Nem lett könnyebb a vállalkozások élete 2023-ban

2023. 10. 30., 13:22

A társas vállalkozások 10 százaléka állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2023. június végén.

Magyarországon 2023. június végén – főként a jogszabályi változások következtében – az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal kevesebb, 1,833 millió vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban – olvasható a statisztikai hivatal Fókuszban a vármegyék – 2023. I. félév című kiadványában.

A regisztrált vállalkozások többségét (72 százalékát) országosan és valamennyi vármegyében az önálló vállalkozók adták. A vármegyék közül az önállók aránya Békésben (87 százalék) volt a legmagasabb, Pest vármegyében (65 százalék) pedig a legalacsonyabb. Budapesten az önálló és a társas vállalkozások aránya (51 és 49 százalék) kiegyenlített volt.

A nyilvántartásba vett vállalkozásokon belül az önálló vállalkozók száma 2,6, a társas vállalkozásoké 1,4 százalékkal csökkent a 2022. június végihez képest. Az önálló vállalkozók száma a fővárosban és minden vármegyében csökkent, a társas vállalkozásoké pedig Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kivételével szintén fogyott, leginkább Komárom-Esztergom vármegyében (2,7 százalékkal).

2023 I. félévében 64,0 ezer újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be országosan, 6,1 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan 70,2 ezer vállalkozás szűnt meg, 41 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az újonnan regisztrált vállalkozások száma Vas és Zala vármegye kivételével csökkent, a legnagyobb mértékben Tolna vármegyében (13 százalékkal). A megszűnt vállalkozások száma öt vármegye kivételével mindenhol nőtt.

A negatív gazdasági folyamatokkal is összefüggésben a társas vállalkozások 10 százaléka, az egy évvel korábbinál 1,5 százalékponttal nagyobb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2023. június végén. A részarány a fővárosban és a vármegyék többségében nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (14,6 százalék) szintén nőtt (0,3 százalékponttal).

Ezer lakosra átlagosan 191 darab vállalkozás jutott. A vállalkozási kedv Budapesten, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád vármegyében pedig a legalacsonyabb.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS