Nem lett könnyebb a vállalkozások élete 2023-ban

2023. 10. 30., 13:22

A társas vállalkozások 10 százaléka állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2023. június végén.

Magyarországon 2023. június végén – főként a jogszabályi változások következtében – az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal kevesebb, 1,833 millió vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban – olvasható a statisztikai hivatal Fókuszban a vármegyék – 2023. I. félév című kiadványában.

A regisztrált vállalkozások többségét (72 százalékát) országosan és valamennyi vármegyében az önálló vállalkozók adták. A vármegyék közül az önállók aránya Békésben (87 százalék) volt a legmagasabb, Pest vármegyében (65 százalék) pedig a legalacsonyabb. Budapesten az önálló és a társas vállalkozások aránya (51 és 49 százalék) kiegyenlített volt.

A nyilvántartásba vett vállalkozásokon belül az önálló vállalkozók száma 2,6, a társas vállalkozásoké 1,4 százalékkal csökkent a 2022. június végihez képest. Az önálló vállalkozók száma a fővárosban és minden vármegyében csökkent, a társas vállalkozásoké pedig Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kivételével szintén fogyott, leginkább Komárom-Esztergom vármegyében (2,7 százalékkal).

2023 I. félévében 64,0 ezer újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be országosan, 6,1 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan 70,2 ezer vállalkozás szűnt meg, 41 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az újonnan regisztrált vállalkozások száma Vas és Zala vármegye kivételével csökkent, a legnagyobb mértékben Tolna vármegyében (13 százalékkal). A megszűnt vállalkozások száma öt vármegye kivételével mindenhol nőtt.

A negatív gazdasági folyamatokkal is összefüggésben a társas vállalkozások 10 százaléka, az egy évvel korábbinál 1,5 százalékponttal nagyobb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2023. június végén. A részarány a fővárosban és a vármegyék többségében nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (14,6 százalék) szintén nőtt (0,3 százalékponttal).

Ezer lakosra átlagosan 191 darab vállalkozás jutott. A vállalkozási kedv Budapesten, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád vármegyében pedig a legalacsonyabb.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS