Nagy Márton: kamatstopot vezet be a kkv-k hiteleire a kormány

Nagy Márton: kamatstopot vezet be a kkv-k hiteleire a kormány
2022. 10. 22., 13:22

November 15-től kamatstopot vezetnek be a kis- és közepes vállalkozások hiteleire – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton Budapesten.

Már korábban döntöttek az árstopok fenntartásáról, a szerdai kormányülésen pedig további három döntést hoztak: a Magyar Kereskedelmi és Iperkamara és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége kérésére kiterjesztik kamatstopot kkv-k hiteleire is. Meghosszabbítják a Széchenyi kártya hitelprogramját, és gyármentő programot is hirdetnek.

Az intézkedések részleteiről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számolt be.

Elmondta: november 15-től vezetik be a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozások hiteleire. A június 28-i szintre viszik vissza a kamatokat visszamenőleg is, és jövő júliusig lesz életben a kamatstop. Június 28-án 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb, ma ez 16,69 százalék, de visszakerül a június 28-ai szintre. A kkv-k esetében körülbelül 60 százaléka a hitelállománynak támogatott hitel, de 40-45 százalék változó kamatozású hitel. Ennek állománya megközelíti a 2000 milliárdot, és közel 60 ezer kkv érintett.

A tárcavezető második intézkedésként említette, hogy a Széchenyi Kártya kamata január 1-jéig 3,5 százalék, utána 5 százalékra emelkedik, az érintett termékek körét pedig szűkítették, áramvonalasították. Közölte: nagyon fontos az, hogy a kamattámogatást a kormány ki fogja fizetni, és az 5 százalékot tudja garantálni.

Nagy Márton kitért rá: harmadik lépésként elkezdenek gondolkodni azon, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként használják, hanem gazdasági ösztönzőként is, és a bankadó részévé tegyék a hitelezési aktivitási kérdéskört. „Tehát aki hitelez, az kevesebb bankadót fizet, aki pedig nem hitelez, az többet fizet” – magyarázta. A jövő héttől kezdenek el dolgozni ezen a programon.

A kamatstopra vonatkozó kérdésre válaszolva Nagy Márton hangsúlyozta, ez a lépés a moratórium alternatívája, vagy kamatplafont alkalmazhatunk, vagy moratóriumot. Ez sokkal célzottabb beavatkozás; ott avatkozunk be, ahol szükség van rá – fogalmazott, majd jelezte, a probléma a változó kamatozású termékeknél van, a cél pedig az, hogy ne kapjon még egy költségsokkot a kis-középvállalkozói szektor.

A Széchenyi Kártya kamatait félévekre határozzák meg, azaz január 1-jétől június 30-ig lehet felvenni ezeken a kamatokon a hiteleket; a most bejelentett szint nagyon-nagyon kedvező kamatlábnak tekinthető. A miniszter szerint minden esély megvan arra, hogy miközben Németország recesszióba eshet, Magyarországot növekedési pályán lehet tartani. (MTI)

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS