Miskolcon nyitott új raktárt az Élelmiszerbank

2021. 03. 31., 11:30

Megkezdte működését a Magyar Élelmiszerbank Egyesület új telephelye Miskolcon. A helyi Élelmiszerbank célja, hogy közelebb vigyék a segítséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nélkülözőkhöz, a helyi élelmiszerforgalmazó és -gyártó cégek támogatásával hatékonyabb ellátást biztosítsanak a térségben működő karitatív szervezeteknek, és több mentett élelmiszer jusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az Élelmiszerbank célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, és ezzel segítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon.

A budapesti központtal működő Élelmiszerbank országos lefedettségét az Egyesület mintegy 450 partnerszervezete biztosítja, akiknek köszönhetően évente több, mint 250.000 nélkülözőhöz jut el élelmiszeradomány, 2020-ban összesen 8.400 tonna mennyiségben, 7 milliárd forint értékben.

Az Élelmiszerbank hosszú távú célja, egy erős vidéki hálózat kialakítása, amely az egyes régiókban élők helyzetét megkönnyítené, élelmiszerhez jutását költséghatékonyabbá tenné. A járványügyi helyzet, a nélkülözők számának növekedése, az igények bővülése miatt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület úgy döntött, hogy következő logisztikai bázisát Miskolcon nyitja meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Élelmiszerbank több mint 30 partnerszervezetén keresztül közel 25 ezer nélkülözőt – gyermekeket, családokat, időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat – lát el mentett élelmiszerekből készített csomagokkal.

„A helyi Élelmiszerbank létrehozásával a fő célunk, hogy a környéken működő partnerszervezeteink logisztikai költségeinek csökkentésével hatékonyabban segítsük a nélkülözők ellátását, a régió vállalatainak bevonásával pedig növelni tudjuk a mentett élelmiszerek mennyiségét.  Az helyi Élelmiszerbank megnyitásával még több embernek szeretnénk hathatós segítséget nyújtani a térségben” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

„Miskolc önkormányzata számára rendkívül fontos, hogy segítséget nyújthasson a nehéz helyzetben lévőknek, azoknak, akik szociális körülményeik vagy más problémáik miatt erre rászorulnak. A segítségnyújtás során fontos, hogy létrejöhessenek olyan kezdeményezések, amelyek ezt a város számára kitűzött jelentős célt szolgálják, segítik. Éppen ezért rendkívüli öröm számomra, hogy Miskolcon nyitotta meg új raktárát az Élelmiszerbank” – mondta Varga Andrea, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere.

„A Magyar Élelmiszerbank Egyesület karitatív munkája sok miskolci és környékbeli családnak nyújthat segítséget, megkönnyítve mindennapjaikat, hozzájárulva ahhoz, hogy megfelelő élelmiszerekhez jussanak. Bízom abban, hogy a most megnyitásra kerülő élelmiszerraktár minél több személy számára nyújthat megfelelő segítséget, valamint minél többen csatlakoznak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által kitűzött célok támogatásához” – nyilatkozta az alpolgármester.

Az új raktár felszerelését és működtetésének első évét támogatja a CIB Bank anyavállalata, az Intesa Sanpaolo Csoport. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Szlovén Élelmiszerbankkal közösen tavaly nyújtott be sikeres pályázatot a bankcsoport jótékonysági alapjához, az Intesa Sanpaolo Charity Fund-jához, hogy megvalósíthassa a „Food, no Waste” („Ételt, ne hulladékot!”) kezdeményezését.

Az új telephely működtetését a Tesco is támogatja: a vállalat amellett, hogy a térségben működő áruházaiból is napi szinten rászorulóknak ajánlja fel az élelmiszerfelesleget, s azt az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül eljuttatja a rászorulókhoz, most az élelmiszeradományok szállítására alkalmas kisteherautó adományozásával is segíti az Egyesület munkáját.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS