Minimálbér: 266 800 forint, garantált bérminimum: 326 000 forint

2023. 11. 16., 13:10

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának november 16-i ülésén a munkaadók és a munkavállalók megállapodtak a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről.

A minimálbér 15 százalékkal bruttó 266 800 forintra (nettó 177 400 forintra) nő, míg a garantált bérminimum 10 százalékos emelés után bruttó 326 000 ezer forint (nettó 216 800 forint) lesz.

A felek, köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, abban is megállapodtak, hogy január helyett már 2023. december 1-jével emelkednek az összegek – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A felek ajánlást fogalmaztak meg, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembe vételével 2024. évben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek.

Tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a bérek hosszútávon megőrizhetik vásárlóerejüket.

Az ülésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett, aki jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat.

A megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá.

Perlusz László: El kell kezdeni a bérstruktúra modernizálását

Az óvatos keresletélénkítésre törekvő gazdaságpolitikának bizalmat kellett szavaznunk – indokolta a minimálbér-megállapodás aláírását Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Világgazdaságnak nyilatkozva.

„A munkaadói oldal egységes volt a 15 és 10 százalékos emelésben. A döntés hátteréről annyit érdemes tudni, hogy megvártuk a harmadik negyedéves GDP-adatot, amely meglehetősen kettős volt: egyrészt biztató, hogy véget ért a recesszió, másrészről éves alapon még mindig csökkent a kibocsátás, és ez azt vetíti előre, hogy egész évben recesszióban lesz a gazdaság. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy idén a kkv-szektor is recesszióban lesz” – fogalmazott a főtitkár.

Perlusz László elárulta: nagy vita előzte meg a tagok körében, hogy előrehozzák-e a megállapodást decemberre, nem is szeretnék, hogy ez gyakorlatként menjen át köztudatba. „Végül két okból fogadtuk el: az egyik, hogy a kormányzat jó előre meghosszabbította a Széchenyi-kártya fedezetét. A mostani kamatválságban nem tudnak felvenni piaci alapú hitelt a kkv-k, a Széchenyi-kártya program pedig mentőöv, amely biztosítja a hitelezést a kedvező 5 százalékos kamatozás mellett. Másrészről a kormányzat az energiahatékonyság terén is tett erőfeszítéseket, ez volt a legérzékenyebb kérdés az elmúlt egy évben.”

Az emelés mértékét szociális szempontból gondolták fontosnak, szükségesnek látták, hogy fennmaradjon a munkavállalók életszínvonala. Perlusz László hangsúlyozta, hogy ez szolidaritást is kifejez a munkavállalói oldal iránt. „Azt szeretnénk, hogy az átlagbérek emelésének tekintetében az igazodási pont a várható 2023-as éves infláció legyen.”

A VOSZ főtitkára leszögezte: „a megállapodás szövege még formálódik, de a garantált bérminimum megszűnését nem tartalmazza. Helyette most azt látták jónak, hogy megkezdődjön a bérstruktúra áttekintése és modernizálása, amelytől azt várják, hogy erős kötelezettséget vállaljanak a felek, köztük a kormányzat, amelynek meg kell teremtenie a jogszabályi feltételeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 09:10:00
Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.
2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS