Megtaláltuk a budapesti „éttermet”, ahol a százmilliós nézettségű show-t forgattak

Megtaláltuk a budapesti „éttermet”, ahol a százmilliós nézettségű show-t forgattak
2023. 09. 30., 17:50

A világ egyik legnagyobb nézettségű reality show-ja a kínai Hunan Televízió által gyártott „Chinese Restaurant”. A műsorban kínai hírességek működtetnek egy kínai éttermet – főznek, kiszolgálnak, adminisztrálnak –, és közben persze a kínai konyhát is népszerűsítik. A műsor készítői a (jelenleg is futó) hetedik évad helyszínéül Magyarországot választották, magát az éttermet pedig a budapesti Bálnában alakították ki. A helyiséget Lencse Jánostól bérelték, akit a budapesti nagyközönség leginkább a – néhány éve szintén a Bálnában működő – Rombusz Étterem és Rendezvénytér tulajdonosaként ismerhet, és aki a mozgalmas hetekről részletesen elsőként az Üzletem.hu-nak számolt be.

– Hogy került Magyarországra ez a minden ízében kínai show?

– Nem előzmények nélkül. A Chinese Restaurant két korábbi évada Európában készült, a második Colmarban, egy Strasbourg melletti kisvárosban, a harmadik pedig az olaszországi Taorminán. A gyártók 2023-ban egy közép-európai fővárost láttak volna szívesen, Magyarország mellett Szerbia volt a másik fő jelölt. Végül Budapest nyert, amiben a Magyar Turisztikai Ügynökség is nagy szerepet játszott.

– És hogy került a Bálna az asztalra?

– A helyszínt a gyártó producerpárosnak – Párizsban élő kínaiaknak – még májusban Romvári Miklós location menedzser mutatta be. Ekkor még több – köztük belvárosi, budai és városligeti – helyszín is versenyben volt, és jó darabig úgy tűnt, hogy nem mi leszünk a befutók. A „mérlegelés” aztán nagyon elhúzódott, már félő volt, hogy kifutnak az időből, és le kell fújni a 2023-as évadot. Kis túlzással engem a repülőtérre indulás előtti pillanatban hívtak fel újra, hogy üljünk le, és próbáljunk megállapodni.

– Mi szólt végül a helyszín mellett?

– Sok minden. Állandóan üzemelő bisztróéttermünk mellett működik a Duna-parti rendezvénytermünk, amelyben végül az éttermet kialakították, és amely azért is nagyon kedvelt, mert rugalmasan alakítható, dekorálható bármilyen típusú eseményre. Ráadásul a Bálna egy további nagy, vezérlőközpontnak berendezhető helyiséget is rendelkezésükre bocsátott, ahol a 100 fős stáb folyamatosan dolgozni tudott. Számunkra is kedvezőbb volt, hogy nem a működő éttermünket kellett bezárni, de ez nem is lett volna opció, mert a műsorban szereplő étterem valójában egy tévéstúdióra hasonlított inkább. Irodát mi biztosítottunk a Rombuszban – igaz, ehhez csak egy asztalra volt szükségük, ahol letették a laptopjukat. Mellettünk szólt, hogy csak néhány lépésre van Európa legszebb vásárcsarnoka a Fővám téren, ahol a szereplők a hozzávalókat vásárolták. Bizonyára sokat nyomott a latban az esti díszkivilágítás és a Gellérthegyre néző panoráma, amit a felvételek során maximálisan kihasználtak, és ami egyébként az egyik fő szempontunk volt, amikor a Rombuszt 2022-ben a Ráday utcából a Bálnába költöztettük. És mindezeken túl ott volt a rugalmasságunk, amit a kínaiak különösen nagyra értékeltek. Engem gyakran így emlegettek: „János, a flexibilis”.

– Mit köszönhettek személyesen „flexibilis Jánosnak”?

– Azoknak az adminisztrációs kötelezettségeknek – engedélyek, bejelentések stb. –, amelyeket a „normális üzletmenetben” hónapokig tart elintézni, egy hét alatt eleget tettünk. Volt ráadásul jó néhány extra probléma is. Megtapasztaltuk például, milyen nehéz fordítót találni, ha egy szerződést a magyar mellett kínaiul és franciául is a felek kezébe kell adni. A felvételek továbbításához extra széles sávú internetre volt szükség, amit – én is akkor tudtam meg – alapesetben csak magyar cég igényelhet. De külön köröket futottunk a tűzoltóságnál is, mivel vezetékes gáz nem volt, márpedig wokhoz a formátum szerint speciális, gázfűtéses wokégőkre volt szükség. Így gázpalackokat használtunk, természetesen eleget téve a különösen szigorú biztonsági követelményeknek.

– Milyen partnerek a kínaiak?

– Nagyon kemények és nagyon hatékonyak. Nem túlzás azt állítani, hogy a tárgyalás során minden jüannak súlya volt. Az aláírás előtt a Hunan Televízió vezetője mindenkit – a gyártásért felelős menedzsereket is – sétálni küldött, az i-re már négyszemközt tettük fel a pontot. Az érem másik oldala, hogy az utolsó pontig teljesítettek is mindent, amit vállaltak. A munkaszervezés és a munkamorál is példás volt, az építkezés alatt volt, hogy ott aludtak a földön, de mindössze két hét alatt felépítettek egy konyhát és egy éttermet, amely teljesen be volt kamerázva – úgy, hogy a kamerákból semmi sem látszott. Ugyanezt megcsinálták „visszafelé” a forgatás végén is, hiszen a szerződés szerint mindent az eredeti állapotban kellett visszaadniuk. Az esetleges viták megelőzése érdekében a munkák megkezdése előtt a 270 négyzetméteres helyiségről körülbelül ezer nagy felbontású képet készítettek, nehogy olyasmiért vonjuk őket felelősségre, amiben „ártatlanok”….

– A formátum szerint „Chinese Restaurant”-nak a helyi szabályokat messzemenőkig betartva kell működnie, akár Kínában, akár Franciaországban, akár Olaszországban nyitják meg az éttermet. Mit szóltak a szereplők az olyan magyar „specialitásokhoz”, mint az online pénztárgép vagy a háromféle áfa?

– Mondjuk úgy, hogy „elámultak” rajta. Mivel az oktató hiányzott, ezeket a finomságokat én magyaráztam el nekik – jegyzeteltek is szorgalmasan –, amivel szerepelek is az első epizódban. Ezt már több mint háromszázmillióan láttak, ekkora nézettséggel nem sok magyar étteremvezető dicsekedhet. A végére nagyon jóba lettünk, még főztek is nekem.

– A Budapesten felvett évad epizódjai most futnak, a felhajtás most közelít a tetőponthoz…

– A show szereplői Kína leghíresebb celebritásai – énekesek, színészek, műsorvezetők –, akiket százmilliók követnek a közösségi médiában. Már a forgatás alatt olyan hisztéria volt, hogy meg kellett háromszorozni a biztonsági személyzet létszámát. A rajongóik sokan annak alapján választanak utazási célpontot, amit a Chinese Restaurantban láttak, így már utazási irodáktól is kaptunk megkereséseket, hiszen – mint az a francia és az olasz évadoknál már kiderült – több ezren kíváncsiak a forgatási helyszínekre. Ezt a lehetőséget megfelelő partnerekkel nagyon jól ki lehetne használni…

– Lesz gasztronómiai folytatása is a kínai kalandnak? Esetleg egy állandó kínai étterem a Rombusz szomszédságában?

– A forgatás alatt is rengeteg kínai vendégünk volt, akik testközelből figyelhették kedvenceiket. Többen megkerestek már a folytatás ügyében, de ezt ma szinte lehetetlennek látom. A helyiség eleve azért volt ilyen könnyen felhasználható, mert két étterem működtetéséhez egyszerűen nem találok elég munkaerőt. Ráadásul addig kellene megcsinálni, amíg megy a show – de ennek elég kicsi a realitása. De ettől függetlenül felejthetetlen hetek voltak, valódi hullámvasút, amelyből még nem biztos, hogy végleg kiszálltunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2025-04-01 15:20:00
Mintegy 16 ezer kilométer távvezeték, 200 nagyfeszültségű kapcsolóberendezés és 50 generátoregység is alkotja a német vasúttársaság villamosenergiarendszerét. Ezt a kiterjedt rendszert korszerűsíti most a vonatok, vasúti létesítmények és ingatlanok energiaellátásáért felelős vállalat, a Deutsche Bahn Energie. Az új irányítási rendszer várhatóan 2028-ban lép üzembe.
2025-04-01 14:15:00
Végső bevezetési szakaszába lépett az Európai Unió importellenőrzési rendszere (Import Control System 2, ICS2), így 2025. április elsejétől az új vámkövetelmények kiterjednek a vasúti, közúti és tengeri, belvízi szállításra is. A figyelmetlen cégek a vámkezelés megtagadására és bírságokra is számíthatnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

  Rovathírek: HIPA

A globális értékláncok megroppanásához és teljes átszervezéséhez vezethet a vámok újabb korszakának beköszönte a világgazdaságban, azonban a beruházásösztönzésnek ebben az új helyzetben is bőven maradt mozgástere – írja friss bejegyzésében Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a nők és férfiak közötti bérszakadék irgalmatlan lassan változó folyamatoktól függ, érkeznek új szabályok, amelyek gyorsabb változásokat idéznek majd elő. Ezek bevezetése előtt a PwC Women in Work 2025 jelentése feltárta, mekkora egyenlőtlenségek állnak fenn – még mindig –, és ezek milyen hátrányt jelentenek a nők számára a munkaerőpiacon. Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője felvázolta, milyen lehetőségeket – és nem mellesleg céges kötelezettségeket – von maga után a hamarosan élesedő uniós direktíva, a Pay Transparency, amely az EU-ban hivatott rendezni ezt a régóta fennálló problémát.
Megérkeztek a hazai lízingszerződések tavalyi számai, amelyek összességében ugyan növekedést mutatnak, de tanulságos megnézni a részleteket, hiszen komoly eltérések jelentek meg az egyes szegmensek között, és ennek nyomós okai vannak. Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a BizniszPlusznak kifejtette, hogy szervezetük éves jelentéséből milyen következtetéseket érdemes levonni a magyar vállalkozások helyzetéről és lehetőségeiről, illetve magának a lízingpiacnak az alakulásáról.
A vállalatok és szervezetek mesterséges intelligencia használatát 2025. február 2-a óta új uniós rendelkezés szabályozza. Hogy mely AI-alkalmazások tartoznak az elfogadhatatlan vagy „csak” a kockázatos kategóriába, a technológia jelen állapotára vonatkoztatva eldőlt, viszont változhat is annak függvényében, hogy az EU nyílt tudományos csoportja szerint mennyi idő alatt és mekkorát fejlődik. Milyen esetekben és mekkora bírságokat kockáztatnak az AI-t alkalmazó cégek, ha megszegik a rendeletet? Hogyan és meddig tudnak felkészülni a szabályos használatra? Mit tehet a „magánember” AI-val kapcsolatos jogsérelem gyanúja esetén? A kérdésekre dr. Baracsi Katalin internetjogász válaszol.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS