Kuntner István: Sorozatgyártás helyett egyedi, prémium termékekre is van már igény

Kuntner István: Sorozatgyártás helyett egyedi, prémium termékekre is van már igény
2024. 04. 03., 21:10

Bár nem tervezett hosszú időre, amikor 2005-ben kiment Angliába szerencsét próbálni, végül 11 év után jött haza Kuntner István, bebizonyítva, hogy van visszaút a külföldi munkavállalás után is.

Kuntner Istvánnak szinte az egész gyerekkora édesapja asztalos műhelyében telt el. A faipari technikumot, majd üzemmérnöki végzettséget szerző fiatalember számára megkerülhetetlen lett, hogy fával dolgozzon. Amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett, akkoriban még barátnőjével, ma már feleségével belevágtak a kalandba, és kiköltöztek Angliába, mint mondja, elsősorban a szakmai tapasztalatok és a nyelvtudás megszerzése motiválta őket.

Szakmai tudásának köszönhetően el is tudott helyezkedni egy Türgon nevű palettákat gyártó vállalkozásnál, ami később egy felváráslást követően Campbell Marson néven futott tovább. Az akkori tulajdonossal, Alan Fox-szal hamar jó kapcsolatot alakított ki. A ​​Campbell Marson 1924-ben alapított vállalkozás, amelyet Fox vásárolt meg, miután az alapítók nem akarták tovább vinni a céget. Kuntner István 3 év múltán már a saját, lakás- és házfelújítással foglalkozó cégének alvállalkozója lett, asztalos munkákat végzett 2008-tól 2014-ig.

„Később súlyos döntés elé kerültem, komoly egészségügyi problémáim lettek, a gerincsérvem miatt fel kellett hagynom a klasszikus asztalos munkákkal – emlékszik vissza a sorsfordító időszakra Kuntner István, aki feleségével akkor már tervezte a hazatérést. – Akkoriban korábbi főnököm felvetette, hogy gondolkodjunk olyan faipari innovációban, amely piacképes lehet, egy vásárlói igény pedig arra inspirált, hogy próbáljuk ki az egyedi, prémium, fakeretes szemüvegek gyártását!

Vissza a családi műhelybe

Kuntner István végül neki is áll a fejlesztésnek, és több mint egy éven keresztül teszteli, gyártja a próbadarabokat. Nem sokkal később haza költöznek, és az édesapja kőszegszerdahelyi asztalosműhelyében folytatja a munkát. Az üzlet annyira beindul, hogy fel kell vennie 7-8 dolgozót, kivesznek Kőszegen egy 100 négyzetméteres kis üzemet, azonban „megérkezik” a Brexit, majd berobban a Covid-járvány, így komoly válaszút elé áll a Vas vármegyei vállalkozó.

„Sajnos fel kellett mondanom a munkatársaimnak, az angliai megrendelések költségvonzata egyre magasabb lett, ezért úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk Kőszegszerdahelyre – ami nemrégiben meg is valósult –, és hazai, valamint környező országokbeli piacokat keresünk a prémium, fakeretes szemüvegeknek”.

2020-ban megpróbáltak befektetőket keresni, jelentkeztek a népszerű Cápák között televíziós műsorban, ám az adásba végül nem kerültek be. Azonban a Szemes Optika, valamint a Pozsony melletti, somorjai Oros Optika komoly érdeklődést mutatott a termékek iránt. Bebizonyosodott, hogy az egyedi, de drágább termékekre is van már kereslet.

Elindul a szekér…

Kuntner István a korábbi hektikus évekhez képest ma nyugodtabban dolgozik, 2023 őszétől folyamatosak a megrendelések, a családi műhelyben dolgoznak, a termékei iránti érdeklődés folyamatosan nő.

„Az alapmodellekből is csak maximum 5 darabot gyártok, mert a vásárlói igények eleve nagyon szélesek. Sokan kérnek a szemüvegükre gravírozást, idézetet, aláírást vagy akár egy családi címert és persze egyedi színeket” – mondja.

(Kuntner István eredményeit 2023 őszén Év Vállalkozója Díjjal ismerte el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Vas Vármegyei Szervezete.)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.