Kissné Kászon Gabriella: A női vezetők kitartóak, ha kell, rámenősek

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 13., 10:00

Nem látom kedvezőtlennek a női vállalkozók helyzetét. Aki dolgozni akar, annak van lehetősége az érvényesülésre – mondta az Üzletemnek adott interjúban Kissné Kászon Gabriella, aki az év elejétől a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete elnökeként dolgozik.

– A VOSZ megyei elnökei között immár két hölgyet találunk. Mennyire hallgatnak a véleményükre a férfi elnökök?

– Rövid elnöki pályafutásom alatt szerzett tapasztalatomból még nehéz megmondani, mennyire hallgatnak véleményünkre, de értelmes, célratörő, határozott ötleteinket biztos meghallgatják és elfogadják a férfi elnökök.

Nem látja szükségét, hogy a VOSZ-on belül Női Tagozatot alakítsanak? Mi kellene a kezdeményezés elindításához?

– Egy ilyen tagozat alakításához komoly előkészítő munkát kell végezni, fel kell mérni női társaim igényeit, az érdeklődési köreiket és elsősorban meg kell hallgatni a véleményüket.

Melyek az idei legfontosabb feladatok a Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezet számára?

– Nem csak a regionális szervezetünknek, hanem minden társadalmi és gazdasági szervezetnek most az a legfontosabb feladata, hogy a koronavírus járvány miatti gazdasági megingást egyensúlyba hozzuk, és újratervezzünk, ahol kell, erősítsük a közös gondolkodást. Ha ezeket megoldottuk, folytatjuk a szervező munkánkat, kapcsolataink erősítését a vállalkozókkal, konzultációk, előadások szervezését, és a tagtoborzást a VOSZ-ba Budapesten és Pest megyében is.

Milyennek látja a női vállalkozók lehetőségeit Magyarországon?

– Nem látom kedvezőtlennek a női vállalkozók helyzetét. Aki dolgozni akar, annak van lehetősége az érvényesülésre. A törvények is segítik a családanyák elhelyezkedését, különböző képesítések megszerzését. Idén is elkészítették a legbefolyásosabb magyar vállalkozó nők listáját, amelyen sok családanyát találunk. Az viszont tény, hogy a különböző megyékben eltérőek a lehetőségek a női vállalkozók számára. Ebből a szempontból Budapest és Pest megye jobb helyzetben van. Legutóbb például egy nőt neveztek ki a BKK Zrt. élére, Varga Ivett lett a vezérigazgató.

Mely szakmákban lehetne a megyében, illetve országosan több női vállalkozónak munkát adni?

– Úgy látom, a szolgáltatás, kereskedelem, szépségipar, oktatás nyújt nagyobb lehetőségeket a hölgyeknek.

Mit érdemes ma a hölgyeknek tanulni? Lassan mintha eltűnnének a tipikus női szakmák.

– Biztos vagyok benne, hogy a nőknek mindent érdemes tanulniuk, hiszen már nincsenek korlátok. Az IT karrier például számos előnnyel járhat a női munkavállalók számára. Érdemes tanulni pedagógusnak, marketingesnek, adószakértőnek, betegápolónak, idegenvezetőnek, vendéglátósnak, és sok a lehetőség a szépségiparban. Rengeteg szakma van, de mindenkinek hozzá kell tennie sok-sok egyéni munkát, szorgalmat, kreativitást. Ettől lesz sokszínű és izgalmas minden szakma. Mi, nők mindent képesek vagyunk kiváló színvonalon elsajátítani!

Ön szerint szükség van arra, hogy gazdasági társaságok vezérkarában egyfajta női kvótát állítsanak fel?

– Kvótára nincs szükség, de jó lenne a jelenleginél több nőt választani a cégvezetők közé, ha megfelelő a tudása, felkészültsége, rátermettsége. Szerintem a női vezetők kitartóak, ha kell, rámenősek és sikeresek.

Van egyáltalán értelme különbséget tenni a női és a férfi vezetői kvalitások között? Miben jobbak a nők?

– Azt gondolom, hogy nincs értelme különbséget tenni. Bocsánat, ha kicsit hazabeszélek, de 40 éve én is vezetőként irányítok, és azt tapasztalom, hogy a nők empatikusabbak, figyelmesebbek, jobban megértik a problémákat, célravezetőbb döntéseket hoznak.

A családi vállalkozásoknál az átlagosnál nagyobb az esély arra, hogy nők vigyék tovább a céget?

– Úgy tapasztalom, hogy igen, mert a családban is általában a nők a döntéshozók, ők oldják meg a válsághelyzeteket. Ahogy a családban ők jelentik az összetartó erőt, úgy a családi vállalkozásoknál ugyanez a helyzet. Ráadásul kiváló az érzékük a családi és a céges kassza kezeléséhez. Jól irányítják a saját kisebb, családi közösségeiket és a nagyobbakat, a cégeiket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS