Izer Norbert: az átalányadó segítheti a vállalkozóvá válást

2021. 12. 22., 09:03

A jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadó a legkisebb vállalkozások mellett sok mellékállásban vállalkozó, de főállásban dolgozónak hozhat könnyebbséget. Emellett segítheti a vállalkozóvá válást is, hiszen ezzel az adóval könnyen, egyszerűen és szinte kockázat nélkül próbálhatja ki magát bárki az üzleti szférában – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Izer Norbert felidézte, hogy az eddiginél többen választhatják az egyéni vállalkozók átalányadózását jövőre, és a feltételei is kedvezőbbé válnak.

Az államtitkár a kedvező változások közül elsőként az adómentes jövedelemhatár nagyságát emelte ki. Ez az éves minimálbér fele, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük.

A 80 százalékos költséghányad levonására jogosultak esetében még magasabb összegű bevétel mentes az adó alól, így például az átalányadót választó fényképészeknek, fodrászoknak, taxisoknak vagy telefonszerelőknek 6 millió forint éves bevételig nem kell szja-t fizetniük.

A legkisebb vállalkozásoknak nyújtott segítség a családok támogatása mellett az adópolitika egyik legfontosabb eleme – húzta alá Izer Norbert.

Ezt igazolja, hogy jelenleg a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) a legnépszerűbb adófajta, több mint 450 ezren adóznak így. Sok kisebb bevételű – jellemzően mellékállásban vállalkozó – katásnak érdemes átalányadóra váltani; azoknak, akiknek az éves jövedelme nem éri el a mentességi határértéket mindenképp – jegyezte meg az államtitkár.

A kisadózónak be kell jelentenie az adóhivatalnak, ha úgy dönt, hogy jövőre a katáról áttér az átalányadózásra. Ha a katás december 31-ig bejelenti a változást (a T101E űrlapon), akkor január 1-jétől már alkalmazhatja az átalányadózás szabályait.

Nagy előnye a jövőre hatályba lépő, újfajta átalányadózásnak az is, hogy ezt az adófajtát bárki választhatja, mindegy, milyen tevékenységet végez; csak a bevételi korlátra vonatkozó szabályokat kell betartani: az átalányadót az éves minimálbér tízszereséig lehet választani, ami 24 millió forint. A kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetében a bevételi korlát magasabb, ők akkor is átalányadózhatnak, ha bevételük nem haladja meg az éves minimálbér ötvenszeresét, vagyis 120 millió forintot – részletezte az államtitkár.

Izer Norbert szerint az átalányadó 2022 egyik legnépszerűbb adófajtája lehet: az adómentességi értékhatár bevezetése és a bevételi értékhatárok jelentős emelése mellett a költséghányadok számának csökkentése sokaknak teszi vonzóvá az átalányadózást. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS