Gyarapodott a megbízható építőipari cégek sora Magyarországon

2021. 12. 13., 18:56

Erősen zárta az idei év első kilenc hónapját a magyar építőipar. A pandémiához köthető bizonytalanság enyhülése után pedig újra tartós növekedés várható az ágazatban, így a szektor hosszabb távon támaszt adhat a GDP-bővülésnek, ebben pedig a stabil cégeknek fontos szerep jut. A pénzügyileg legstabilabb cégek közé került a Hungexpo és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér munkálataiban is részt vevő bim.Group független tervezőiroda is, amely Dun & Bradstreet „A” tanúsítványát kapta meg.

Az építőipar fontos szerepet játszik a járvány okozta sokk utáni gazdasági fellendülésben, a tartós növekedéshez pedig szükség van a pénzügyileg stabil cégekre. A Dun & Bradstreet információszolgáltató és -minősítő cég adatai szerint ráadásul az építőiparban tevékenykedő cégek száma egyre nő: az idei első háromnegyed évben is az építőipar adta a legtöbb új céget.

Szeptember végéig közel 5800 új építőipari vállalkozást alapítottak, ez 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Ugyanakkor 2021 első kilenc hónapjában ebben az iparágban szűnt meg a második legtöbb cég, közel 1300, és ezen a területen történt a legtöbb cégfelszámolás is.

A pénzügyileg megbízható cégek sorához csatlakozott most a bim.Group, független tervezőiroda is, amely a Dun & Bradstreet „A” tanúsítványát kapta meg. A tervezőiroda többek között a Hungexpo, a 3-as metró, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér munkálataiban működött közre. A besorolás azt jelenti, hogy ezekkel a cégekkel – így a bim.Grouppal - az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Dun & Bradstreet tanúsítványa egy nemzetközi szinten évtizedek óta elérhető, független minősítést jelent, három – AAA, AA és A – jelzéssel állítják ki, ezek a besorolások jelzik a cégek stabilitását.

Fontos jelzés a cégeknek

„Jelentős mérföldkő a bim.Group életében, hogy a Dun & Bradstreet minősítése alapján a legjobbak között szerepelhetünk. Egy független, nemzetközi szakértő ismerte el cégünk stabilitását, ami azt jelenti, jó úton járunk. Az építőipar a kockázatosabb iparágak közé tartozik, ezért a megrendelések során fontos információt jelent egy-egy partner pénzügyi stabilitása. A minősítéshez ugyanis többek között azt is figyelembe veszik, hogy az adott vállalkozás határidőben vagy késéssel, azaz milyen fizetési fegyelemmel egyenlíti ki számláit” – mondta Ballay Zsolt, a bim.Group cégvezetője.

A Dun & Bradstreet minősítés több hivatalos forrásból származó adaton alapul, de beépíti a vállalatra vonatkozó pénzügyi információkat, például a mérlegadatokat, eredménykimutatásokat is, és figyelembe veszik a cég életkorát, tevékenységét, méretét, tulajdonosait, azok kapcsolódásait.

Külpiacra lépésnél is segítség

A nemzetközi tanúsítvány a külpiacra lépésben is segíti a céget. A bim.Group ugyanis 2020-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség együttműködésében indított pályázat keretében nyert 27 millió forintos támogatást, amelyből a DACH-régióban és a skandináv piacokon kezdődik meg a terjeszkedés.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS