Gyarapodott a megbízható építőipari cégek sora Magyarországon

2021. 12. 13., 18:56

Erősen zárta az idei év első kilenc hónapját a magyar építőipar. A pandémiához köthető bizonytalanság enyhülése után pedig újra tartós növekedés várható az ágazatban, így a szektor hosszabb távon támaszt adhat a GDP-bővülésnek, ebben pedig a stabil cégeknek fontos szerep jut. A pénzügyileg legstabilabb cégek közé került a Hungexpo és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér munkálataiban is részt vevő bim.Group független tervezőiroda is, amely Dun & Bradstreet „A” tanúsítványát kapta meg.

Az építőipar fontos szerepet játszik a járvány okozta sokk utáni gazdasági fellendülésben, a tartós növekedéshez pedig szükség van a pénzügyileg stabil cégekre. A Dun & Bradstreet információszolgáltató és -minősítő cég adatai szerint ráadásul az építőiparban tevékenykedő cégek száma egyre nő: az idei első háromnegyed évben is az építőipar adta a legtöbb új céget.

Szeptember végéig közel 5800 új építőipari vállalkozást alapítottak, ez 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Ugyanakkor 2021 első kilenc hónapjában ebben az iparágban szűnt meg a második legtöbb cég, közel 1300, és ezen a területen történt a legtöbb cégfelszámolás is.

A pénzügyileg megbízható cégek sorához csatlakozott most a bim.Group, független tervezőiroda is, amely a Dun & Bradstreet „A” tanúsítványát kapta meg. A tervezőiroda többek között a Hungexpo, a 3-as metró, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér munkálataiban működött közre. A besorolás azt jelenti, hogy ezekkel a cégekkel – így a bim.Grouppal - az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Dun & Bradstreet tanúsítványa egy nemzetközi szinten évtizedek óta elérhető, független minősítést jelent, három – AAA, AA és A – jelzéssel állítják ki, ezek a besorolások jelzik a cégek stabilitását.

Fontos jelzés a cégeknek

„Jelentős mérföldkő a bim.Group életében, hogy a Dun & Bradstreet minősítése alapján a legjobbak között szerepelhetünk. Egy független, nemzetközi szakértő ismerte el cégünk stabilitását, ami azt jelenti, jó úton járunk. Az építőipar a kockázatosabb iparágak közé tartozik, ezért a megrendelések során fontos információt jelent egy-egy partner pénzügyi stabilitása. A minősítéshez ugyanis többek között azt is figyelembe veszik, hogy az adott vállalkozás határidőben vagy késéssel, azaz milyen fizetési fegyelemmel egyenlíti ki számláit” – mondta Ballay Zsolt, a bim.Group cégvezetője.

A Dun & Bradstreet minősítés több hivatalos forrásból származó adaton alapul, de beépíti a vállalatra vonatkozó pénzügyi információkat, például a mérlegadatokat, eredménykimutatásokat is, és figyelembe veszik a cég életkorát, tevékenységét, méretét, tulajdonosait, azok kapcsolódásait.

Külpiacra lépésnél is segítség

A nemzetközi tanúsítvány a külpiacra lépésben is segíti a céget. A bim.Group ugyanis 2020-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség együttműködésében indított pályázat keretében nyert 27 millió forintos támogatást, amelyből a DACH-régióban és a skandináv piacokon kezdődik meg a terjeszkedés.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS