Friss, vegyszermentes zöldségek egész évben egy hazai startuptól

2020. 12. 03., 16:00

A mezőgazdaság egyik legjelentősebb kihívására, az egyre csökkenő termőföld problémájára kínál megoldást egy hazai fejlesztés. A Start it @K&H inkubátorban fejlődő startup, a bedrock.farm, olyan környezetbarát, automatizált, vertikális beltéri növénytermesztési rendszert dolgozott ki, melynek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül, az év minden napján magas minőségű zöldségekkel képes ellátni a hazai éttermeket.

A negatív környezeti hatások, ezen belül is az egyre kimerülő és csökkenő méretű termőföldek világszerte kihívást okoznak a mezőgazdaság számára. A szántóföldi élelmiszertermelésnek ezért egyik fenntartható alternatívája, kiegészítője lehet az úgynevezett beltéri növénytermesztés, amely a hagyományos mezőgazdasági termeléshez képest kisebb területen, nagyobb mennyiségű növény termesztését teszi lehetővé.

A Magyarországon jelenleg még kevésbé elterjedt módszer ráadásul független az időjárási körülményektől, így egész évben ugyanolyan minőségű élelmiszer állítható elő. A Start it @K&H által inkubált startup, a bedrock.farm erre dolgozott ki egy áttörő, automatizált megoldást.

„Olyan vertikális beltéri növénytermesztési rendszert építettünk, amellyel egy négyzetméter alapterületen három és fél négyzetméter termesztésre alkalmas felületet hozunk létre. A módszernek köszönhetően az év minden napján, időjárástól és szezontól függetlenül mindig kiszámítható mennyiségben, magas minőségben és azonos áron tudjuk garantálni a friss zöldségeket, amelyek között magas minőségű leveles zöldek, fűszernövények, ehető virágok és mikrozöldek is megtalálhatók. Jelenleg helyi éttermeknek szállítjuk termékeinket, de terveink között szerepel, hogy a fogyasztók számára is elérhetővé tegyük a szolgáltatást. Fejlesztésünk további előnye, hogy számos szállítási feladat és költség megspórolható, mert gyakorlatilag helyben termeljük az árut, emellett a környezetet is kíméljük, mivel a hagyományos módszerhez képest kevesebb vizet használunk, és nem veszünk igénybe növényvédő szereket, műtrágyát sem” – mondta Balázs Bence, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm egyik alapítója.

„Az állandó magas minőség garantálását automatizált megoldásaink révén érjük el oly módon, hogy a termesztéshez szükséges eszközöket egy egységes, integrált rendszerré alakítjuk. A beépített szenzorok folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosítanak a növények számára, így azok egyedi szükségleteihez tudunk igazodni. A jelenlegi rendszer üzemeltetése és értékesítése mellett a közeljövőben céljaink között szerepel, hogy lerakjuk egy olyan fenntartható technológia alapjait, amely később meghatározó lehet az élelmiszerellátás szempontjából” – tette hozzá Szűcs Endre, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm másik alapítója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS