Főleg a bevételek csökkenésétől tartanak a magyar vállalkozók

2023. 11. 15., 10:10

A magyar vállalkozók a bevételek csökkenésétől tartanak a leginkább, és nagy kihívásának tekintik, hogy előteremtsék a működési költségeket. Komoly problémát jelent a stressz, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának eltolódása – derül ki a Számlázz.hu és az Opinio közös, reprezentatív online felméréséből.

A felmérésben rákérdeztek arra, hogy mi a vállalkozók legmarkánsabb félelme az év végéhez közeledve. A válaszadók többsége (31 százalék) a bevételek csökkenésétől tart a leginkább. Közel negyedük (21 százalék) a kiadások növekedését jelölte meg elsőszámú mumusként, amit a bürokratikus/adminisztrációs terhek növekedése (14 százalék), valamint a növekvő konkurenciaharc (13 százalék), a piacvesztés (9 százalék), a munkaerőhiány (7 százalék) és zsugorodó piac (6 százalék) követ.

A félelmek tekintetében nincs jelentős különbség a nemek között, azonban a legfiatalabb vállalkozók jóval nagyobb arányban tartanak a zsugorodó piactól (17 százalék), mint az idősebbek. Az 50 felettieknek mindössze 3 százaléka jelölte be ezt fő félelemforrásként. A bevételek csökkenésétől, valamint a bürokratikus terhektől viszont pont a fiatalok érzik magukat kevésbé fenyegetve.

Aggódnak a magánéletük miatt

A kérdőívben rákérdeztek arra is, hogy mi az a legnagyobb kihívás, amellyel a vállalkozó szembesült, vagy éppen jelenleg is küzd. A túlnyomó többség (68 százalék) számára az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy miként teremti elő a vállalkozása működtetéséhez szükséges bevételt. A gyorsan változó piaci trendek követése (19 százalék) számára jelent komoly kihívást, ők elsősorban azon aggódnak, hogy vállalkozásuk képes lesz-e az új körülmények között is életképes maradni.

Nemcsak a szakmai, hanem a személyes tényezők is komolyan befolyásolják a vállalkozók mindennapjait. Erre utal, hogy a válaszadók jelentős része (32 százalék) két, a maganéletet is érintő problémát jelölt meg az első helyen. 16 százalék számára a munkával együtt járó magas stressz leküzdése a legnagyobb kihívás. Ugyanennyien a túlságosan hosszú munkaidőt, a magánélet ebből fakadó hiányát érzik problémásnak.

A likviditási/cash flow problémák is sok vállalkozót érintenek, legalábbis 15 százalék jelezte, hogy ez próbatétel az életében. A cég digitalizálását 7 százalék, míg a munkaerő magas fluktuációját 5 százalék jelölte meg.

Sok időt vesz el az adminisztráció

A pénzügyi adminisztráció minden vállalkozó számára ismerős feladat: a számlázást, a könyvelővel való kapcsolattartást, az utalást, az adatok rendszerezését senki sem úszhatja meg. A válaszadók 32 százalékának havonta pár órát visz el az életéből a papírmunka, 28 százalék pedig 1-2 napot szán erre a hónap során. 16 százalék úgy nyilatkozott, hogy jelentős időt, havonta több napot is felemészt az adminisztráció. 17 százalék az, aki semennyit nem foglalkozik a témával – helyettük minden bizonnyal más végzi el ezt a feladatot. Mindössze 7 százalék azoknak az aránya, akik havonta kevesebb mint egy órát töltenek papírmunkával.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS