Ez volt a Zsolaka Kft. történetében a legdrasztikusabb változás

Ez volt a Zsolaka Kft. történetében a legdrasztikusabb változás
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 01. 07., 11:02

A minél nagyobb fokú digitalizáció elérése 2022-ben is kulcsfontosságú lesz – mondta az Üzletemnek Horváth Zsolt, a Zsolaka Kft. ügyvezető igazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 15. cikkében a Zsolaka Kft. legjeit Horváth Zsolt ügyvezető igazgató osztja meg az olvasóval.

2020. LEGNAGYOBB tanulsága:

A legnagyobb tanulság az volt, hogy meg kellett tanulnunk egy pandémiás helyzetben dolgozni, illetve fel kellett készíteni a munkatársainkat a megváltozott környezetre. Meg kellett ugyanis néznünk, hogy az ügyfeleink milyen előírásokat, engedélyeket követelnek meg a pandémia miatt, illetve ezeknek mi hogyan tudunk mindig a legjobban megfelelni. Minden cégnél más-más előírások, szabályok vannak érvényben, nekünk az volt a célunk, hogy a lehető legtöbbre felkészüljünk és a legtöbbet teljesíteni tudjuk.

Ez volt 2021-ben a LEGNEHEZEBB feladat:

Egyértelműen a digitalizációt jelölném meg a legfontosabb teendők között. A minél nagyobb fokú digitalizáció elérése 2022-ben is kulcsfontosságú lesz. A koronavírus járvány tavaszi, őszi és téli hullámai megmutatták, hogy vannak időszakok, amikor otthonról kell dolgozni. Éppen ezért biztosítanunk kell, hogy távolról is elérhetőek legyenek a munkatársaink számára a fontos dokumentumok, információk. Az ügyfelek számára történő kiszállításokat nyilván nem lehet otthonról elvégezni, de ha már az adminisztrációt sikerül így megoldani, az nagyon fontos előrelépés lehet a számunkra.

2022. LEGFONTOSABB célkitűzése:

Az idei legfontosabb célitűzés, hogy megtartsuk a jelenlegi partnereinket, illetve, hogy az aktuális áremelkedésekhez képest jobban tudjunk fejlődni és bővülni. Tavaly a gumiabroncs gyártók 8-10 százalékos áremeléseket hajtottak végre, de ennél nagyobb emelkedés sem volt példa nélküli. Az euro-forint árfolyamnövekedés is jelentős volt 2021-ben, bízunk benne, hogy ez idén mérséklődhet.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása:

A vállalkozásunk 2021-es legnagyobb dobása egyértelműen a saját fejlesztésű gumiabroncs kopás jelző rendszer volt (FTTA), amelynek én vagyok az ötletgazdája. A szabadalmaztatott fejlesztésünk kifejezetten a tömör abronccsal szerelt targoncák számára készült. Az abroncskopás ellenőrző rendszer egy hardverből, négy szenzorból és egy szoftverből áll. Használatával 5-8 százalékkal növelhető a gumiabroncsok élettartama, ezért nem kell olyan sűrűn cserélni az abroncsokat a rendellenes elhasználódás miatt.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében:

Nem tudnék konkrétan egyet megnevezni. Inkább több ilyen volt 2021-ben. A pandémia hatására ugyanis az ipari abroncsok terén hasonló helyzet alakult ki, mint a személyautókra szánt gumiabroncsok esetében. Vagyis a gyártók nem tudtak annyit előállítani, mint amennyire valójában szükség lenne. Vannak olyan ipari abroncsgyártók, amelyek 6-8 hónapos csúszásban vannak saját magukhoz képest, mert egyszerűen nem tudják elég gyorsan kielégíteni a keresletet. Az, hogy ez a helyzet előállt, az elsősorban annak tulajdonítható, hogy az egyik legfőbb nyersanyaglelő helyen, Sri Lankán 2021-ben többször került sor olyan járvány elleni intézkedésekre, amelyek miatt fel kellett függeszteni a gumiabroncs gyártást hosszabb-rövidebb időre. Mindez elmondható volt India esetében is, ahol ugyancsak rengeteg abroncsgyártó üzem működik.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

Ez a kétezres évek elején volt, amikor megszüntettük a fuvarozási részlegünket Magyarországon. Két nagyobb cégnek végeztünk bérfuvarozást és naponta 5-6 teherautónk szállított árut itthon különböző helyekre. Azért döntöttünk így, mert abban az időben szállt be egy-két multi erre a piacra, ezért mi már nem tudtunk versenyképesek lenni a leszorított árakkal.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Ezen a téren az előttünk álló egyik legfontosabb kihívás az, hogy fel kell pörgetni az értékesítésünket. Ehhez agilisabbnak kell lennünk, hogy ne csak megtartsuk, hanem növelni is tudjuk a piaci jelenlétünket. A pandémia ellenére ugyanis idehaza egyfajta piaci növekedés volt észrevehető az ipari és a targonca abroncsok terén.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Ez egyértelműen a telephely megvásárlása és speciális gépek vásárlása volt.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani:

Mindenféleképpen arra kell a legtöbb pénzt fordítani, hogy a működésünket automatizáljuk, a folyamatok leegyszerűsödjenek és fix protokollokkal dolgozzunk, hogy az új munkatársak betanítása se legyen időigényes. A jövőben emellett komfortosabbá kell tennünk a telephelyünket és oly módon kell fejleszteni, hogy észszerűbben valósuljon meg a gumiabroncsok raktározása.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni:

Döntően azzal, ahogy mi idáig dolgoztunk. Nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy szavahihetőek legyünk és megfelelően kommunikáljunk. Továbbra is a hiteles ügyfélkezelésre és a kommunikációra kell helyezni a hangsúlyt, magyarán: valóban azt kapja az ügyfél, amit ígérünk neki. Ezt csináltuk az elmúlt évek alatt is, és eddig ez bevált.

Ezzel a LEGBONYULTABB ma megbirkózni az üzleti életben:

Szerintem egyértelműen a tőkehiány a mikro-, valamint a kis- és közepes vállalkozások legfőbb baja. Amíg Németországban egy vállalkozás megfelelő árréssel tudja értékesíteni a termékeit, addig nálunk a multik jelentős mértékben le tudják szorítani az árakat. A mi szegmensünk körülbelül 1,1 milliárd forintos piac, ezen osztozik minden szereplő. Azt gondolom, hogy hosszútávon nincs annak értelme, hogy egyes szereplők letörjék az árakat.

(Fotók: Zsolaka Kft.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS