A pénzügyi szektort érte a legkevesebb zsarolóvírus támadás

2022. 08. 21., 13:23

A pénzügyi intézmények 62 százalékának elég volt egy hét a zsarolóvírus támadás után az adatok helyreállításához – olvasható a Sophos új ágazati felmérésében.

A State of Ransomware in Financial Services in Financial Services 2022 felmérés során IT szakembereket kérdeztek meg, közülük 44-et a pénzügyi szektorból. A kutatás eredménye szerint:

 • A pénzügyi szektor 55 százalékát érte zsarolóvírus támadás 2021-ben, Ez 62 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest (2020: 34 százalék). A támadások emelkedése valószínűleg csak visszatérés a Covid előtti évek szintjéhez. A támadókat is érintette a vírus, ennek tudható a 202-as alacsony érték, illetve a tavalyi emelkedés.
 • 64 százalék gondolja azt, hogy a támadások összetettebbek az elmúlt évek tapasztalataik alapján, 55 százalék szerint megerősödött a támadások hatása.
 • A pénzügyi szektor a legellenállóbb a támadásokkal szemben:

Csupán 54 százalékknál sikerült a támadóknak teljesen hozzáférni az adatokhoz. Globálisan, minden szektort vizsgálva, ez az arány eléri a 65 százalékot.

10 százaléknak sikerült visszaszerezni az összes titkosított adatot támadást követően; ez 6 százalékkal több az globális értékhez képest.

62 százaléknak alig egy hét kellett támadás után a helyreállításhoz, ez sokkal gyorsabb idő, mint például az oktatási intézményeknél és magasabb érték a globálisan mért 53 százalékhoz képest.

Mindez az sugallja, hogy a pénzügyi szektor jó védekező rendszert épített ki az évek alatt a zsarolóvírusokkal szemben.

 • A váltságdíj összege 25-ről 52 százalékra emelkedett 2020-2021 között. A globális arány ennél alacsonyabb; 46 százalék.
 • A pénzügyi szervek 83 százaléka rendelkezik kiberbiztosítással, ugyanakkor tavaly nőtt az a kiberbiztonsági szint, amelyre a fedezetre való jogosultságukhoz szükség van. Ennek következtében, a kiberbiztosítással rendelkező pénzügyi szervezetek 98 százaléka új technológiákat és szolgáltatásokat vezetett be, 66 százalék több tréninget tartott a munkatársaknak, 51 százalék módosított folyamatokon, belső szabályzatokon.
 • A pénzügyi intézmények számoltak be a legalacsonyabb kiberbiztosítási kifizetési arányról a zsarolóvírus kárigényeknél; 32 százalékról a globális 40 százalékhoz képest.

A felmérés eredményei alapján a Sophos szakértői a következő bevált gyakorlatokat javasolják minden szervezet részére, minden szektorban:

 • Telepíts és tarts fenn kiváló minőségű védelmet a környezeted minden pontján. Rendszeresen ellenőrizd a biztonsági vezérlőket és bizonyosodj meg arról, hogy továbbra is megfelelnek a szervezet igényeinek!
 • Megelőző jelleggel keresd a fenyegetéseket, hogy azonosítsd és megállítsd a támadókat, mielőtt azok végrehajthatnák a támadásokat!
 • Szilárdítsd meg az IT környezetedet a biztonsági rések megkeresésével és korrigálásával!
 • Készülj fel a legrosszabbra és legyen frissített, kész terved a lehető legsúlyosabb incidens forgatókönyvéhez!
 • Készíts biztonsági másolatokat és gyakorold a visszaállítást belőlük, hogy minimalizáld a fennakadás és helyreállítás idejét!
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS