A pénzügyi szektort érte a legkevesebb zsarolóvírus támadás

2022. 08. 21., 13:23

A pénzügyi intézmények 62 százalékának elég volt egy hét a zsarolóvírus támadás után az adatok helyreállításához – olvasható a Sophos új ágazati felmérésében.

A State of Ransomware in Financial Services in Financial Services 2022 felmérés során IT szakembereket kérdeztek meg, közülük 44-et a pénzügyi szektorból. A kutatás eredménye szerint:

 • A pénzügyi szektor 55 százalékát érte zsarolóvírus támadás 2021-ben, Ez 62 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest (2020: 34 százalék). A támadások emelkedése valószínűleg csak visszatérés a Covid előtti évek szintjéhez. A támadókat is érintette a vírus, ennek tudható a 202-as alacsony érték, illetve a tavalyi emelkedés.
 • 64 százalék gondolja azt, hogy a támadások összetettebbek az elmúlt évek tapasztalataik alapján, 55 százalék szerint megerősödött a támadások hatása.
 • A pénzügyi szektor a legellenállóbb a támadásokkal szemben:

Csupán 54 százalékknál sikerült a támadóknak teljesen hozzáférni az adatokhoz. Globálisan, minden szektort vizsgálva, ez az arány eléri a 65 százalékot.

10 százaléknak sikerült visszaszerezni az összes titkosított adatot támadást követően; ez 6 százalékkal több az globális értékhez képest.

62 százaléknak alig egy hét kellett támadás után a helyreállításhoz, ez sokkal gyorsabb idő, mint például az oktatási intézményeknél és magasabb érték a globálisan mért 53 százalékhoz képest.

Mindez az sugallja, hogy a pénzügyi szektor jó védekező rendszert épített ki az évek alatt a zsarolóvírusokkal szemben.

 • A váltságdíj összege 25-ről 52 százalékra emelkedett 2020-2021 között. A globális arány ennél alacsonyabb; 46 százalék.
 • A pénzügyi szervek 83 százaléka rendelkezik kiberbiztosítással, ugyanakkor tavaly nőtt az a kiberbiztonsági szint, amelyre a fedezetre való jogosultságukhoz szükség van. Ennek következtében, a kiberbiztosítással rendelkező pénzügyi szervezetek 98 százaléka új technológiákat és szolgáltatásokat vezetett be, 66 százalék több tréninget tartott a munkatársaknak, 51 százalék módosított folyamatokon, belső szabályzatokon.
 • A pénzügyi intézmények számoltak be a legalacsonyabb kiberbiztosítási kifizetési arányról a zsarolóvírus kárigényeknél; 32 százalékról a globális 40 százalékhoz képest.

A felmérés eredményei alapján a Sophos szakértői a következő bevált gyakorlatokat javasolják minden szervezet részére, minden szektorban:

 • Telepíts és tarts fenn kiváló minőségű védelmet a környezeted minden pontján. Rendszeresen ellenőrizd a biztonsági vezérlőket és bizonyosodj meg arról, hogy továbbra is megfelelnek a szervezet igényeinek!
 • Megelőző jelleggel keresd a fenyegetéseket, hogy azonosítsd és megállítsd a támadókat, mielőtt azok végrehajthatnák a támadásokat!
 • Szilárdítsd meg az IT környezetedet a biztonsági rések megkeresésével és korrigálásával!
 • Készülj fel a legrosszabbra és legyen frissített, kész terved a lehető legsúlyosabb incidens forgatókönyvéhez!
 • Készíts biztonsági másolatokat és gyakorold a visszaállítást belőlük, hogy minimalizáld a fennakadás és helyreállítás idejét!
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS