A pénzügyi szektort érte a legkevesebb zsarolóvírus támadás

2022. 08. 21., 13:23

A pénzügyi intézmények 62 százalékának elég volt egy hét a zsarolóvírus támadás után az adatok helyreállításához – olvasható a Sophos új ágazati felmérésében.

A State of Ransomware in Financial Services in Financial Services 2022 felmérés során IT szakembereket kérdeztek meg, közülük 44-et a pénzügyi szektorból. A kutatás eredménye szerint:

 • A pénzügyi szektor 55 százalékát érte zsarolóvírus támadás 2021-ben, Ez 62 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest (2020: 34 százalék). A támadások emelkedése valószínűleg csak visszatérés a Covid előtti évek szintjéhez. A támadókat is érintette a vírus, ennek tudható a 202-as alacsony érték, illetve a tavalyi emelkedés.
 • 64 százalék gondolja azt, hogy a támadások összetettebbek az elmúlt évek tapasztalataik alapján, 55 százalék szerint megerősödött a támadások hatása.
 • A pénzügyi szektor a legellenállóbb a támadásokkal szemben:

Csupán 54 százalékknál sikerült a támadóknak teljesen hozzáférni az adatokhoz. Globálisan, minden szektort vizsgálva, ez az arány eléri a 65 százalékot.

10 százaléknak sikerült visszaszerezni az összes titkosított adatot támadást követően; ez 6 százalékkal több az globális értékhez képest.

62 százaléknak alig egy hét kellett támadás után a helyreállításhoz, ez sokkal gyorsabb idő, mint például az oktatási intézményeknél és magasabb érték a globálisan mért 53 százalékhoz képest.

Mindez az sugallja, hogy a pénzügyi szektor jó védekező rendszert épített ki az évek alatt a zsarolóvírusokkal szemben.

 • A váltságdíj összege 25-ről 52 százalékra emelkedett 2020-2021 között. A globális arány ennél alacsonyabb; 46 százalék.
 • A pénzügyi szervek 83 százaléka rendelkezik kiberbiztosítással, ugyanakkor tavaly nőtt az a kiberbiztonsági szint, amelyre a fedezetre való jogosultságukhoz szükség van. Ennek következtében, a kiberbiztosítással rendelkező pénzügyi szervezetek 98 százaléka új technológiákat és szolgáltatásokat vezetett be, 66 százalék több tréninget tartott a munkatársaknak, 51 százalék módosított folyamatokon, belső szabályzatokon.
 • A pénzügyi intézmények számoltak be a legalacsonyabb kiberbiztosítási kifizetési arányról a zsarolóvírus kárigényeknél; 32 százalékról a globális 40 százalékhoz képest.

A felmérés eredményei alapján a Sophos szakértői a következő bevált gyakorlatokat javasolják minden szervezet részére, minden szektorban:

 • Telepíts és tarts fenn kiváló minőségű védelmet a környezeted minden pontján. Rendszeresen ellenőrizd a biztonsági vezérlőket és bizonyosodj meg arról, hogy továbbra is megfelelnek a szervezet igényeinek!
 • Megelőző jelleggel keresd a fenyegetéseket, hogy azonosítsd és megállítsd a támadókat, mielőtt azok végrehajthatnák a támadásokat!
 • Szilárdítsd meg az IT környezetedet a biztonsági rések megkeresésével és korrigálásával!
 • Készülj fel a legrosszabbra és legyen frissített, kész terved a lehető legsúlyosabb incidens forgatókönyvéhez!
 • Készíts biztonsági másolatokat és gyakorold a visszaállítást belőlük, hogy minimalizáld a fennakadás és helyreállítás idejét!
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS