A megtisztulás és az erősödés éve jöhet a fintech világában

2023. 01. 16., 19:11

A gyengébb fintech cégek többsége idén eltűnik majd a piacról. Aki viszont a mostani nehézségekből is erősen keveredik ki, joggal bizakodhat a jövőt illetően – olvasható a Fintech Sparks összegzésében.

„Abban a pillanatban, ahogy a világgazdasági nyomás enyhül, és újraindul a globális növekedés, a fintech piac a nagy nyertesek között lesz, hiszen egy megszilárdult, letisztult piacba érkezhet újra tőke és erő” – írja Suppan Márton, a Fintech Világa főszerkesztője a Fintech Sparks online kiadványának bevezetőjében.

A „Félelelem és reszketés a fintech szektorban” című kiadványban összefoglalják a 2022-es év kiemelkedő sikereit, bukásait, botrányait és trendjeit.

A szerzők szerint 2023-ba lépve jóval keményebb környezet fogadja a fintecheket, mint egy évvel korábban. Nehezebb dolguk van a tőkeszerzés terén, sokan pedig a leépítéseket sem tudták elkerülni mostanra. Ez nem jelenti azt, hogy nincs ok optimizmusra, sőt, sokak szerint épp most dől el, hogy melyik vállalatoktól várhatunk sokat a folytatásban. Ezzel párhuzamosan a gyengébb cégek többsége eltűnik majd a piacról.

A szakértők szerint a tőkebevonások mennyisége nem fog visszatérni a 2021-es rekordév szintjére, de több befektetés lesz, mint 2022-ben. A felvásárlások száma növekedni fog, hiszen a kisebb fintechek közül sokan kénytelenek lesznek belátni, hogy egyedül nem tudnak jelentős sikereket elérni.

A kiadvány szerzői szerint a bankok kihívói helyett a fintechcégek a pénzügyi szektor innovációs katalizátoraivá váltak. Rengeteg újszerű megoldást dobnak piacra, amelyeket idővel a hagyományos szereplők is bevezetnek, így széles tömegekhez juttatják el a szolgáltatásokat. Ezt a szerepet vélhetően a jövőben is betöltik majd a szektor legjobbjai, és több területre hoznak régóta várt innovációt. Az egyik ilyen a hitelezés, ahol úttörő technológiák, például mesterséges intelligencia vagy gépi tanulás alkalmazásával sok fintech képes újítani. Épp ezért a fintech hitelezés fellendülése várható a jövőben, mind a lakosság, mind a kkv-k irányában.

Azt prognosztizálják, hogy a személyes pénzügyi menedzsment megoldások terén is további innovációra lesz kilátás. Az élelmiszer- és energiaárak drasztikus emelkedése rengeteg embert állít kihívások elé, ezért nagy szükségük van azokra az eszközökre, amelyekkel lejjebb szoríthatják költségeiket. Mint írják: „sokszor egyébként is a válságos időkben születnek az áttörő újdonságok, könnyen lehet, hogy ez most is így lesz.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS