A megtisztulás és az erősödés éve jöhet a fintech világában

2023. 01. 16., 19:11

A gyengébb fintech cégek többsége idén eltűnik majd a piacról. Aki viszont a mostani nehézségekből is erősen keveredik ki, joggal bizakodhat a jövőt illetően – olvasható a Fintech Sparks összegzésében.

„Abban a pillanatban, ahogy a világgazdasági nyomás enyhül, és újraindul a globális növekedés, a fintech piac a nagy nyertesek között lesz, hiszen egy megszilárdult, letisztult piacba érkezhet újra tőke és erő” – írja Suppan Márton, a Fintech Világa főszerkesztője a Fintech Sparks online kiadványának bevezetőjében.

A „Félelelem és reszketés a fintech szektorban” című kiadványban összefoglalják a 2022-es év kiemelkedő sikereit, bukásait, botrányait és trendjeit.

A szerzők szerint 2023-ba lépve jóval keményebb környezet fogadja a fintecheket, mint egy évvel korábban. Nehezebb dolguk van a tőkeszerzés terén, sokan pedig a leépítéseket sem tudták elkerülni mostanra. Ez nem jelenti azt, hogy nincs ok optimizmusra, sőt, sokak szerint épp most dől el, hogy melyik vállalatoktól várhatunk sokat a folytatásban. Ezzel párhuzamosan a gyengébb cégek többsége eltűnik majd a piacról.

A szakértők szerint a tőkebevonások mennyisége nem fog visszatérni a 2021-es rekordév szintjére, de több befektetés lesz, mint 2022-ben. A felvásárlások száma növekedni fog, hiszen a kisebb fintechek közül sokan kénytelenek lesznek belátni, hogy egyedül nem tudnak jelentős sikereket elérni.

A kiadvány szerzői szerint a bankok kihívói helyett a fintechcégek a pénzügyi szektor innovációs katalizátoraivá váltak. Rengeteg újszerű megoldást dobnak piacra, amelyeket idővel a hagyományos szereplők is bevezetnek, így széles tömegekhez juttatják el a szolgáltatásokat. Ezt a szerepet vélhetően a jövőben is betöltik majd a szektor legjobbjai, és több területre hoznak régóta várt innovációt. Az egyik ilyen a hitelezés, ahol úttörő technológiák, például mesterséges intelligencia vagy gépi tanulás alkalmazásával sok fintech képes újítani. Épp ezért a fintech hitelezés fellendülése várható a jövőben, mind a lakosság, mind a kkv-k irányában.

Azt prognosztizálják, hogy a személyes pénzügyi menedzsment megoldások terén is további innovációra lesz kilátás. Az élelmiszer- és energiaárak drasztikus emelkedése rengeteg embert állít kihívások elé, ezért nagy szükségük van azokra az eszközökre, amelyekkel lejjebb szoríthatják költségeiket. Mint írják: „sokszor egyébként is a válságos időkben születnek az áttörő újdonságok, könnyen lehet, hogy ez most is így lesz.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-28 20:10:00
„Akkor tudjuk felsővezetőként újra energizálni a munkatársakat, ha emberként is jelen vagyunk, és tudunk közösséget építeni magunk körül, egy olyan közösséget, ami megtartja, segíti, nem csak szakmailag, hanem lelkileg, mentálisan is a munkavállalókat. Újra kell tölteni a biztonság- és bizalomtankjaikat, mert csak feltöltődve lesznek lelkesíthetőek és ambiciózusak a változásra, a transzformációra” – írja Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS