„A magyar kkv-stratégia a legjobb Európában”

„A magyar kkv-stratégia a legjobb Európában”
2022. 03. 23., 09:39

Small Business, Big Deal címmel szervezett nemzetközi hibrid konferenciát a Makronóm Intézet az OECD gazdasági tanácsadó testülete (Business at OECD), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) részvételével. A rendezvényen az Innovációs és Technológiai Minisztérium meghívásából részt vett Yoshiki Takeuchi, az OECD főtitkár-helyettese is.

„Az OECD közreműködésével készült magyar KKV Stratégia a legjobb Európában" – jelentette ki Alberto Carvalho Neto, a JEUNE, a legnagyobb európai fiatal vállalkozói szövetség elnöke.

A nemzetközi konferencia, amely a hazai és nemzetközi kis- és középvállalkozások jelenlegi és várható jövőbeli lehetőségeire és szakpolitikai támogatására fókuszál, Budapesten most első alkalommal, 2022. március 22-én került megrendezésre.

Yoshiki Takeuchi, az OECD főtitkár-helyettese köszöntőbeszédében méltatta Magyarország Kormánya és az OECD sikeres együttműködését a hazai KKV-stratégia megalkotásában. Elmondta: „A kis- és középvállalkozások gazdaságaink alapkövét jelentik, hiszen ezek a cégek biztosítják a foglalkoztatás oroszlánrészét, továbbá az innováció és növekedés hajtóerejét. A Covid-19 pandémia okozta gazdasági válság nagy nyomás alá helyezte a KKV-kat, amelyek viszont mára a kormányzati intézkedéseknek, illetve a vállalkozások ellenálló- és alkalmazkodóképességének köszönhetően a krízishelyzetből való kilábalás kulcsszereplőivé váltak. A KKV-kat továbbra is kiemelten támogatnunk kell, véleményünk szerint erre három fókusz területen van szükség: beruházásösztönzés, digitalizáció és fenntarthatóság. Az OECD szorosan együttműködik Magyarországgal a KKV szektor fejlesztése érdekében. Támogatjuk és jógyakorlatnak, követendő példának tartjuk a kormány mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítését célzó, 2019-2030 közötti időszakra vonatkozó stratégiáját".

Makronóm Intézet által szervezett konferencia résztvevői elismerően nyilatkoztak és hasznos nemzetközi jó példaként méltatták a Magyar KKV Stratégiát és a hazai kis-és középvállalkozások támogatását segítő intézkedéseket.

„A magyar kkv stratégia operatív megvalósításából fakadó állami intézkedések nagyon jól célzottak, különösen az IKT-fejlesztések és a digitális átállás területén" – mondta Biserka Sladovic, a Horvát Munkaadók Szövetségének tanácsadója.

Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár mutatta be a kormányzat válságkezelő intézkedéseit és eredményeit. „Az OECD segítségével alkottuk meg 2019-ben Magyarország első KKV stratégiáját. Meghallgattuk a vállalkozásokat és olyan vállalkozásfejlesztési rendszert alakítottunk ki, amiben gyorsan forráshoz jutnak, ráadásul nulla százalékos kamatra, amivel egy százmilliós hitelnél 25 millió forintot takarítanak meg a törlesztőrészleteken. Kilencszeresére növeltük a beruházásösztönző rendszerek hatékonyságát. Az elmúlt két év alatt háromszor annyi céget, mintegy 18.000 vállalkozást értünk el, mint az azt megelőző hat évben. 2010 előtt pedig ennek a töredékét. Biztosítjuk, hogy a források az adófizetők szempontjából jól hasznosuljanak: a nyertes pályázóknak másfélszer-kétszer-háromszor gyorsabb ütemben kell bővülniük, mint a GDP, ha ezt nem érik el, akkor a támogatásuk kamatmentes hitellé alakul. Előnyben részesítjük azokat a vállalkozásokat, amelyek élvonalbeli technológiákat és gazdaságzöldítési beruházásokat hajtanak végre és ösztökéljük a cégeket a digitalizációra, mert azok fogják megnyerni a 2020-as évtizedet és azok fogják megerősíteni a náluk dolgozók munkahelyeit, akik okosabban és szervezettebben dolgoznak."

A rendezvényre közel 20 országból érkeztek szakértők, többek között a régió legnagyobb gazdasági érdekképviseleteinek vezetői, az európai fiatal vállalkozói szövetség, a JEUNE elnöksége, az EuCham nemzetközi partnerei, valamint az Amazon és a Viber nemzetközi képviselői közül.

Kiemelkedő jelentőségű hazánk számára, hogy a legkiválóbb szakértők és az OECD KKV-kal foglalkozó legfontosabb szakértői Budapestre látogattak. „A kisvállalkozók a COVID miatt nagyon sérülékeny helyzetbe kerültek világszerte és nekünk, vállalkozói szervezeteknek fontos feladatunk, hogy az üzleti szféra valós igényei alapján segítsünk megfelelő eszközöket és programokat javasolni az OECD tagállamoknak. Ennek a munkának egy komoly mérföldköve ez a konferencia" – fogalmazott Dr. Kovács Patrik, a Business at OECD KKV bizottságának elnöke és a VOSZ Társelnöke.

„A magyar vállalkozások beruházásaihoz tudást is adunk: szakértői szolgáltatásokat vehetnek igénybe, modern mintaüzemeket látogathatnak a cégek és a világon egyedülálló módon a Vali.hu-n, a vállalkozói információs portálon három kattintásra személyre szabott támogatási lehetőségekhez juthatnak a vállalkozók. A tudásteremtésbe bevonjuk a cégeket is: az átalakított szakképzésben egy náluk dolgozó diák után havi 200-250 ezer forintot kaphatnak a vállalkozók, cserébe a minimálbér 60 százalékát, 140 ezer forintot kell adniuk a diákoknak. A 70 milliárdos felnőttképzési programban pedig arra képeztethetik munkavállalóikat, amire szeretnék és ehhez akár évi félmillió forintot is igénybe vehetnek a vállalkozások. A világon egyedülálló módon összekötöttük a felnőttképzési adatbázist a NAV adatbázisával, így meg tudjuk mondani egy képzésről, hogy elvégzése mennyivel növeli a foglalkoztathatóságot és a munkavállaló potenciális bérét" – folytatta Dr. György László a magyar vállalkozásfejlesztési rendszer bemutatását.

A konferencia keretein belül a nemzetközi példák mellett bemutatásra kerültek szakpolitikai javaslatok is, valamint Cynthia Lavison, az OECD politikai elemzője bemutatta az Európai Bizottság és az OECD által közösen kifejlesztett Better Entrepreneurship Policy Toolkit használatának előnyeit is a résztvevőknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS