A Hiventures befektetésével erősít a magyar piacon a DOME

2023. 04. 04., 14:13

Tűzvédelmi rendszerekkel foglalkozó vállalkozást vásárolt fel a DOME Group Hungary Zrt. az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures tőkefinanszírozásának köszönhetően. A hazai ingatlanüzemeltetési ágazat meghatározó szereplője piaci pozíciójának erősítése érdekében nemzetközi terjeszkedést és további akvizíciókat tervez.

Saját forrásait a Hiventures vállalati üzletágától érkező tőkefinanszírozással kiegészítve vásárolt fel egy szakspecialista vállalkozást az ingatlanüzemeltetéssel és létesítménygazdálkodással foglalkozó DOME, amely 2021 óta működik együtt az MFB Csoporthoz tartozó kockázati tőkealap-kezelővel. Az ügyletben a Hiventures passzív pénzügyi befektetőként vesz részt, a napi operatív működésbe nem folyik bele, az együttműködés a tulajdonosok számára transzparensen és jól tervezhető módon került meghatározásra.

A tűzvédelmi rendszerekkel foglalkozó szakspecialista cég megvásárlásával olyan kompetenciával egészül ki a hazai integrált létesítményüzemeltetési piacon az ötödik legnagyobb szereplőnek számító DOME szolgáltatásportfóliója, amelyet korábban külső partnerekkel oldott meg.

„Az ügylet optimálisan illeszkedik az elmúlt évek organikus, illetve több sikeres akvizíciónak köszönhető növekedésébe, amelyet a pandémia óta sokasodó kihívások sem tudtak megtörni” – emelte ki Décsi Gábor, a DOME vezérigazgatója. Hozzátette: a felvásárlással még magasabb színvonalon tudják kiszolgálni a már meglévő és új ügyfeleiket, akik között zömében nemzetközi nagyvállalatok, irodaépületek, bevásárlóközpontok, stratégiai szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bíró ipari és logisztikai létesítmények tulajdonosai, illetve hasznosítói szerepelnek.

A létesítménygazdálkodási iparág sokszereplős, a magyar GDP mintegy 5 százalékát állítja elő, a foglalkoztatásból pedig hozzávetőlegesen 9 százalékot mondhat magáénak. A DOME elsődleges fókuszában ennek az iparágnak egy speciális alszegmense, az integrált létesítménygazdálkodási piac áll, amelynek 2020-as összesített árbevétele 175 milliárd forint volt.

„Az integrált létesítménygazdálkodás esetében, ami a mi fő profilunk is, a méretgazdaságosság kiemelten fontos tényező az eredményesség növelésében. Éppen ezért nyitott szemmel járunk és keressük azokat a vállalkozásokat, amelyek mindkét fél számára előnyös feltételekkel megvalósuló felvásárlása révén, még tovább terjeszkedhetünk. A Hiventures-szel kötött együttműködésünknek kiemelt szerepe lesz a jövőbeni akvizíciók során is”fogalmazta meg a DOME jövőképét a vezérigazgató.

„A DOME-mal közösen megvalósított ügyletünk kiváló példa arra, hogy a felvásárlásokon keresztül megcélzott dinamikus növekedéshez ideális pénzügyi eszközt jelent a tőkebefektetés. A Hiventures tőkefinanszírozási megoldásai az üzleti szempontok mellett a gazdaság élénkítésére is hangsúlyt fektetnek, ami a befektetési feltételekben iparági minimum hozamelvárást jelent, így segítve a növekedési célok hatékony elérését. Bízunk benne, hogy a professzionális létesítménygazdálkodási szolgáltatók térnyerésével végső soron a vállalatok hatékonyabb és eredményesebb működéséhez tudunk hozzájárulni, így hosszú távú pozitív hatást gyakorolhatunk a gazdaság további szereplőire is”– mondta Zsámboki Zoltán, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

A DOME akvizícióját tőkefinanszírozással támogatta az alapkezelő vállalati üzletága, amely hathatós segítséget nyújt a generációváltás, beruházás vagy éppen fúzió előtt álló hagyományos, érettebb vállalkozások számára.

„A Hiventures-nél már a 2022-es évben is nagy hangsúlyt helyeztünk a vállalati üzletágra, a hagyományos vállalatok finanszírozási igényeire, 2023-ban pedig még nagyobb lendülettel folytatjuk a megkezdett munkát”– hangsúlyozta Zsámboki Zoltán, kiemelve: tavaly 17 milliárd forint, az elmúlt évek során összesen már 35 milliárd forint befektetést valósítottak meg, ezzel 30 fölé növelve vállalati partnereik számát. Az alapkezelő tehát jelentős szerepet vállal az összesen több mint 400 milliárd forint árbevételt elérő portfóliócégek életében, amelyek a magyar gazdaság gerincét képező kis- és középvállalkozások, valamint hazai nagyvállalatok közül kerülnek ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS