A Hiventures befektetésével erősít a magyar piacon a DOME

2023. 04. 04., 14:13

Tűzvédelmi rendszerekkel foglalkozó vállalkozást vásárolt fel a DOME Group Hungary Zrt. az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures tőkefinanszírozásának köszönhetően. A hazai ingatlanüzemeltetési ágazat meghatározó szereplője piaci pozíciójának erősítése érdekében nemzetközi terjeszkedést és további akvizíciókat tervez.

Saját forrásait a Hiventures vállalati üzletágától érkező tőkefinanszírozással kiegészítve vásárolt fel egy szakspecialista vállalkozást az ingatlanüzemeltetéssel és létesítménygazdálkodással foglalkozó DOME, amely 2021 óta működik együtt az MFB Csoporthoz tartozó kockázati tőkealap-kezelővel. Az ügyletben a Hiventures passzív pénzügyi befektetőként vesz részt, a napi operatív működésbe nem folyik bele, az együttműködés a tulajdonosok számára transzparensen és jól tervezhető módon került meghatározásra.

A tűzvédelmi rendszerekkel foglalkozó szakspecialista cég megvásárlásával olyan kompetenciával egészül ki a hazai integrált létesítményüzemeltetési piacon az ötödik legnagyobb szereplőnek számító DOME szolgáltatásportfóliója, amelyet korábban külső partnerekkel oldott meg.

„Az ügylet optimálisan illeszkedik az elmúlt évek organikus, illetve több sikeres akvizíciónak köszönhető növekedésébe, amelyet a pandémia óta sokasodó kihívások sem tudtak megtörni” – emelte ki Décsi Gábor, a DOME vezérigazgatója. Hozzátette: a felvásárlással még magasabb színvonalon tudják kiszolgálni a már meglévő és új ügyfeleiket, akik között zömében nemzetközi nagyvállalatok, irodaépületek, bevásárlóközpontok, stratégiai szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bíró ipari és logisztikai létesítmények tulajdonosai, illetve hasznosítói szerepelnek.

A létesítménygazdálkodási iparág sokszereplős, a magyar GDP mintegy 5 százalékát állítja elő, a foglalkoztatásból pedig hozzávetőlegesen 9 százalékot mondhat magáénak. A DOME elsődleges fókuszában ennek az iparágnak egy speciális alszegmense, az integrált létesítménygazdálkodási piac áll, amelynek 2020-as összesített árbevétele 175 milliárd forint volt.

„Az integrált létesítménygazdálkodás esetében, ami a mi fő profilunk is, a méretgazdaságosság kiemelten fontos tényező az eredményesség növelésében. Éppen ezért nyitott szemmel járunk és keressük azokat a vállalkozásokat, amelyek mindkét fél számára előnyös feltételekkel megvalósuló felvásárlása révén, még tovább terjeszkedhetünk. A Hiventures-szel kötött együttműködésünknek kiemelt szerepe lesz a jövőbeni akvizíciók során is”fogalmazta meg a DOME jövőképét a vezérigazgató.

„A DOME-mal közösen megvalósított ügyletünk kiváló példa arra, hogy a felvásárlásokon keresztül megcélzott dinamikus növekedéshez ideális pénzügyi eszközt jelent a tőkebefektetés. A Hiventures tőkefinanszírozási megoldásai az üzleti szempontok mellett a gazdaság élénkítésére is hangsúlyt fektetnek, ami a befektetési feltételekben iparági minimum hozamelvárást jelent, így segítve a növekedési célok hatékony elérését. Bízunk benne, hogy a professzionális létesítménygazdálkodási szolgáltatók térnyerésével végső soron a vállalatok hatékonyabb és eredményesebb működéséhez tudunk hozzájárulni, így hosszú távú pozitív hatást gyakorolhatunk a gazdaság további szereplőire is”– mondta Zsámboki Zoltán, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

A DOME akvizícióját tőkefinanszírozással támogatta az alapkezelő vállalati üzletága, amely hathatós segítséget nyújt a generációváltás, beruházás vagy éppen fúzió előtt álló hagyományos, érettebb vállalkozások számára.

„A Hiventures-nél már a 2022-es évben is nagy hangsúlyt helyeztünk a vállalati üzletágra, a hagyományos vállalatok finanszírozási igényeire, 2023-ban pedig még nagyobb lendülettel folytatjuk a megkezdett munkát”– hangsúlyozta Zsámboki Zoltán, kiemelve: tavaly 17 milliárd forint, az elmúlt évek során összesen már 35 milliárd forint befektetést valósítottak meg, ezzel 30 fölé növelve vállalati partnereik számát. Az alapkezelő tehát jelentős szerepet vállal az összesen több mint 400 milliárd forint árbevételt elérő portfóliócégek életében, amelyek a magyar gazdaság gerincét képező kis- és középvállalkozások, valamint hazai nagyvállalatok közül kerülnek ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS