A budapesti kerékpárutak fejlesztésének felfüggesztését kéri az ÉVOSZ

2023. 11. 08., 15:40

„A fővárosi intézkedések miatt csökken a meghatározó közlekedési utak áteresztőképessége és nehezebbé válik a közlekedés.”

Fokozatosan ellehetetleníti a kiszámítható építési-kivitelezési munkát, megnehezíti az építőipari szolgáltatások teljesítését és tovább növeli a kivitelezési árakat a fővárosi kerékpársávok létesítése és a pesti alsó rakpart időszakos lezárása – írja közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az önkormányzati rendelkezések miatt nem lehet az építési-felújítási területeket célirányosan megközelíteni, és sokszor kerülőutakra kényszerülnek a munkásokat és az építőanyagokat szállító járművek – tették hozzá. A szakszövetség kiemelte: vannak olyan belvárosi útszakaszok, amelyek térségében a kivitelezők nem szívesen vállalnak munkát, illetve felárral dolgoznak.

Az ÉVOSZ a fővárosi kerékpárutak fejlesztési programjának felfüggesztését, és annak felülvizsgálatát kéri a főváros vezetőitől, hogyan lehet biztosítani a gazdasági élet szereplői részére az utak megfelelő áteresztőképességét.

Koji László, a szervezet elnöke a berlini tapasztalatokat és intézkedéseket ajánlja az érintettek figyelmébe. Berlinben 2023 júniusában átmenetileg leállítottak minden kerékpárút-építést, a már elkészült bővítési terveket pedig ideiglenesen nem lehet megvalósítani, ha annak eredményeként elvész akár egy közlekedési sáv vagy egyetlen parkolóhely is. A berlini városvezetés elrendelte: különösen a főbb közlekedési útvonalakon kell biztosítani a napi ingázók, a gazdasági élet és az áruszállító vállalkozások számára, hogy azokat változatlan áteresztőképességgel használhassák.

Az ÉVOSZ felajánlotta tagszervezetei szakmai közreműködését a fővárosi közlekedési helyzet enyhítését szolgáló alternatív megoldások építészeti megtervezéséhez, logisztikai rendszerének újragondolásához, aktualizálásához. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS