A budapesti kerékpárutak fejlesztésének felfüggesztését kéri az ÉVOSZ

2023. 11. 08., 15:40

„A fővárosi intézkedések miatt csökken a meghatározó közlekedési utak áteresztőképessége és nehezebbé válik a közlekedés.”

Fokozatosan ellehetetleníti a kiszámítható építési-kivitelezési munkát, megnehezíti az építőipari szolgáltatások teljesítését és tovább növeli a kivitelezési árakat a fővárosi kerékpársávok létesítése és a pesti alsó rakpart időszakos lezárása – írja közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az önkormányzati rendelkezések miatt nem lehet az építési-felújítási területeket célirányosan megközelíteni, és sokszor kerülőutakra kényszerülnek a munkásokat és az építőanyagokat szállító járművek – tették hozzá. A szakszövetség kiemelte: vannak olyan belvárosi útszakaszok, amelyek térségében a kivitelezők nem szívesen vállalnak munkát, illetve felárral dolgoznak.

Az ÉVOSZ a fővárosi kerékpárutak fejlesztési programjának felfüggesztését, és annak felülvizsgálatát kéri a főváros vezetőitől, hogyan lehet biztosítani a gazdasági élet szereplői részére az utak megfelelő áteresztőképességét.

Koji László, a szervezet elnöke a berlini tapasztalatokat és intézkedéseket ajánlja az érintettek figyelmébe. Berlinben 2023 júniusában átmenetileg leállítottak minden kerékpárút-építést, a már elkészült bővítési terveket pedig ideiglenesen nem lehet megvalósítani, ha annak eredményeként elvész akár egy közlekedési sáv vagy egyetlen parkolóhely is. A berlini városvezetés elrendelte: különösen a főbb közlekedési útvonalakon kell biztosítani a napi ingázók, a gazdasági élet és az áruszállító vállalkozások számára, hogy azokat változatlan áteresztőképességgel használhassák.

Az ÉVOSZ felajánlotta tagszervezetei szakmai közreműködését a fővárosi közlekedési helyzet enyhítését szolgáló alternatív megoldások építészeti megtervezéséhez, logisztikai rendszerének újragondolásához, aktualizálásához. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS