A budapesti kerékpárutak fejlesztésének felfüggesztését kéri az ÉVOSZ

2023. 11. 08., 15:40

„A fővárosi intézkedések miatt csökken a meghatározó közlekedési utak áteresztőképessége és nehezebbé válik a közlekedés.”

Fokozatosan ellehetetleníti a kiszámítható építési-kivitelezési munkát, megnehezíti az építőipari szolgáltatások teljesítését és tovább növeli a kivitelezési árakat a fővárosi kerékpársávok létesítése és a pesti alsó rakpart időszakos lezárása – írja közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az önkormányzati rendelkezések miatt nem lehet az építési-felújítási területeket célirányosan megközelíteni, és sokszor kerülőutakra kényszerülnek a munkásokat és az építőanyagokat szállító járművek – tették hozzá. A szakszövetség kiemelte: vannak olyan belvárosi útszakaszok, amelyek térségében a kivitelezők nem szívesen vállalnak munkát, illetve felárral dolgoznak.

Az ÉVOSZ a fővárosi kerékpárutak fejlesztési programjának felfüggesztését, és annak felülvizsgálatát kéri a főváros vezetőitől, hogyan lehet biztosítani a gazdasági élet szereplői részére az utak megfelelő áteresztőképességét.

Koji László, a szervezet elnöke a berlini tapasztalatokat és intézkedéseket ajánlja az érintettek figyelmébe. Berlinben 2023 júniusában átmenetileg leállítottak minden kerékpárút-építést, a már elkészült bővítési terveket pedig ideiglenesen nem lehet megvalósítani, ha annak eredményeként elvész akár egy közlekedési sáv vagy egyetlen parkolóhely is. A berlini városvezetés elrendelte: különösen a főbb közlekedési útvonalakon kell biztosítani a napi ingázók, a gazdasági élet és az áruszállító vállalkozások számára, hogy azokat változatlan áteresztőképességgel használhassák.

Az ÉVOSZ felajánlotta tagszervezetei szakmai közreműködését a fővárosi közlekedési helyzet enyhítését szolgáló alternatív megoldások építészeti megtervezéséhez, logisztikai rendszerének újragondolásához, aktualizálásához. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS