2024. március 14. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 03. 14., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Ipari termelés: hogyan jöttek össze a januári mínuszok?

2024 januárjában az ipari termelés volumene 1,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, az egy évvel korábbitól pedig 3,6 százalékkal – munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal – maradt el. A statisztikai hivatal közzétette a részletes termelési adatokat is.

Jobbak az uniós átlagnál a januári magyar ipari adatok

A 2022. decemberihez képest 2,1 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbitól pedig 5,7 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene 2024 januárjában az Európai Unióban.

„KKV Technológia Plusz Hitelprogram”: elindult a társadalmi egyeztetés

A hitelkérelmeket várhatóan áprilistól lehet majd benyújtani.

Natura 2000 gyepterületek kompenzációs támogatása: 36,1 milliárd forintra pályázhatnak a gazdálkodók

Megjelent az első vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között: az érintett gazdálkodók a Natura 2000 gyepterületek után vehetnek igénybe kompenzációs támogatást, amelynek rendelkezésre álló, tervezett keretösszege 36,1 milliárd forint.

„Gyümölcsöző termék”: infláció feletti hozamot értek el 2023-ban az önkéntes nyugdíjpénztárak

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly bő 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el, lényegesen túlszárnyalva az év végén mért inflációs mutatót.

Őri Gergely: Nagyon gyorsan idejétmúlttá válik a naprakész tudás

Soha nem unalmas a cégvezetés, nagyon sok mindenbe belelát az ember. Az e-kereskedelem pedig olyan terület, ahol folyton történik valami – mondta az Üzletemnek Őri Gergely, a Modell & Hobby Kft. ügyvezetője.

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH a Temuval szemben

A Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

VOSZFESZT: fókuszban a fenntarthatóság

Április 25-én a Pannon Egyetemen Veszprémben rendezik meg a VOSZFESZTet.

„Év végére eljutunk az első betonig”

A paksi bővítés munkálatai jól haladnak, elkészült az 5. blokk olvadékcsapdája, az év végére pedig az első beton is lekerülhet a földbe – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Paradigmaváltó lehet a pehelykönnyű és nyomtatható napelem

A jövő napeleme nem masszív panelek, hanem feltekert fólia formájában érkezik a megrendelőhöz, aki a rugalmas kialakításnak köszönhetően ma még elképzelhetetlenül sokféleképpen telepítheti. A megoldással eddig nem látott hatékonyságot sikerült elérni.

EY: Nem pörög a világgazdaság, mégis optimisták a cégvezetők

Profitnövekedésre számít idén a vezérigazgatók többsége a kedvezőtlen világgazdasági környezet ellenére – derül ki az EY legfrissebb, 21 országban, köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban 1200 CEO részvételével készült nemzetközi felméréséből.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS