Majdnem 5 millióval csökkenne a brit turisták száma

2018. 12. 09., 11:00

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelentősen visszaesne a brit kiutazó turizmus, ha Nagy-Britannia a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

Megállapodás nélküli Brexit esetén a brit GDP értéke 2020-ban 2,1 százalékkal maradna el attól szinttől, amit a brit gazdaság rendezett kilépés esetén abban az évben elérhetne – olvasható a londoni pénzügyi-gazdasági elemző műhely, az Oxford Economics tanulmányában.

A font gyengülése okozta költségemelkedés egy részét a légitársaságok is valószínűleg áthárítanák a fogyasztókra magasabb repülőjegyárak formájában – írja a turizmus.com.

Megszűnhetne a britek roamingdíj-mentes mobiltelefon-használatának lehetősége az EU-tagállamokban, és az utazási biztosítás is többe kerülne. Már 2020-ban 5 százalékkal, 4,7 millió fővel zuhanna a turisztikai célból külföldre utazó britek száma.

A legnagyobb vesztese Spanyolország lenne, ahová 2020-ban egymillióval kevesebb brit látogatna. Ez a forgatókönyv jelentős veszteséget okozna Írország és Franciaország idegenforgalmának is, a legtöbb európai ország, így Magyarország azonban alig érezné meg ezt a hatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 01. 17., 13:34
A kereskedelmi szektor előregondolkodó szereplőivel igyekszünk a lehető legtöbb „mintaprojektet” tető alá hozni, amelyeknek az eredményei a szkeptikusokat is meggyőzik – mondta az Üzletemnek Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.
2022-01-21 13:30:03
A Széchenyi István Egyetem innovatív kutatóüvegházában és feldolgozó épületében egyrészt kutatás zajlana a termésmennyiség és a szén-dioxid-megkötő képesség növelése érdekében, másrészt a növények gyógyászati és étrendkiegészítő-fejlesztése, feldolgozása is megvalósulna.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS