Majdnem 5 millióval csökkenne a brit turisták száma

2018. 12. 09., 11:00

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelentősen visszaesne a brit kiutazó turizmus, ha Nagy-Britannia a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

Megállapodás nélküli Brexit esetén a brit GDP értéke 2020-ban 2,1 százalékkal maradna el attól szinttől, amit a brit gazdaság rendezett kilépés esetén abban az évben elérhetne – olvasható a londoni pénzügyi-gazdasági elemző műhely, az Oxford Economics tanulmányában.

A font gyengülése okozta költségemelkedés egy részét a légitársaságok is valószínűleg áthárítanák a fogyasztókra magasabb repülőjegyárak formájában – írja a turizmus.com.

Megszűnhetne a britek roamingdíj-mentes mobiltelefon-használatának lehetősége az EU-tagállamokban, és az utazási biztosítás is többe kerülne. Már 2020-ban 5 százalékkal, 4,7 millió fővel zuhanna a turisztikai célból külföldre utazó britek száma.

A legnagyobb vesztese Spanyolország lenne, ahová 2020-ban egymillióval kevesebb brit látogatna. Ez a forgatókönyv jelentős veszteséget okozna Írország és Franciaország idegenforgalmának is, a legtöbb európai ország, így Magyarország azonban alig érezné meg ezt a hatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS