Erre építette idei költségvetését Hévíz

2021. 03. 05., 13:00

A múlt évi bevételi adatokra alapozva, de a fellendülő belföldi turizmus nyomán emelkedő bevételekre számítva készült el Hévíz idei költségvetése – közölte a város polgármestere.

A veszélyhelyzeti rendelkezések értelmében polgármesterként maga fogadta el a költségvetést, de előtte a képviselő-testületi tagokkal és minden intézménnyel, szakemberrel egyeztetett – mondta Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

Közlése szerint az idén 6 milliárd 135 millió forintos költségvetési főösszeggel számol a büdzsé, ami némi tartalékra is lehetőséget ad, miközben jelentősen visszafogták a tervezett kiadásokat.

A kormány által hazai vagy európai uniós forrásokból finanszírozott fejlesztésekre, beruházásokra nyújtott támogatás összege 3 milliárd 156 millió forint. Ebből egyebek mellett közlekedési projekteket, az átköltöző buszpályaudvar helyén pedig új városközpont és rendezvénytér kialakítását fedezik.

A polgármester kifejtette: a kiadásokat a pandémia okozta gazdasági károk kezelése és a stabil működés biztosítása érdekében kellett csökkenteni, így 2020-hoz viszonyítva 470 millió forinttal mérsékelték a költségeket. Az intézmények és a feladatok átszervezésével, a bérek és a dologi kiadások, az önként vállalt feladatokra szánt kiadások, illetve a sport- és kulturális szervezetek, programok támogatásának mérséklésével, valamint a dolgozói létszám csaknem ötödének csökkentésével kalkuláltak.

Papp Gábor hozzátette: nemcsak az idei évről kellett gondolkodniuk, hanem a következő esztendőkről is, miután megszűnt az állam által az idegenforgalmi adóra korában biztosított támogatás, ami mintegy 650 millió forint kieséssel jár, de a járványhelyzet miatti intézkedések is 100 millió forint körüli bevételcsökkenést eredményeztek a városnak. Folyamatosan vizsgálják, hogy jövőre milyen változtatásokra lesz lehetőség anélkül, hogy a vállalkozások terheit növelnék.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy pesszimista számokra alapozták, de realista lehet az idei költségvetés, ugyanakkor arra számítanak, hogy a korlátozások feloldása után jelentősen megnő elsősorban a belföldi turisták érdeklődése, így emelkedhetnek a bevételek. Erre az is alapot ad, hogy a 2019-es 1 millió 232 ezer vendégéjszaka tavaly 592 ezerre csökkent, ennek ellenére jóval több volt a hazai turisták száma, mint 2019-ben. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS