A magyarok 41 százaléka idén nem tervez nyaralást

2023. 07. 15., 14:11

A magyarok kevesebb mint fele elsősorban azért nem tervez idén nyaralást, mert nincs rá pénze – olvasható az Euronews számára készült Opinio okostelefonos közvélemény-kutatásban.

A válaszadók 59 százaléka nyaralt vagy fog még nyaralni idén – derült ki az Opinio okostelefonos applikációval ezer fős mintán készített, nemre, korra, iskolai végzettségre és településtípusra reprezentatív felméréséből.

A különböző demográfiai csoportok közül az 50 évnél idősebbek (56 százalék), a kisvárosokban élők (47 százalék) és a kelet-magyarországiak (46 százalék) az átlagosnál jóval gyakrabban válaszolták azt, hogy egyáltalán nem nyaralnak 2023-ban. A diplomások (29 százalék) és a fiatalok (26 százalék) kevésbé hajlandóak elengedni a nyaralást az átlagnál.

Aki nem megy nyaralni, az elsősorban az anyagi erőforrások hiányára hivatkozik (64 százalék), míg az idén nem nyaralók 20 százaléka máskor sem szokott nyaralni. Jól érzékelhető, hogy a csak érettségivel rendelkező válaszadók 71 százaléka egyébként el szokott utazni nyáron, de idén anyagi okokból nem tud. A válaszadók 14 százaléka azért nem megy nyaralni, mert nincs kivel.

A külföldi nyaralás célpontjai között a legnépszerűbb a tengerpart (54 százalék). A külföldön nyaraló magyarok 51 százaléka szerint olcsóbban kijönnek, mint otthon.

Minél kisebb településen él valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy külföldön olcsóbb nyaralni – a községekben lakók 75 százaléka gondolja így, míg a fővárosban élőknek csak 26 százaléka. Az indokok közül sokan bejelölték még, hogy a külföldi nyaralás izgalmasabb (40 százalék), változatosabb (46 százalék) és több a látnivaló (40 százalék).

A belföldi nyaralás mellett elsősorban az szól, hogy „itthon is sok a felfedeznivaló” (41 százalék), illetve „szeretek hazai tájakon kirándulni” (43 százalék), a hazai nyaralás olcsóságát csak 29 százalék említette indokként.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS