Túra és gasztrotúra a 17. Tihanyi Garda Fesztiválon

2018. 11. 13., 08:00

Pénteken kezdődik a 17. Tihanyi Garda Fesztivál. A három napos programsorozaton látványhalászattal, koncertekkel, gyermekprogramokkal és főzőversennyel várják az érdeklődőket – tájékoztatott a helyi művelődési ház igazgatója.

A város halászhagyományai előtt tisztelegnek a rendezvénnyel, melynek díszvendége Gyula városa lesz – mondta Rózsa Éva Eszter, a program szervezője. Az egykori gardahalászat hagyományait eleveníti fel a szombat délelőtti látványhalászat és a garda vermelőhelyének megtekintése a tóról.

A kikötést követően a hajóállomásról az apátságig vonulnak, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek vasárnap a Visszhang-dombon, melyre már több mint harminc nevezés érkezett.

Péntek délután a szüreti menet útvonalán szoboravatással kezdődnek a programok, aztán a hétvége mindkét napján kirakodóvásár várja a vendégeket az apátság előtti sétányon.

Szombaton kezdetét veszi a gardasütés, lesz geo- és nordic walking túra, a tihanyi asszonykórus, a gyulai Pernahajder Campbell zenekar szórakoztatja a közönséget, este zenés program zárja a napot.

Vasárnap a Pogány Madonna című film helyszíneit lehet majd bejárni, Gyerkőc(fél)sziget néven pedig családi programokat szerveznek, interaktív balatoni játszóház részesei lehetnek a legkisebbek, kézműves foglalkozáson lehet részt venni és láthatják az érdeklődők a Brémai muzsikusok című bábjátékot a Kincses színház előadásában. A zárónapon fellép Pál Dénes, Hevesi Tamás és a Búgócsiga együttes.

A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít. A gardák ősszel bandákba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a „látott hal”. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS