„Global Gateway: fenntartható partnerségek kialakítása az összekapcsolt világ érdekében”

2022. 04. 12., 17:53

Június 21–22-én rendezik meg az Európai Fejlesztési Napok 2022. évi eseményeit, amelyeken a világ minden tájáról érkező résztvevők tekintik át a Global Gateway stratégia végrehajtása terén elért eredményeket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A fokozódó instabilitás és közös globális kihívások jellemezte világunkban partnerországainknak megbízható barátokra van szükségük. A Global Gateway révén az Európai Unió megkétszerezi erőfeszítéseit, és közös értékeken és közös célkitűzéseken alapuló partnerséget kínál a zöld, intelligens és inkluzív beruházások terén. Örömmel várom, hogy üdvözölhessem a világ különböző részeiről érkező politikai vezetőket, valamint a civil társadalom és a magánszektor képviselőit az Európai Fejlesztési Napokon, ahol megvitatjuk majd a Global Gateway stratégia konkrét megvalósítását.”

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos hozzátette: „A Global Gateway célja, hogy 300 milliárd euróig terjedő értékben mozgósítson beruházásokat 2027-ig, az EU, a tagállamok, a fejlesztésfinanszírozási intézmények és a magánszektor együttműködésére épülő „Európa együtt” megközelítést követve. A Global Gateway kezdeményezés feletébb kedvező fogadtatásra talált, és számos tagállam már konkrét hozzájárulást is tett. Az Európai Fejlesztési Napok lesz az a fő esemény 2022-ben, amelynek során megvitathatjuk, hogy az „Európa együtt” keretében hogyan tudunk együttműködni a partnerországokkal, ezen belül a magánszektorral és az európai vállalkozásokkal a kiemelt kezdeményezések megvalósítása érdekében.”

Az Európai Fejlesztési Napok folyamán magas szintű vitafórumokra kerül sor, amelyek a Global Gateway öt fő témájára épülnek: digitalizálás, éghajlat és energetika, közlekedés, egészségügy, oktatás és kutatás. Az egyes régiókkal foglalkozó üléseken túlmenően külön megbeszélésekre kerül sor a geopolitikai összefüggésekről és a fenntarthatóság szempontjait érvényesítő finanszírozási források szükségességéről.

A Global Gateway a fenntartható infrastruktúrákba történő beruházásokat kíván mozgósítani a támogató jellegű szabályozási keretek világszerte történő előmozdítása érdekében. Az EU ezáltal zöld, intelligens és inkluzív módon segíti elő a az uniós és nemzetközi normáknak megfelelő infrastrukturális beruházásokat a partnerországokban.

A Global Gateway világszerte ösztönzi a kettős átállást. Célja az intelligens, tiszta és biztonságos összeköttetések előmozdítása a digitális, az energia- és a közlekedési ágazatban, valamint az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszerek megerősítése világszerte. A vitafórumok jelentős részét olyan szervezetek kezdeményezték, amelyek kulcsfontosságú partnerek a Global Gateway célkitűzéseinek megvalósításában. Ezeket a megbeszéléseket kiállítások, standok, kulturális előadások és hálózatépítési lehetőségek fogják kísérni.

Az Európai Fejlesztési Napok hibrid esemény lesz. Várhatóan 2 500 résztvevő érkezik Brüsszelbe a világ különböző részeiről, további 10 000 fő pedig az interneten keresztül fog részt venni. 11 fiatal vezető érkezik Brüsszelbe egy külön program keretében, és mindegyikük részt vesz egy magas szintű vitafórumon a rendezvény végén.

Az Európai Fejlesztési Napok teljes programja május elején lesz elérhető. Az eseményre június 6-ig lehet regisztrálni. (Európai Bizottság)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS