A fenntartható turizmus irányvonala mentén a kastélyszállodások új jelölő rendszert vezetnek be az esküvői rendezvényekhez kapcsolódóan.
„Elég visszanyúlni a gyökerekhez, a tradicionális kastélyüzemeltetés ugyanis környezetbarát” – nyilatkozta Gulyás Eszter, a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének elnöke korábban arra válaszolva: Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?
Optimistán tekintve a jövőbe a történelmi rendezvényhelyszínek egy ECO WED/GREEN CASTLES minősítő rendszer kidolgozásán munkálkodnak, hogy ezek a szép családi események a fenntarthatóság jegyében kerüljenek megrendezésre. A kezdeményezéshez csatlakozó és minősítést megszerző tagszállodák és menyegző helyszínek egységes címkével ellátott kommunikációs csatornát is kapnak majd.
Annak idején a kastélyaink fénykorában nem volt kérdés, hogy a kastélyt körülvevő birtokokon megtermelték mindazt, amire a konyhában szükség volt. Vadászat, erdőgazdálkodás, szőlészet, borászat tartozott az uradalmakhoz, önfenntartók voltak.
A szövetség kastélyai most második fénykorukat élik és eltökélten törekszenek arra, hogy minél több helyi vagy akár kézműves alapanyaggal dolgozzanak és a napi üzemben a környezettudatosság és fenntarthatóság jelen legyen.
A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.
Az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely Brüsszelben ülésezett az energiaminiszterek tanácsának ülését megelőzően.