Innovatív vállalkozásokat segít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal

2019. 10. 03., 18:33

Mától lehet jelentkezni a hazai mezőgazdaság megújítását segítő NAK Tech Lab vállalkozásfejlesztési programra – jelentette be Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

A NAK Tech Lab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az iparágat és a piacot. Az október 3-án megjelent felhívás szerint induló innovatív vállalkozások jelentkezhetnek a három hónapos programba, akik közül a kiválasztott csapatok fejlődése üzleti képzésekkel, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva vehet lendületet. 

,,Megmutatjuk az ígéretes innovatív vállalkozásoknak, hogy a hazai agráripar számos fejlesztési lehetőséget kínál, és az újításukon külföldön dolgozó hazai vállalkozásoknak is vonzó fejlesztési programot nyújtunk, így ez a program – a magyar gazdálkodók versenyképességének növelése mellett  –  a vállalkozó szellemű agrárszakemberek utánpótlását is biztosítja.” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője hozzátette: A magyar mezőgazdaság egyszerre néz szembe a generációváltás, a klímaváltozás és a technológiaváltás jelentette kihívással, amik ráadásul mind összefüggnek. A megoldás az agrárium innovációs képességének növelésében rejlik. Új programunk pontosan ezt célozza.

A most meghirdetett pályázatra jelentkezésnek nem feltétele az agrárszakmai előképzettség vagy az agráripari tevékenység. Bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja elősegíti a hazai mezőgazdaság fejlesztését. A programba egyaránt várnak olyan vállalkozásokat, amelyek most indulnak és olyanokat, amelyek már az első ügyfeleikkel dolgoznak. A részvétel feltétele, hogy a csapat rendelkezzen termékének első működő prototípusával, azaz az ún. minimum viable producttal (MVP-vel).

Az Axiál Kft., a Tesco-Globál Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, a Hungrana Kft. és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a program nagyvállalati partnerei, szakértőik a program során rendszeresen találkoznak a résztvevő startupokkal, hogy visszajelzéseik alapján az új megoldások pontosabban megfeleljenek a nagyvállalati igényeknek. Így a NAK Tech Lab egyedülálló lehetőség arra is, hogy a startupok akár leendő nagyvállalati ügyfeleik szakértőivel is dolgozzanak a piacot meghódító megoldásukon.  

Az inkubációs program három részből – úgynevezett sprintből – áll, és összesen három hónapig tart. A jelentkezők közül a legígéretesebb csapatok kapnak meghívást az első sprintre, a háromnapos rendezvényre, a bootcampre, ahonnan a program későbbi szakaszaiba az ott sikeresen szereplő csapatok jutnak tovább. Ezután a Design Terminal workshopokon, konzultációkon, ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a résztvevő startupok fejlődését és a nagyvállalatokkal közös munkát. Majd az intenzív közös felkészülés és a három hónap eredményeinek bemutatására látványos záróeseményen, a Demo Day-en kerül sor.

A NAK a teljes országra kiterjedő területi képviselettel és szakértői hálózattal, valamint jelentős partnerségi (vállalati, intézményi és tudományos) kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amire az új kezdeményezés megvalósítása során is támaszkodhat. A program szakmai tartalmát a Design Terminal biztosítja. Az innovációs ügynökség hét országban szervez inkubációs programokat és 2014 óta 1000-nél is több startuppal és számos iparág vezető nagyvállalatával dolgozott együtt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal együttműködésének előzménye a márciusi innovációs ötletverseny és a júliusi befektetői találkozó.

Jelentkezés a NAK Tech Lab inkubációs programba: nak.designterminal.org

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS