Ha van uniós támogatás, van fejlesztés is: Cece, Diósjenő, Gádoros

2023. 10. 20., 13:20

Cecén kerékpárutat építettek, Diósjenőn energetikai korszerűsítést végeztek, Gádoroson aszfaltoznak.

Cece

Új kerékpárutat adtak át a Fejér vármegyei Cecén csaknem félmilliárd forintos európai uniós támogatásból, a Széchenyi 2020 program keretében.

A beruházás a kerékpárút-hálózat fejlesztésének első ütemében készült el, összesen 2,5 kilométeres szakaszon. A közlés szerint a hosszútávú cél a Sárbogárd–Cece–Vajta kerékpárút teljes összekötése, ennek részeként most a Cece Sárbogárd felé eső belterületi szakasza épült meg.

A települést átszelő 63. számú főút, azaz a Köztársaság út mentén kerékpársávot, illetve elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat építettek ki, továbbá csapadékvízelvezető rendszert is kialakítottak. A Jókai Mór és a Béke utcán kerékpáros nyomvonalat festettek fel.

Diósjenő

Több mint háromszázmillió forint uniós támogatásból energetikai korszerűsítést végzett Diósjenő önkormányzata a polgármesteri hivatal, a tulajdonában lévő iskola, valamint az orvosi rendelő és kiállítótér épületén.

A Nógrád vármegyei település a Terület- és Településfejlesztés Operatív Programban (TOP) elnyert forrásból hőszigetelési munkálatokat végeztek el az épületeken, nyílászárókat cseréltek, valamint korszerűsítették a fűtési rendszereket.

A polgármesteri hivatalban a kazánt korszerű kondenzációs gázkazánra cserélték. Az orvosi rendelő és kiállítótér épületének fűtési rendszerét elektromos fűtőpanelekkel korszerűsítették, a hőtechnikai fejlesztések mellett itt az áramfogyasztás ellátására alkalmas napelemes rendszert építettek ki és napkollektort telepítettek. Utóbbi beruházás során megvalósult az épület akadálymentesítése is.

Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően az épületek szén-dioxid-kibocsátása és a fenntartási költségek jelentősen csökkentek.

Gádoros

Két beruházásra mintegy háromszázmillió forint uniós támogatást nyert el a Békés vármegyei Gádoros.

A mintegy négyezer lakosú nagyközség a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyert el 200 millió forintot, amelyből 2,5 kilométer hosszan újraaszfaltozzák három utca burkolatát és új parkoló is épül a sportpálya mellett. Itt hamarosan megkezdődhet a közbeszerzés.

Szintén a TOP Plusz keretből nyertek el 98 millió forintot a gondozási központ felújítására. Az összegből kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtésrendszert, napelemeket telepítenek és külső hőszigetelést is kap az épület.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS