Ha van uniós támogatás, van fejlesztés is: Cece, Diósjenő, Gádoros

2023. 10. 20., 13:20

Cecén kerékpárutat építettek, Diósjenőn energetikai korszerűsítést végeztek, Gádoroson aszfaltoznak.

Cece

Új kerékpárutat adtak át a Fejér vármegyei Cecén csaknem félmilliárd forintos európai uniós támogatásból, a Széchenyi 2020 program keretében.

A beruházás a kerékpárút-hálózat fejlesztésének első ütemében készült el, összesen 2,5 kilométeres szakaszon. A közlés szerint a hosszútávú cél a Sárbogárd–Cece–Vajta kerékpárút teljes összekötése, ennek részeként most a Cece Sárbogárd felé eső belterületi szakasza épült meg.

A települést átszelő 63. számú főút, azaz a Köztársaság út mentén kerékpársávot, illetve elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat építettek ki, továbbá csapadékvízelvezető rendszert is kialakítottak. A Jókai Mór és a Béke utcán kerékpáros nyomvonalat festettek fel.

Diósjenő

Több mint háromszázmillió forint uniós támogatásból energetikai korszerűsítést végzett Diósjenő önkormányzata a polgármesteri hivatal, a tulajdonában lévő iskola, valamint az orvosi rendelő és kiállítótér épületén.

A Nógrád vármegyei település a Terület- és Településfejlesztés Operatív Programban (TOP) elnyert forrásból hőszigetelési munkálatokat végeztek el az épületeken, nyílászárókat cseréltek, valamint korszerűsítették a fűtési rendszereket.

A polgármesteri hivatalban a kazánt korszerű kondenzációs gázkazánra cserélték. Az orvosi rendelő és kiállítótér épületének fűtési rendszerét elektromos fűtőpanelekkel korszerűsítették, a hőtechnikai fejlesztések mellett itt az áramfogyasztás ellátására alkalmas napelemes rendszert építettek ki és napkollektort telepítettek. Utóbbi beruházás során megvalósult az épület akadálymentesítése is.

Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően az épületek szén-dioxid-kibocsátása és a fenntartási költségek jelentősen csökkentek.

Gádoros

Két beruházásra mintegy háromszázmillió forint uniós támogatást nyert el a Békés vármegyei Gádoros.

A mintegy négyezer lakosú nagyközség a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyert el 200 millió forintot, amelyből 2,5 kilométer hosszan újraaszfaltozzák három utca burkolatát és új parkoló is épül a sportpálya mellett. Itt hamarosan megkezdődhet a közbeszerzés.

Szintén a TOP Plusz keretből nyertek el 98 millió forintot a gondozási központ felújítására. Az összegből kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtésrendszert, napelemeket telepítenek és külső hőszigetelést is kap az épület.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS