Sokan veszítették el a munkájukat az EU-ban, de a munkanélküliség alig növekszik

2020. 06. 03., 14:30

A februári és márciusi 6,4 százalék után 2020 áprilisában 6,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának becslése szerint az EU-ban 14,079 millió volt a munkanélküliek száma áprilisban, 397 ezerrel több, mint egy hónappal korábban.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban mérték (14,8 százalék); 8 százalék felett volt a mutató Lettországban (9,0 százalék), Cipruson (8,9 százalék), Horvátországban (8,7 százalék), Franciaországban (8,7 százalék) és Litvániában (8,6 százalék). A legmagasabb minden bizonnyal a görög adat az EU-ban, de még nem érkezett be az Eurostathoz. (Februárban, amikor Görögországban 16,1 százalékos volt a munkanélküliség, Spanyolországban „csak” 13,6 százalékot mértek.)

Magyarországon a KSH jelentése szerint 4,1 százalékos volt a ráta áprilisban, 0,5 százalékponttal magasabb, mint márciusban.

Az Eurostat jelentése hangsúlyozza: a statisztika a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet definícióján alapul, amely szerint (egy adott időpontban) az számít munkanélkülinek, akinek (i) nincs munkája, de (ii) a megelőző 4 héten aktívan keresett munkát és (iii) 2 héten belül munkába is tud állni. Sokan voltak ugyanakkor, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették munkájukat, de vagy nem kerestek munkát vagy nem tudtak (volna) 2 héten belül munkába állni. Ők nem a munkanélküliek, hanem a (munkaerő-piaci szempontból) inaktívak számát növelték.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS