Sokan veszítették el a munkájukat az EU-ban, de a munkanélküliség alig növekszik

2020. 06. 03., 14:30

A februári és márciusi 6,4 százalék után 2020 áprilisában 6,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának becslése szerint az EU-ban 14,079 millió volt a munkanélküliek száma áprilisban, 397 ezerrel több, mint egy hónappal korábban.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban mérték (14,8 százalék); 8 százalék felett volt a mutató Lettországban (9,0 százalék), Cipruson (8,9 százalék), Horvátországban (8,7 százalék), Franciaországban (8,7 százalék) és Litvániában (8,6 százalék). A legmagasabb minden bizonnyal a görög adat az EU-ban, de még nem érkezett be az Eurostathoz. (Februárban, amikor Görögországban 16,1 százalékos volt a munkanélküliség, Spanyolországban „csak” 13,6 százalékot mértek.)

Magyarországon a KSH jelentése szerint 4,1 százalékos volt a ráta áprilisban, 0,5 százalékponttal magasabb, mint márciusban.

Az Eurostat jelentése hangsúlyozza: a statisztika a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet definícióján alapul, amely szerint (egy adott időpontban) az számít munkanélkülinek, akinek (i) nincs munkája, de (ii) a megelőző 4 héten aktívan keresett munkát és (iii) 2 héten belül munkába is tud állni. Sokan voltak ugyanakkor, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették munkájukat, de vagy nem kerestek munkát vagy nem tudtak (volna) 2 héten belül munkába állni. Ők nem a munkanélküliek, hanem a (munkaerő-piaci szempontból) inaktívak számát növelték.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-27 20:20:36
A fővárosit is meghaladó volumenű vidéki fejlesztésekkel, ipari ingatlanokkal és prémium irodákkal szerepel a kiállítók élvonalában Magyarország a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a 25. müncheni EXPO REAL-on október 4-6. között, ahol 75 országból, több mint 2 ezer kiállító és közel 40 ezer döntéshozó jelenik meg.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS