Sokan veszítették el a munkájukat az EU-ban, de a munkanélküliség alig növekszik

2020. 06. 03., 14:30

A februári és márciusi 6,4 százalék után 2020 áprilisában 6,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának becslése szerint az EU-ban 14,079 millió volt a munkanélküliek száma áprilisban, 397 ezerrel több, mint egy hónappal korábban.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban mérték (14,8 százalék); 8 százalék felett volt a mutató Lettországban (9,0 százalék), Cipruson (8,9 százalék), Horvátországban (8,7 százalék), Franciaországban (8,7 százalék) és Litvániában (8,6 százalék). A legmagasabb minden bizonnyal a görög adat az EU-ban, de még nem érkezett be az Eurostathoz. (Februárban, amikor Görögországban 16,1 százalékos volt a munkanélküliség, Spanyolországban „csak” 13,6 százalékot mértek.)

Magyarországon a KSH jelentése szerint 4,1 százalékos volt a ráta áprilisban, 0,5 százalékponttal magasabb, mint márciusban.

Az Eurostat jelentése hangsúlyozza: a statisztika a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet definícióján alapul, amely szerint (egy adott időpontban) az számít munkanélkülinek, akinek (i) nincs munkája, de (ii) a megelőző 4 héten aktívan keresett munkát és (iii) 2 héten belül munkába is tud állni. Sokan voltak ugyanakkor, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették munkájukat, de vagy nem kerestek munkát vagy nem tudtak (volna) 2 héten belül munkába állni. Ők nem a munkanélküliek, hanem a (munkaerő-piaci szempontból) inaktívak számát növelték.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS