A Volkswagen csoport saját alkalmazásboltot épít a járműveibe

A Volkswagen csoport saját alkalmazásboltot épít a járműveibe
2023. 03. 04., 10:25

Az újgenerációs, fejlett fedélzeti számítógéppel rendelkező autókat egyre indokoltabb „guruló okostelefonnak” hívni, főleg akkor, ha Audi, Porsche vagy Volkswagen. Nemsokára applikáció bolt is lesz hozzájuk.

A Volkswagen informatikai vállalata, a Cariad saját alkalmazásboltot hozott létre a konszern égisze alatt gyártott autókhoz. Először az Audi tulajdonosok kapják meg a lehetőséget, hogy szabadon letölthessenek alkalmazásokat a járműveikre - a különböző exkluzív applikációik mellé, természetesen. A VW nyílt ökoszisztémának tervezte az autókba épített webáruházat, ami hozzáférést biztosít az ügyfeleknek harmadik féltől származó tartalmakhoz is.

A Cariad közleményben tudatta: a Samsung cégével, a Harmannal összefogva hozzák létre a rendszert, ami összességében legalább 40 millió járművön fog megjelenni, vagyis ekkora új piac nyílik a fejlesztők számára, hogy autótulajdonosok számára is gyártsanak alkalmazásokat.

Legyen szó zenéről, videóról, játékról, navigációról, parkolásról vagy töltésről, esetleg időjárás-figyelő alkalmazásokról és távmunkáról – az áruház célja az, hogy olyan alapvető és népszerű funkciókat kínáljon, amelyek az autót okos társsá teszik a sofőr és az utasok számára egyaránt. A Volkswagen-csoport márkái szintén integrálják majd saját alkalmazásaikat, például az online elérhető közlekedési lámpa információkat vagy a navigációs funkciókat, de a jövőben, a Store-on keresztül, további szolgáltatások is hozzáférhetőek lesznek.

„A digitális alkalmazások új áruháza az Audi, a Cariad és a Harman együttműködésének eredménye” – nyilatkozta Dirk Hilgenberg, a Cariad vezérigazgatója. – Azáltal, hogy a Volkswagen Csoport ügyfeleinek digitális világát zökkenőmentesen integráljuk az autóba, új szintre emeljük az autózás élményét. Az alkalmazás webáruház már most bepillantást enged egy teljesen új infotainment-csomagba: a bolt a Porsche és az Audi következő generációs prémiumszoftverének, a 'One.Infotainment' rendszernek a része lesz.”

Az Audi 2023 nyarától integrálja az Application Store-t a következő kiválasztott modellekbe: A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q8 e-tron és e-tron GT. Első körben Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és bizonyos tengerentúli piacokon lesz elérhető; később viszont más modellekre és régiókra, valamint a Volkswagen-csoport egyéb márkáira is kiterjesztik.

Az Application Store olyan harmadik féltől származó alkalmazásokat kínál, amelyeket kifejezetten az autóipar számára fejlesztettek ki és a meglévő mobilalkalmazásokhoz igazítottak, hogy megfeleljenek az autóipari követelményeknek és szabványoknak. A skálázható platform-megközelítésnek köszönhetően a fejlesztők az Application Store-on keresztül további testreszabás nélkül több márkát és a Volkswagen Csoport számos járművét érhetik majd el. A Store biztosítja, hogy a járműben lévő alkalmazások megfeleljenek az autóipar magas biztonsági követelményeinek, de a külső fejlesztők bármikor zökkenőmentesen frissíthessék és bővíthessék a Store-be feltöltött alkalmazásaikat – írja a Cariad.

Az áruháznak már most elég tekintélyes partnerei vannak: amint elindul, olyan streaming alkalmazások válnak rajta elérhetővé, mint a Spotify, az Amazon Music, a TuneIn Radio, a Tidal és a Tubi, de info- és entertainment kategóriából is lesz választék rendesen, például a The Weather Channellel, az FRVR játékközponttal, a Yelp POI-szolgáltatással, a Stingray Karaokeval és a TikTokkal. Ugyancsak jól jöhet még a fedélzeten a Parkwhiz e-parkoló foglaló alkalmazás, a Plugshare töltőkereső térkép, a Home Assistant intelligens otthoni platform, a Vivaldi nyílt webböngésző és a Cisco Webex webkonferencia applikáció. Ez utóbbit egyébként nemrég a Mercedes is felvette a kínálatába. Érdekesség, hogy utóbbi luxusautómárkával ellentétben a VW-csoport app boltjában nem lesz elérhető a népszerű Google Maps, hiszen a Cariad a holland TomTom navigációs szolgáltatóval áll szerződésben.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS