A Volkswagen csoport saját alkalmazásboltot épít a járműveibe

A Volkswagen csoport saját alkalmazásboltot épít a járműveibe
2023. 03. 04., 10:25

Az újgenerációs, fejlett fedélzeti számítógéppel rendelkező autókat egyre indokoltabb „guruló okostelefonnak” hívni, főleg akkor, ha Audi, Porsche vagy Volkswagen. Nemsokára applikáció bolt is lesz hozzájuk.

A Volkswagen informatikai vállalata, a Cariad saját alkalmazásboltot hozott létre a konszern égisze alatt gyártott autókhoz. Először az Audi tulajdonosok kapják meg a lehetőséget, hogy szabadon letölthessenek alkalmazásokat a járműveikre - a különböző exkluzív applikációik mellé, természetesen. A VW nyílt ökoszisztémának tervezte az autókba épített webáruházat, ami hozzáférést biztosít az ügyfeleknek harmadik féltől származó tartalmakhoz is.

A Cariad közleményben tudatta: a Samsung cégével, a Harmannal összefogva hozzák létre a rendszert, ami összességében legalább 40 millió járművön fog megjelenni, vagyis ekkora új piac nyílik a fejlesztők számára, hogy autótulajdonosok számára is gyártsanak alkalmazásokat.

Legyen szó zenéről, videóról, játékról, navigációról, parkolásról vagy töltésről, esetleg időjárás-figyelő alkalmazásokról és távmunkáról – az áruház célja az, hogy olyan alapvető és népszerű funkciókat kínáljon, amelyek az autót okos társsá teszik a sofőr és az utasok számára egyaránt. A Volkswagen-csoport márkái szintén integrálják majd saját alkalmazásaikat, például az online elérhető közlekedési lámpa információkat vagy a navigációs funkciókat, de a jövőben, a Store-on keresztül, további szolgáltatások is hozzáférhetőek lesznek.

„A digitális alkalmazások új áruháza az Audi, a Cariad és a Harman együttműködésének eredménye” – nyilatkozta Dirk Hilgenberg, a Cariad vezérigazgatója. – Azáltal, hogy a Volkswagen Csoport ügyfeleinek digitális világát zökkenőmentesen integráljuk az autóba, új szintre emeljük az autózás élményét. Az alkalmazás webáruház már most bepillantást enged egy teljesen új infotainment-csomagba: a bolt a Porsche és az Audi következő generációs prémiumszoftverének, a 'One.Infotainment' rendszernek a része lesz.”

Az Audi 2023 nyarától integrálja az Application Store-t a következő kiválasztott modellekbe: A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q8 e-tron és e-tron GT. Első körben Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és bizonyos tengerentúli piacokon lesz elérhető; később viszont más modellekre és régiókra, valamint a Volkswagen-csoport egyéb márkáira is kiterjesztik.

Az Application Store olyan harmadik féltől származó alkalmazásokat kínál, amelyeket kifejezetten az autóipar számára fejlesztettek ki és a meglévő mobilalkalmazásokhoz igazítottak, hogy megfeleljenek az autóipari követelményeknek és szabványoknak. A skálázható platform-megközelítésnek köszönhetően a fejlesztők az Application Store-on keresztül további testreszabás nélkül több márkát és a Volkswagen Csoport számos járművét érhetik majd el. A Store biztosítja, hogy a járműben lévő alkalmazások megfeleljenek az autóipar magas biztonsági követelményeinek, de a külső fejlesztők bármikor zökkenőmentesen frissíthessék és bővíthessék a Store-be feltöltött alkalmazásaikat – írja a Cariad.

Az áruháznak már most elég tekintélyes partnerei vannak: amint elindul, olyan streaming alkalmazások válnak rajta elérhetővé, mint a Spotify, az Amazon Music, a TuneIn Radio, a Tidal és a Tubi, de info- és entertainment kategóriából is lesz választék rendesen, például a The Weather Channellel, az FRVR játékközponttal, a Yelp POI-szolgáltatással, a Stingray Karaokeval és a TikTokkal. Ugyancsak jól jöhet még a fedélzeten a Parkwhiz e-parkoló foglaló alkalmazás, a Plugshare töltőkereső térkép, a Home Assistant intelligens otthoni platform, a Vivaldi nyílt webböngésző és a Cisco Webex webkonferencia applikáció. Ez utóbbit egyébként nemrég a Mercedes is felvette a kínálatába. Érdekesség, hogy utóbbi luxusautómárkával ellentétben a VW-csoport app boltjában nem lesz elérhető a népszerű Google Maps, hiszen a Cariad a holland TomTom navigációs szolgáltatóval áll szerződésben.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS