A Volkswagen csoport saját alkalmazásboltot épít a járműveibe

A Volkswagen csoport saját alkalmazásboltot épít a járműveibe
2023. 03. 04., 10:25

Az újgenerációs, fejlett fedélzeti számítógéppel rendelkező autókat egyre indokoltabb „guruló okostelefonnak” hívni, főleg akkor, ha Audi, Porsche vagy Volkswagen. Nemsokára applikáció bolt is lesz hozzájuk.

A Volkswagen informatikai vállalata, a Cariad saját alkalmazásboltot hozott létre a konszern égisze alatt gyártott autókhoz. Először az Audi tulajdonosok kapják meg a lehetőséget, hogy szabadon letölthessenek alkalmazásokat a járműveikre - a különböző exkluzív applikációik mellé, természetesen. A VW nyílt ökoszisztémának tervezte az autókba épített webáruházat, ami hozzáférést biztosít az ügyfeleknek harmadik féltől származó tartalmakhoz is.

A Cariad közleményben tudatta: a Samsung cégével, a Harmannal összefogva hozzák létre a rendszert, ami összességében legalább 40 millió járművön fog megjelenni, vagyis ekkora új piac nyílik a fejlesztők számára, hogy autótulajdonosok számára is gyártsanak alkalmazásokat.

Legyen szó zenéről, videóról, játékról, navigációról, parkolásról vagy töltésről, esetleg időjárás-figyelő alkalmazásokról és távmunkáról – az áruház célja az, hogy olyan alapvető és népszerű funkciókat kínáljon, amelyek az autót okos társsá teszik a sofőr és az utasok számára egyaránt. A Volkswagen-csoport márkái szintén integrálják majd saját alkalmazásaikat, például az online elérhető közlekedési lámpa információkat vagy a navigációs funkciókat, de a jövőben, a Store-on keresztül, további szolgáltatások is hozzáférhetőek lesznek.

„A digitális alkalmazások új áruháza az Audi, a Cariad és a Harman együttműködésének eredménye” – nyilatkozta Dirk Hilgenberg, a Cariad vezérigazgatója. – Azáltal, hogy a Volkswagen Csoport ügyfeleinek digitális világát zökkenőmentesen integráljuk az autóba, új szintre emeljük az autózás élményét. Az alkalmazás webáruház már most bepillantást enged egy teljesen új infotainment-csomagba: a bolt a Porsche és az Audi következő generációs prémiumszoftverének, a 'One.Infotainment' rendszernek a része lesz.”

Az Audi 2023 nyarától integrálja az Application Store-t a következő kiválasztott modellekbe: A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q8 e-tron és e-tron GT. Első körben Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és bizonyos tengerentúli piacokon lesz elérhető; később viszont más modellekre és régiókra, valamint a Volkswagen-csoport egyéb márkáira is kiterjesztik.

Az Application Store olyan harmadik féltől származó alkalmazásokat kínál, amelyeket kifejezetten az autóipar számára fejlesztettek ki és a meglévő mobilalkalmazásokhoz igazítottak, hogy megfeleljenek az autóipari követelményeknek és szabványoknak. A skálázható platform-megközelítésnek köszönhetően a fejlesztők az Application Store-on keresztül további testreszabás nélkül több márkát és a Volkswagen Csoport számos járművét érhetik majd el. A Store biztosítja, hogy a járműben lévő alkalmazások megfeleljenek az autóipar magas biztonsági követelményeinek, de a külső fejlesztők bármikor zökkenőmentesen frissíthessék és bővíthessék a Store-be feltöltött alkalmazásaikat – írja a Cariad.

Az áruháznak már most elég tekintélyes partnerei vannak: amint elindul, olyan streaming alkalmazások válnak rajta elérhetővé, mint a Spotify, az Amazon Music, a TuneIn Radio, a Tidal és a Tubi, de info- és entertainment kategóriából is lesz választék rendesen, például a The Weather Channellel, az FRVR játékközponttal, a Yelp POI-szolgáltatással, a Stingray Karaokeval és a TikTokkal. Ugyancsak jól jöhet még a fedélzeten a Parkwhiz e-parkoló foglaló alkalmazás, a Plugshare töltőkereső térkép, a Home Assistant intelligens otthoni platform, a Vivaldi nyílt webböngésző és a Cisco Webex webkonferencia applikáció. Ez utóbbit egyébként nemrég a Mercedes is felvette a kínálatába. Érdekesség, hogy utóbbi luxusautómárkával ellentétben a VW-csoport app boltjában nem lesz elérhető a népszerű Google Maps, hiszen a Cariad a holland TomTom navigációs szolgáltatóval áll szerződésben.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS