Évi 4,5 millió kilométerrel kevesebbet fuvarozik majd a JYSK

2021. 09. 27., 19:15

Zöldítene a működésén és karbonsemlegessé tenné a tevékenységét 2050-re a JYSK üzletlánc. A vállalat 2030-ig pedig a felére csökkentené az áramfogyasztásból és fűtéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátását. Mindezt úgy, hogy továbbra is 200 üzlet nyitását tervezi évente globálisan. A kibocsátás csökkentésében kulcsszerep jut a vállalat ecseri régiós elosztóközpontjának is: a teherfuvarozás csökkentésével – évi 4,5 millió kilométerrel kevesebbet fog fuvarozni – ugyanis évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot lehet megspórolni.

Új fenntarthatósági célokat fogalmazott meg a JYSK üzletlánc: a Magyarországon 89 üzlettel jelen lévő dán vállalat 2030-ig a felére csökkentené az áruházak, elosztóközpontok, irodák és vállalati autók fenntartásából és fűtéséből eredő abszolút üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Ebben többek között szolárpanelek és olyan módszerek segítenek, amelyekkel zöld villamos energiára és karbonsemleges fűtésre állhatnak át.

A kötelezettségvállalások a termékekre és az anyagbeszerzésre is vonatkoznak: 2024 végére valamennyi fából, kartonból és papírból készült termék és csomagolása FSC®-tanúsítvánnyal rendelkezik majd. A textiltermékeket 100%-ban fenntartható pamutból állítják elő. 2050-re pedig az a cél, hogy a vállalat minden egyes művelete karbonsemleges legyen, úgy, hogy továbbra is 200 üzlet nyitását tervezik évente globálisan.

Logisztikai központtal csökken a szállítás

„Fontos azt is látni, hogy kiskereskedelmi cégként a kibocsátás nagy része a termékeinket előállító gyárakból, valamint a szállításból származik. Többek között ezért is kulcsfontosságú a 200 millió eurós befektetésből épülő új, ecseri elosztóközpontunk, amely új mérföldkőhöz ért, befejeződött a szerkezetépítés” – mondta Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Ausztriáét és Görögországért felelős country managere.

A raktár teljes kapacitással jövő augusztusban üzemel majd, de várhatóan még idén befejezik az irodaház épületét, illetve telepítik a két magasraktárban 24 db 40 méter magas automata felrakógépet, és folytatódik 2,5 km hosszú anyagmozgató rendszer telepítése is.

3600 tonna szén-dioxiddal kevesebb évente

Az 143 ezer négyzetméteres magyarországi elosztóraktár két magasraktár épületet, áruátvevő, és árukiadó rampákat, valamint irodaépületet is magába foglal. A magasraktárakban 205.000 paletta árunak lesz hely, így az új JYSK központ fontos része lesz a vállalat európai logisztikájának, ugyanis a raktárból sokkal gyorsabban és hatékonyabban működik majd az áruszállítás.

A központ felépítésével évi 4,5 millió kilométer közúti teherfuvarozást tudnak megspórolni, ez évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot jelent. A raktár Magyarország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Szerbia JYSK vásárlóit, és JYSK áruházait fogja kiszolgálni majd.

Napelemek, elektromos targoncák, elektromos töltők

A logisztikai központ nem csak a szállítást rövidíti le, de magában a raktárban is lesznek zöld megoldások.

„Hatezer négyzetméteren telepítünk napelemeket a tetőn, a melegvíz-ellátást napkollektorokkal támogatjuk, hőszivattyúval csökkentjük a fűtési igényt. Csak elektromos targoncáink lesznek, a parkolóban pedig elektromosautó-töltő várja majd a JYSK dolgozóit, és egy önfenntartó, helyi őshonos növényekből válogatott ökoszisztémát is kialakítunk”– tette hozzá Szimeiszter Sándor.

(Fotó: JYSK)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS