Veszélyhelyzeti munkajog: fizetés nélküli szabadság és a bértámogatási rendelet módosítása

2020. 04. 24., 10:00

A kormányzati bejelentéseknek megfelelően 2020. április 21-én új rendelkezések láttak napvilágot a foglalkoztatással összefüggésben. A legfontosabb változásokat a Rátkai Ügyvédi Iroda foglalta össze.

Fizetés nélküli szabadság

Ha a munkavállaló a veszélyhelyzet miatt van fizetés nélküli szabadságon, akkor a munkáltató köteles a havi 7710 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot bevallani és megfizetni (május 1-től), azonban a fizetésre a munkáltató haladékot kérhet a NAV-nál – olvasható a Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogjának bejegyzésében.

Bértámogatás csökkentett munkaidős foglalkoztatás esetén

Módosulnak 2020. április 29-től a csökkentett munkaidőre figyelemmel kérhető bértámogatás szabályai. A változások címszavakban az alábbiak:

  • A munkaidő csökkentése a korábbi munkaidő legalább 25 százaléka, legfeljebb 85 százaléka lehet. (Teljes munkaidő esetén ez legalább napi 2 óra; legfeljebb napi 6,8 óra.) Ha a felek nem kötnek munkaszerződés-módosítást, de igénylik a bértámogatást, akkor a módosítás a jogszabály erejénél fogva létrejön. A csökkentett munkaidő teljesíthető otthoni vagy távmunkában is.
  • Egyéni fejlesztési időben csak akkor kötelező megállapodni, ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja; ellenkező esetben ez csupán lehetőség a felek számára. A fejlesztési időre munkabér csak a kötelező esetkörben fizetendő.
  • A támogatás kapcsán nem a 2020. március 11-re számolt távolléti díj, hanem a kérelem benyújtása napján alkalmazandó alapbér a bázis. A munkáltatónak akkor kell ezen alapbér (támogatással csökkentett teljes) összegét megfizetnie, ha az egyéni fejlesztési idő kötelező, azaz ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja. Tehát ha a felek a 8 órás munkaviszonyt 4 órásra csökkentik, akkor a munkáltató 4 órára járó munkabért fizet; az állam pedig bértámogatást nyújt. Ha viszont a 8 órás munkaidő például napi 2 órára csökken, akkor kötelező az egyéni fejlesztési idő, arra munkabér jár és az összes díjazásnak az állami bértámogatással együtt el kell érnie a kérelem benyújtásának napja szerinti alapbért.
  • A létszámtartási kötelezettség nem az összes foglalkoztatottra vonatkozik, hanem csak arra a munkavállalóra, aki a munkáltatóval együtt közös kérelemmel kéri a bértámogatást.
  • Nem szükséges a munkáltatónak részletesen kifejtenieazt, hogy miként nehezült el a működése a járvány miatt, illetve nem szükséges a munkáltatónak kimerítenie az összes lehetséges munkaidő-beosztási lehetőséget és nem előfeltétele a támogatásnak az, hogy munkaidőkeretet a munkáltató nem alkalmazhat.
  • Munkaerő-kölcsönzésre is igénybe lehet venni a bértámogatást (de a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra továbbra sem).
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 06. 28., 09:27
A KSH–ingatlan.com-lakbérindex legissebb adatai szerint 2022 májusában az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5 százalékkal nőttek a lakbérek; a kínálati díjak országosan és Budapesten egyaránt 21 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét.
2022. 06. 29., 11:27
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése. Az első félévben tapasztalt roham miatt átmenetileg csökkenhet a kereslet a hitelek iránt. Az Erste Bank várakozása szerint azonban a júliusban induló Széchényi MAX program kedvező alternatívát nyújt a vállalkozások számára, így a negyedik negyedévtől már visszarendeződésre lehet számítani.
2022-06-29 17:40:43
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
2022-06-29 16:27:00
A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.
2022-06-29 14:27:00
Negyedik pályázati felhívását nyitja meg a pályázatonként maximum 60 ezer eurós támogatást nyújtó Városokkal városokért nemzetközi projekt azoknak az önkormányzatoknak és önkormányzati társulásoknak, akik beruházási koncepciót dolgoznak ki településük fenntartható energetikai programjaira. A pályázat összesen 4 alkalommal nyújtható be, az utolsó kör szeptember 30-ával zárul.
2022-06-29 13:27:00
A parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a pénzügyi szolgáltató – a számlatulajdonos eredménytelen felhívását követően történhet meg két hónapos felmondási határidővel – felmondhatja a szerződést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS