Új tao-kedvezmény a villamosenergia-tárolót létesítő beruházások után

2024. 05. 27., 15:10

Bővül a tao-kedvezmények köre: 2024-től jelentős társasági adókedvezmény érvényesíthető a villamosenergia-tárolók (akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után is – olvasható az RSM Hungary friss blogbejegyzésében.

A 2024. adóévre vonatkozó adóváltozások mellett a kormány további kedvező jogszabályváltozásról döntött a zöldenergia támogatásának céljából. Ennek értelmében idéntől társasági adókedvezmény érvényesíthető villamosenergia-tárolók (akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után is a 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-tv.) 22/H § alapján – írja blogbejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary Adóüzletágának vezető menedzsere.

Az adókedvezmény célja, hogy az adózók olyan új villamosenergia-tároló berendezéseket létesítsenek, amelyek révén lehetséges a saját célra megtermelt villamos energia tárolása.

A tao-kedvezmény a villamosenergia-tároló beruházás üzembe helyezésének adóévében – vagy a vállalkozó döntése szerint az üzembe helyezést követő adóévben – és az azt követő 5 adóévben, azaz összesen 6 adóéven át vehető igénybe. Az igénybe vehető társasági adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 30 millió eurónak megfelelő forintot. (A 30 százalékos mérték kisvállalkozások esetén további 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhető).

Elszámolható költségnek az akkumulátor létrehozatalára irányuló beruházás bekerülési értéke minősül.

Az akkumulátorok létrehozása utáni tao-kedvezmény igénybevételének feltétele többek között, hogy a villamosenergia-tároló beruházás tervezett megkezdése előtt elektronikus nyomtatványon bejelentést kell tenni a Pénzügyminisztérium felé. Az adózónak az igénybevétel első adóévére vonatkozó társasági adóbevallás benyújtásakor már rendelkeznie kell érvényes és hatályos hálózati csatlakozási- és hálózathasználati szerződéssel.

Az adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe, ha a villamosenergia-tárolóba az adott évben betáplált energia legalább 75 százaléka megújuló energiából villamos energiát előállító erőműegységből származik, továbbá a beruházás keretében aktivált eszközök esetén az 5 éves kötelező üzemeltetési időszak teljesül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.
2024-06-25 09:40:42
A kormány úgy döntött, hogy július 1-jétől megszünteti a kötelező akciózást, ugyanakkor a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS