Új Bizottsági Akcióterv a méltányos és egyszerű adóztatásért

2020. 07. 20., 15:00

2020. július 15-én az EU Bizottsága új adócsomagot hozott nyilvánosságra a méltányos és egyszerű adóztatás célkitűzéseinek jegyében. Az adócsomag fő célja, hogy a COVID-19 világjárványt követő gazdasági környezetben segítse a tagállamokat az adóbevételeik biztosításában. Az adócsomag három komponensből áll, melyek közül az egyik a méltányos és egyszerű adóztatást célul kitűző, Bizottság által összeállított adózási Akcióterv kijelölése.

Az Akcióterv 25 intézkedést tartalmaz, amelyek mentén a Bizottság az Uniós szervekkel és a gazdasági élet szereplőinek bevonásával szervezi majd meg munkáját a 2020-2023 közötti periódusban. Az intézkedések a Bizottság reményei szerint elősegítik a méltányosabb és egyszerűbb adóztatást és a világjárvány utáni gazdasági kilábalást, de az Unió politikájával összhangban támogatást nyújtanak a zöld átmenethez, továbbá a digitalizáció fejlődésével összhangban hozzájárulnak az Uniós adószabályok korszerűsítéséhez is.

Az ÁFA szabályozás frissítése

Az Akciótervben foglalt intézkedések túlnyomó része ÁFA szemléletű szabályozási terveket tartalmaz. Ennek megfelelően, az Akcióterv nyomán több ponton módosulhatnak az niós ÁFA szabályokat harmonizáló ÁFA irányelv rendelkezései, valamint intenzívebbé és hatékonyabbá válhatnak az ÁFA területén történő Uniós és nemzetközi hatósági együttműködés folyamatai.

„Az ÁFA szabályok módosításai több szempontból is szükségesek az Uniós adópolitika célkitűzéseinek megvalósításához. A tervezett módosítások elősegítik az európai zöld átmenet megvalósítását, továbbá támogatást nyújtanak a pénzügyi és utazási szektor nemzetközi versenyképességének fokozásához. Az egységes Uniós ÁFA regisztráció vagy például a Mini Egyablakos Rendszer alkalmazási körének kiterjesztése pedig az adózók adófizetéssel kapcsolatban felmerülő költségeit és hibalehetőségeit hivatottak mérsékelni” – mondta Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

Az ÁFA irányelv módosításai változást hozhatnak a személyszállítási szolgáltatások ÁFA kezelésében. Ezzel kapcsolatban a szolgáltatástípus ÁFA irányelv által meghatározott kedvezményes adókulcsú besorolásának és a szolgáltatástípusra vonatkozó mentességek átgondolására kerülhet sor az európai zöld átmenet elősegítéseként, továbbá a személyszállítási szolgáltatások adóztatási helyére vonatkozó szabályok egyszerűsítésére is számítani lehet.

Az Akciótervvel összhangban ugyancsak átgondolásra kerül majd a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó ÁFA szabályozás is. Sor kerülhet a szektorra vonatkozó mentességi szabályok revideálására, amelyre az iparág utóbbi időkben történő átalakulása, így különösképpen a bejövő szolgáltatások kiszervezése, illetve a digitális gazdaság felemelkedése, a szektor tekintetében különösképpen a fintech szolgáltatástípus elterjedése adhat okot.

A modernizáció következtében egyre erősödő megosztáson alapuló-, azaz platformgazdasággal kapcsolatos ÁFA szabályok egyértelműsítése is az Akcióterv intézkedései között szerepel.

Korszerűsítés

Az Akciótervben foglalt intézkedések a napjainkban egyre erősödő digitalizáció által megkövetelt korszerűsítést nemcsak az alkalmazandó ÁFA szabályok, hanem az elektronikus rendszerek, technológiai megoldások, tehát az adóztatással kapcsolatos gyakorlati problémák esetében is szem előtt tartják. Ennek érdekében a Bizottság célul tűzte ki új technológiai fejlesztések kivitelezését, illetve új, korszerű eszközök és platformok kifejlesztését az adóztatás területén.

„A technológiai fejlesztések finanszírozása mögött két fő megfontolás áll. Egyrészről a Bizottság felismerte annak szükségességét, hogy a modern kor követelményeihez mérten az adózók naprakész felületeken és új, hatékonyabb digitális megoldások segítségével, idő- és költséghatékonyan intézhessék adóügyeiket. Másrészről, ezen új felületek bevezetése és alkalmazása a várakozások szerint transzparensebbé teszi majd a piaci szereplők határon átnyúló ügyleteit, az ezekkel kapcsolatos adatok és információk a tagállami hatóságok számára könnyebben hozzáférhetővé, felhasználhatóbbá és ellenőrizhetőbbé válnak majd” – tette hozzá Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

A technológiai fejlesztések, a digitális megoldások, illetve az adatelemzés modernizációja céljából a Bizottság konferenciát is szervez majd, amelyen keresztül a tagállami hatóságok képviselőin kívül az adószakértőket, a statisztikusokat, illetve a vállalkozások képviselőit is bevonnák a munkafolyamatokba.

Együttműködés

A tervezett korszerűsítés a Bizottság tervei szerint egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi majd a hatóságok nemzetközi együttműködését is az ellenőrzések és végrehajtások területén. Az új technológiai fejlesztések és digitális felületek által biztosított információ-hozzáférés segítségével megvalósulhat a tagállami hatóságok közötti automatikus információ-megosztás, valamint megerősödhet a meg nem fizetett adókötelezettségek behajtásával kapcsolatos, tagállamok közötti kölcsönös segítségnyújtás hálózata.

Az Unión belüli nemzetközi együttműködés egyik legfőbb eszköze az Eurofisc 2.0 lesz, azaz a tagállami adóhatóságok gyors és célzott információcseréjét szolgáló hálózat erősítése és funkcióinak kibővítése a határon átnyúló tranzakciókkal kapcsolatos áfacsalások visszaszorítása céljából. Továbbá, létrejönne egy Uniós szintű adózási megfigyelőközpont is az adójogszabályokkal kapcsolatos visszaélések vizsgálata céljából, amelynek munkája a jogalkotói folyamatokat támogatná. Unión kívüli viszonylatokban pedig nemzetközi egyezmények tárgyalása és megkötése kerülne fókuszba az ÁFA területén történő hatósági együttműködés megteremtése céljából, elsősorban az Unió főbb kereskedelmi partnereivel.

A tagállami hatóságok közötti együttműködés az Akcióterv intézkedéseinek megfelelően továbbá kiterjedne a kriptogazdaság, mint a gazdaság eddig kevésbé transzparens területére is, támogatva ezzel a gazdasági ágazat kifehérítését.

A Bizottság által meghatározott Akcióterv az Európai Unió átfogó és nagyra törő adóügyi programjának részét képezi. Az év során további tájékoztatások várhatóak az Unió adóügyi programjáról, így a közös konszolidált társasági adóalap koncepciójáról, a digitális gazdaság által okozott kihívások kezeléséről, illetve az adóztatás szerepéről a zöld átmenet megvalósításában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 09:18:58
A januári csend után több nagybank is lépett, és elkezdte csökkenteni a kölcsönök kamatait. Volt olyan közülük, amelyik ezt a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is megtette.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS