A vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozó intézkedések hatályának időtartama alatt továbbra is megmaradt az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.
Az 5 százalékos adómérték azokra az ételekre és italokra vonatkozik, amik helyben fogyasztáskor is 5 százalék alá esnének, ugyanakkor az a kiszállítási díjra továbbra sem érvényes. (A kedvezményes adómérték alkalmazhatóságát az étkezőhelyi vendéglátásban az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. sora alapján kell megállapítani.)
A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően. Nem függ azonban az alkalmazása attól, hogy az érintett vendéglátó üzlet (amely egyébként alkalmas a helyben történő fogyasztás biztosítására) ténylegesen lehetővé teszi-e az ételek-italok helyben (teraszon vagy zárt térben) történő fogyasztását. (Egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) (2)-(3) bekezdése szerint.)
Az említett feltételekkel a kedvezményes adómérték a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet hatályba lépése, vagyis 2020. november 14. napja óta folyamatosan alkalmazható. E jogszabály a kedvezményes adómérték alkalmazhatóságát a vendéglátó üzletekre a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló előírásokra hivatkozva, ezen intézkedések hatályának időtartamához köti. A jogalkotói szándékkal összhangban tehát a vendéglátó üzleteket érintő intézkedések legújabb, 2021. május 23-ától hatályos módosulását követően továbbra is alkalmazható a kedvezményes adómérték az étel-ital elvitellel, házhoz szállítással megvalósuló értékesítésére.
A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltételeiről részletesen ebben a tájékoztatóban olvashat. (NAV)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.