Teljes átláthatóság a tényleges tulajdonosok személyében

2021. 06. 30., 16:00

Május végén az Európai Unió által elfogadott irányelvvel összhangban elfogadásra és kihirdetésre került a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartását szabályozó törvény. A törvény célja átláthatóvá tenni a gazdasági élet szereplőinek tulajdoni viszonyait, elősegítve ezzel a pénzmosás megelőzését célzó intézkedések hatékonyságát. Komoly szakmai aggályokat vethet azonban fel a szabályozás olyan esetekben, ahol a tulajdonosok legbelsőbb, családi szféráját érintő információk nyilvánosságát jelentheti az új követelményrendszer.

A törvény hatálya a Magyarország területén nyilvántartásba vett szervezetekre (gazdasági társaságok, alapítványok stb.), valamint bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra is kiterjed. A tényleges tulajdonosi nyilvántartás felé történő adatszolgáltatás a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatókon (számlavezetőkön) keresztül történik, a számlavezetők informálása azonban ezen szervezetek kötelezettsége és felelőssége. A nyilvántartó szerv szerepét a Nemzeti-Adó és Vámhivatal látja el, a számlavezetőknek havonta szükséges jelenteniük a hónap utolsó napján rendelkezésre álló tényleges tulajdonosra vonatkozó adatokat.

„A központi nyilvántartásban elérhetőek lesznek az adatszolgáltató adatai, a tényleges tulajdonos neve, tulajdonosi érdekeltségének jellege és mértéke, valamint a tulajdonos személyes adatai is. Utóbbi azért is lehet különösen veszélyes, mert a teljes lakosság számára nyilvánosan elérhetővé válnak olyan kiemelten szenzitív információk is, mint például a tényleges tulajdonos lakcíme, ennek hiányában pedig a tartózkodási helye. Ez utóbbi az Európai Unió Tanácsában is heves vitákat váltott ki korábban, a személyes adatok nyilvánosság elé kerülésével megnövekedhet ugyanis bizonyos személyiségi jogok megsértésének a lehetősége” – mondta el dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere.

Az Uniós Irányelvvel összhangban a teljes lakosság számára is elérhetők lesznek a tényleges tulajdonosok személyei, valamint a rájuk vonatkozó információk. A központi nyilvántartásban szereplő adatokhoz harmadik személyek díjfizetés ellenében nyerhetnek bepillantást, míg a hatóságok, bíróságok, valamint az adatszolgáltatók és tényleges tulajdonosaik ingyenesen férhetnek hozzá azokhoz.

Az egyre népszerűbbé váló bizalmi vagyonkezelési konstrukciók esetén főszabály szerint nem lesznek nyilvánosan elérhetők a tényleges tulajdonosra vonatkozó adatok. Ez alól kivételt jelent, ha egy személy igazolni tudja az adatok felhasználásának célját, az adatok megismeréséhez fűződő jogos érdekét. Ilyen indok lehet különösen egy szoros üzleti-, hozzátartozói kapcsolat vagy akár egy vagyonjogi per is. Azonban még egy alaposan alátámasztott indok esetében is miniszteri jóváhagyáshoz köti a jogalkotó az információkhoz való hozzáférést. Ezek alapján érezhetően fokozott védelemben részesülhetnek az ilyen struktúrák az illetéktelen betekintésekkel szemben” – teszi hozzá dr. Bálint Gergely, a Deloitte Private tanácsadója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-27 11:20:00
2023 augusztusában az előző hónaphoz képest országos átlagban 0,8 százalékkal emelkedtek a lakbérek, így 12 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Budapesten a havi drágulás „mindössze” 0,3 százalékos volt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex legfrissebb adataiból.
2023-09-27 09:20:00
A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS