Teljes átláthatóság a tényleges tulajdonosok személyében

2021. 06. 30., 16:00

Május végén az Európai Unió által elfogadott irányelvvel összhangban elfogadásra és kihirdetésre került a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartását szabályozó törvény. A törvény célja átláthatóvá tenni a gazdasági élet szereplőinek tulajdoni viszonyait, elősegítve ezzel a pénzmosás megelőzését célzó intézkedések hatékonyságát. Komoly szakmai aggályokat vethet azonban fel a szabályozás olyan esetekben, ahol a tulajdonosok legbelsőbb, családi szféráját érintő információk nyilvánosságát jelentheti az új követelményrendszer.

A törvény hatálya a Magyarország területén nyilvántartásba vett szervezetekre (gazdasági társaságok, alapítványok stb.), valamint bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra is kiterjed. A tényleges tulajdonosi nyilvántartás felé történő adatszolgáltatás a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatókon (számlavezetőkön) keresztül történik, a számlavezetők informálása azonban ezen szervezetek kötelezettsége és felelőssége. A nyilvántartó szerv szerepét a Nemzeti-Adó és Vámhivatal látja el, a számlavezetőknek havonta szükséges jelenteniük a hónap utolsó napján rendelkezésre álló tényleges tulajdonosra vonatkozó adatokat.

„A központi nyilvántartásban elérhetőek lesznek az adatszolgáltató adatai, a tényleges tulajdonos neve, tulajdonosi érdekeltségének jellege és mértéke, valamint a tulajdonos személyes adatai is. Utóbbi azért is lehet különösen veszélyes, mert a teljes lakosság számára nyilvánosan elérhetővé válnak olyan kiemelten szenzitív információk is, mint például a tényleges tulajdonos lakcíme, ennek hiányában pedig a tartózkodási helye. Ez utóbbi az Európai Unió Tanácsában is heves vitákat váltott ki korábban, a személyes adatok nyilvánosság elé kerülésével megnövekedhet ugyanis bizonyos személyiségi jogok megsértésének a lehetősége” – mondta el dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere.

Az Uniós Irányelvvel összhangban a teljes lakosság számára is elérhetők lesznek a tényleges tulajdonosok személyei, valamint a rájuk vonatkozó információk. A központi nyilvántartásban szereplő adatokhoz harmadik személyek díjfizetés ellenében nyerhetnek bepillantást, míg a hatóságok, bíróságok, valamint az adatszolgáltatók és tényleges tulajdonosaik ingyenesen férhetnek hozzá azokhoz.

Az egyre népszerűbbé váló bizalmi vagyonkezelési konstrukciók esetén főszabály szerint nem lesznek nyilvánosan elérhetők a tényleges tulajdonosra vonatkozó adatok. Ez alól kivételt jelent, ha egy személy igazolni tudja az adatok felhasználásának célját, az adatok megismeréséhez fűződő jogos érdekét. Ilyen indok lehet különösen egy szoros üzleti-, hozzátartozói kapcsolat vagy akár egy vagyonjogi per is. Azonban még egy alaposan alátámasztott indok esetében is miniszteri jóváhagyáshoz köti a jogalkotó az információkhoz való hozzáférést. Ezek alapján érezhetően fokozott védelemben részesülhetnek az ilyen struktúrák az illetéktelen betekintésekkel szemben” – teszi hozzá dr. Bálint Gergely, a Deloitte Private tanácsadója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS