Teljes átláthatóság a tényleges tulajdonosok személyében

2021. 06. 30., 16:00

Május végén az Európai Unió által elfogadott irányelvvel összhangban elfogadásra és kihirdetésre került a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartását szabályozó törvény. A törvény célja átláthatóvá tenni a gazdasági élet szereplőinek tulajdoni viszonyait, elősegítve ezzel a pénzmosás megelőzését célzó intézkedések hatékonyságát. Komoly szakmai aggályokat vethet azonban fel a szabályozás olyan esetekben, ahol a tulajdonosok legbelsőbb, családi szféráját érintő információk nyilvánosságát jelentheti az új követelményrendszer.

A törvény hatálya a Magyarország területén nyilvántartásba vett szervezetekre (gazdasági társaságok, alapítványok stb.), valamint bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra is kiterjed. A tényleges tulajdonosi nyilvántartás felé történő adatszolgáltatás a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatókon (számlavezetőkön) keresztül történik, a számlavezetők informálása azonban ezen szervezetek kötelezettsége és felelőssége. A nyilvántartó szerv szerepét a Nemzeti-Adó és Vámhivatal látja el, a számlavezetőknek havonta szükséges jelenteniük a hónap utolsó napján rendelkezésre álló tényleges tulajdonosra vonatkozó adatokat.

„A központi nyilvántartásban elérhetőek lesznek az adatszolgáltató adatai, a tényleges tulajdonos neve, tulajdonosi érdekeltségének jellege és mértéke, valamint a tulajdonos személyes adatai is. Utóbbi azért is lehet különösen veszélyes, mert a teljes lakosság számára nyilvánosan elérhetővé válnak olyan kiemelten szenzitív információk is, mint például a tényleges tulajdonos lakcíme, ennek hiányában pedig a tartózkodási helye. Ez utóbbi az Európai Unió Tanácsában is heves vitákat váltott ki korábban, a személyes adatok nyilvánosság elé kerülésével megnövekedhet ugyanis bizonyos személyiségi jogok megsértésének a lehetősége” – mondta el dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere.

Az Uniós Irányelvvel összhangban a teljes lakosság számára is elérhetők lesznek a tényleges tulajdonosok személyei, valamint a rájuk vonatkozó információk. A központi nyilvántartásban szereplő adatokhoz harmadik személyek díjfizetés ellenében nyerhetnek bepillantást, míg a hatóságok, bíróságok, valamint az adatszolgáltatók és tényleges tulajdonosaik ingyenesen férhetnek hozzá azokhoz.

Az egyre népszerűbbé váló bizalmi vagyonkezelési konstrukciók esetén főszabály szerint nem lesznek nyilvánosan elérhetők a tényleges tulajdonosra vonatkozó adatok. Ez alól kivételt jelent, ha egy személy igazolni tudja az adatok felhasználásának célját, az adatok megismeréséhez fűződő jogos érdekét. Ilyen indok lehet különösen egy szoros üzleti-, hozzátartozói kapcsolat vagy akár egy vagyonjogi per is. Azonban még egy alaposan alátámasztott indok esetében is miniszteri jóváhagyáshoz köti a jogalkotó az információkhoz való hozzáférést. Ezek alapján érezhetően fokozott védelemben részesülhetnek az ilyen struktúrák az illetéktelen betekintésekkel szemben” – teszi hozzá dr. Bálint Gergely, a Deloitte Private tanácsadója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 10:13
Élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca egy új, 2023. április végén érvénybe lépő jogszabály miatt. Az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.