Távmunka, home office: hogyan változhat a Munka törvénykönyve a koronavírus miatt?

2020. 08. 17., 15:15

A tavaszi veszélyhelyzet rávilágított arra, hogy a távmunka hazai szabályozása még gyerekcipőben jár. Számos hiányosság nehezíti a távmunka gördülékeny alkalmazását és hosszú távon olyan jogszabályi kereteket kell kialakítani, amely a foglalkoztatás bővülését is elősegítheti – hívja fel a figyelmet dr. Vakulya Csaba, az RSM Legal jogi szakértője.

Tüneti kezelés a hirtelen felmerülő munkaszervezési problémákra

A koronavírus számos területen írta át az emberek életét, nem kivétel ez alól a munkajog sem –kezdi friss bejegyzését dr. Vakulya Csaba, az RSM Legal jogi szakértője. A járvány ideje alatt számos rendkívüli intézkedés született, hogy a hirtelen felmerülő nehézségeket kezelni lehessen. Az új szabályok egy része arra irányult, hogy a munkavállalóknak a munkavégzés fenntartása érdekében legyen lehetőségük munkájukat otthonról végezni. A kivételes helyzetre való tekintettel az intézkedések kivételes hatalmat adtak a munkáltatók kezébe, elég, ha csak arra gondolunk, hogy akár 24 hónapos munkaidőkeretet is be lehetett vezetni ezen időszak alatt.

A járvány ugyanakkor rávilágított arra, hogy a távmunkavégzés hazai szabályozása még gyerekcipőben jár. Számos hiányosság nehezíti a távmunka gördülékeny alkalmazását és hosszú távon nem tarthatóak fenn a munkáltatók érdekeit előtérbe helyező rendelkezések sem.

Átfogó jogalkotási tervek a távmunka újraszabályozása kapcsán

A felmerült igényekre úgy tűnik a jogalkotó reagálni kíván, a jogszabályi környezetben is lekövetendő a gazdasági, társadalmi kihívások és a munkaerőpiac változásai. A távmunka újraszabályozása ugyanis a foglalkoztatás növelése érdekében is időszerűvé vált.

A jogalkotó tervei között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, ami mindkét fél érdekeinek érvényesítését segítheti. A munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartása mellett szabadon választhatóvá válna. A későbbiekben a távmunka akár részlegesen, a felek megállapodása szerint a munkanapok egy részében is megvalósulhatna. 

A szabályozás lehetőséget biztosítana arra, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez, akár kedvezményes adózási feltételek mellett. A cégeknek tevékenységi köreiket, működési sajátosságaikat, a dolgozóik munkakörét figyelembe véve érdemes a távmunka mellett dönteniük, amennyiben az nem jelent gátat a munkavállalónak feladatai elvégzésében.

Milyen konkrét változásokra számíthatunk, számítanánk a távmunka újraszabályozása kapcsán?

Az általánosan kitűzött célokat vizsgálva felmerül a kérdés, hogy milyen konkrét változásokhoz vezethet, milyen változásokhoz lenne érdemes vezetnie a jogszabály módosításának? 

  • A távmunka fogalmának kiterjesztése keretében a jogszabály feltehetőleg igyekszik majd rendet tenni a távmunka és a köznyelvben gyakran használt, de nem munkajogi fogalom, a „home office” között.
  • Érdekes felvetés a távmunkára vonatkozó megállapodás új alapokra való helyezése, hiszen az eddig is a felek megállapodásához volt kötve. Tény, hogy eddig is lehetőség volt arra, hogy a munkáltató egyoldalúan a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében akár egy távmunkaszerű foglalkoztatást írjon elő, de ennek erőteljes korlátja, hogy annak időtartama legfeljebb 44 munkanap erejéig terjedhet.
  • Meglepő a munkavégzés helyének szabadon történő megválasztására való utalás is. A törvény eddig is csak annyit írt elő, hogy a távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen valósul meg, tehát eddig is volt lehetőség arra, hogy akár egy kávézó, akár a dolgozó otthona legyen a munkavégzés helye.
  • A minisztériumi elképzelés szerint a távmunka a felek megállapodása szerint a munkanapok egy részében is megvalósulhatna. A törvény eddig is csak azt a feltételt támasztotta, hogy a távmunkának rendszeresnek kell lennie. Értelmezésünk szerint egy olyan munkarend, ahol a munkavállaló minden kedden és csütörtökön otthonról dolgozik ugyanúgy megfelelhet a rendszeresség követelményének, mint az az eset, amikor valaki hétfőtől pénteking kizárólag a saját otthonából dolgozik.
  • Nem tűnik érdemi változásnak a költségekhez való hozzájárulásra vonatkozó kitétel, hiszen távmunka esetében is érvényes az a szabály, amely szerint a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. A távmunkát ösztönözni kívánó adókedvezmények azonban már valóban újdonságként megjelenő módosítást jelentenének, hiszen kifejezetten ilyen kezdeményezés eddig nem létezett a hazai szabályozásban.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen irányt vesz a távmunka szabályozása, az átmeneti intézkedések fényében pedig különösen érdekes kérdés, hogy a munkavállalói érdekek milyen jogvédelmet kapnak, melyekre a munkáltatóknak is rá kell hangolódniuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 12:13:16
Februárban a DataHouse előzetes adatai szerint 64 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami ugyan 4 százalékkal alatta marad a januári 67 700-as mennyiségnek, ám ha a naptárhatással korrigálunk, ez az érték mintegy 70 ezres átlagos havi darabszámnak felel meg.
2023-03-21 09:13:00
Egy régi klasszikus álom a legkorszerűbb és lehető legfenntarthatóbb megoldásokkal születik újjá: ez az Airlander 10, amelynek gyártása ismét lendületet kapott és egyenként akár 10 tonna árut, vagy 100 utast lesz képes szállítani.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS