Speciális esetek könyvvizsgálatkor

2024. 02. 12., 10:10

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és egyéb jogszabályok nem csupán üzleti évek könyvvizsgálatát rendelik el, a könyvvizsgálat vonatkozhat egy-egy speciális számviteli dokumentum kötelező auditjára is, mely során könyvvizsgáló bevonása szükséges. Vegyük sorra, melyek a leggyakoribb speciális audit esetek – olvasható az RSM Hungary blogbejegyzésében.

Közbenső mérleg könyvvizsgálata

Abban az esetben, ha jogszabály közbenső mérleg készítését írja elő, akkor a közbenső mérleget a vállalkozó által meghatározott fordulónapra vonatkozóan kell elkészíteni a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év mérlegfordulónapját követő nap és a közbenső mérleg fordulónapja közötti időszak gazdasági eseményeinek figyelembevételével a számvitelről törvény beszámolóra vonatkozó szabályai szerint – kezdi blogbejegyzését Mosonyi Ádám, az RSM Hungary csoport független könyvvizsgálati üzletágának vezetője.

Amennyiben egy társaságnál a törvény előírása alapján kötelező a könyvvizsgálat, a könyvvizsgálati kötelezettség a jogszabály által előírt közbenső mérlegre is vonatkozik. (például osztalékelőleg vagy bármely egyéb célból készített).

Átalakuláshoz kapcsolódó könyvvizsgálati előírások

Végleges vagyonmérleg és vagyonleltár könyvvizsgálata a 2013. évi CLXXVI. az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról szóló törvény előírásai szerint kötelező. A vagyonmérleg-tervezeteket és a vagyonleltár-tervezeteket is kötelező ellenőriztetni könyvvizsgálóval, ha az átalakuló társaság a számviteli törvény előírása alapján könyvvizsgálatra kötelezett.

Fontos kiemelni, hogy nem jogosult erre a társaság állandó könyvvizsgálója és az a könyvvizsgáló, aki az átalakulási vagyonmérleg-tervezet fordulónapját megelőző két üzleti évben a társaság számára könyvvizsgálatot vagy a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékének ellenőrzését végezte.

A jogutód társaság állandó könyvvizsgálójává a jogi személy bejegyzésétől számított három üzleti éven belül nem jelölhető ki az a könyvvizsgáló, aki az átalakulási vagyonmérleg-tervezeteket ellenőrizte.

Az apportértékelés szabályai részvénytársaságnál

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) előírásai szerint a vagyoni hozzájárulás pénzből és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásból (apport) állhat. Nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként az alapító vagy a tag dolog tulajdonjogát vagy vagyoni értékű jogot ruházhat át a jogi személyre.

Nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatása esetén részvénytársaságnál az alapszabályhoz mellékelni kell könyvvizsgáló vagy az adott vagyontárgy értékeléséhez szükséges szakértelemmel rendelkező szakértő jelentését, amely tartalmazza a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás leírását, értékét, értékelését, az alkalmazott értékelési módszer ismertetését és azt, hogy az értékelést érintő új befolyásoló körülmény nem merült fel.

A könyvvizsgálónak vagy szakértőnek a jelentésben nyilatkoznia kell arról, hogy a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak az alapítók által előzetesen megállapított értéke egyensúlyban van-e az ellenében adandó részvények számával, névértékével.

Nyilvánosan működő részvénytársaság esetén a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékeléséről szóló könyvvizsgálói vagy szakértői jelentést közzé kell tenni.

Könyvvizsgálat IFRS áttérés során

A gazdálkodó az IFRS-ekre történő áttérésre vonatkozó döntését legkésőbb az áttérés napja előtt legalább 30 nappal be kell jelentenie az állami adóhatóság részére. A bejelentéshez csatolni kell a könyvvizsgálói jelentést.

Az éves beszámoló IFRS-ek szerinti összeállítására történő áttérésnek tehát feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen az áttérésre való felkészültségét igazoló könyvvizsgálói jelentéssel, amely könyvvizsgálói jelentést IFRS minősítéssel rendelkező kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég bocsáthat ki.

Devizás áttérés könyvvizsgálata

A társaságok dönthetnek úgy élve a számviteli törvény adta lehetőséggel, hogy könyveiket devizában vezetik.

A forintról más devizára áttérni vagy más devizáról forintra történő visszatérés esetén a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámoló mérlegében szereplő adatokat át kell számítani. Az átszámítás alapján, annak megfelelően az áttérés napjára vonatkozóan külön mérleget kell készíteni a létesítő okiratban rögzített devizában, illetve forintban, majd ezen – a könyvvizsgáló által hitelesített – külön mérleg alapján kell a könyveket az áttérés napját követő nappal, a létesítő okiratban rögzített devizában, illetve forintban megnyitni.

Valós értéken történő értékelés és értékhelyesbítés

A számviteli törvény lehetőséget biztosít a társaságok részére eszközeik átértékelésére az értékhelyesbítés és a valós értéken történő értékelés módszerével. Az azzal kapcsolatos elszámolások szabályszerűségét a könyvvizsgálónak a kötelező könyvvizsgálat keretében ellenőriznie kell. Amennyiben a könyvvizsgálat a Számviteli törvény 155. § (3) bekezdése alapján nem kötelező, az értékelés és az azzal kapcsolatos elszámolások felülvizsgálatával független könyvvizsgálót kell megbízni.

Támogatások könyvvizsgálata

Több hazai és közvetlen európai uniós pályázat esetében értékhatártól függően kötelezően előírják a pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó elszámolások könyvvizsgálatát.

Energetikai engedély kiadásához kapcsolódó audit

Különböző engedélyek (például Villamosenergia működési vagy kereskedelmi engedély a 273/2007. (X.19.) Korm.rendelet előírásai alapján, vagy pl. Közúti áruforgalmazói engedély a 261/2011. (XII.7.) Korm.rendelet előírása alapján)) kiadásához a társaságoknak szükségük lehet bejegyzett könyvvizsgáló által kiadott nyilatkozatra a jogszabályban előírtaknak való megfelelés érdekében.

Fenntarthatósági jelentéssel kapcsolatos könyvvizsgálati teendők

A fenntarthatósági jelentés alapvető információkat nyújt a vállalat hatásáról és fenntarthatósági intézkedéseiről. Bár nem speciális eset, de egy 2024-től érvényes jogszabály előírja, a fenntarthatósági jelentések könyvvizsgálatát is.

Ennek értelmében a fenntarthatósági minősítéssel rendelkező kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég korlátozott bizonyosságot nyújtó megbízás alapján véleményt ad arról, hogy a fenntarthatósági jelentés teljesíti-e a fenntarthatósági jelentésre vonatkozó előírásokat, beleértve a fenntarthatósági jelentés fenntarthatósági beszámolási standardoknak való megfelelését.

A bizonyossági vélemény nyújtásával az éves beszámoló jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálatával megbízott kamarai tag könyvvizsgálótól, könyvvizsgáló cégtől eltérő kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég is megbízható.

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS