Nem árt már most felkészülni a kötelező adatszolgáltatásra

2019. 12. 16., 17:45

Alig fél év alatt kell beazonosítani azokat a határokon átnyúló pénzügyi ügyleteket és konstrukciókat, amelyekről az Európai Unió az adóelkerülést megnehezítő, adatszolgáltatást előíró irányelve (DAC6) értelmében 2020. július 1-jétől adatokat kell szolgáltatniuk a tanácsadóknak és a vállalkozásoknak. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis már az átmeneti időszakban – 2018. június 25. és 2020. július 1. között – végrehajtott ügyletekre is vonatkozhat. A rendelkezésre álló idő nem túl sok, tekintve, hogy nem egyszerű eldönteni, melyik konstrukcióra vonatkozik az irányelv. Ugyanakkor aki hibázik vagy elmulaszt eleget tenni a kötelezettségének, bírságot kaphat.

AZ EU irányelv előírja, hogy az esetleg adóelkerülésre alkalmas, határon átnyúló ügyletekről és konstrukciókról a tagállamok automatikus információcsere keretében tájékoztassák egymást. A szükséges adatokat a konstrukcióban közreműködő tanácsadónak vagy magának az adózónak kell elküldenie az adóhatóságnak.

„Az adatszolgáltatás főként olyan határon átnyúló konstrukciókat érint, amelyek kihasználják az egyes országok adójogi, információcserére vagy pénzügyi számlákra vonatkozó jogszabályainak az eltéréseit. A fiktív ügyletekről, amelyek megfelelnek a jogszabály által meghatározott ismérvek valamelyikének, szintén tájékoztatást kell adni”– hívta fel a figyelmet Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

Annak eldöntése azonban, hogy melyik ügyletekről kell majd adatokat szolgáltatni és melyekről nem, nehéz feladat. Sok esetben részletes vizsgálatra van szükség annak meghatározására, hogy egy adott konstrukció megfelel-e a szabályozásban szereplő ismérvek valamelyikének vagy sem.

„Problémát jelenthet például, hogy egy adott ügyben a tanácsadó, vagy maga az adózó miként tud meggyőződni egy másik országban alkalmazott adókezelésről. Sok esetben kérdéses az is, hogy egy tranzakció esetén hogyan értelmezendő az adóelőny elérése”– jegyezte meg Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Több tanácsadó esetén önmagában annak a megállapítása is kérdéseket vethet fel, hogy ki az adatszolgáltatásra kötelezett. Ha pedig egy társaság nem alkalmaz tanácsadót, akkor magának kell felmérnie, hogy 2020. július 1-jétől milyen tranzakciókról küld majd információkat az adóhatósághoz.

Az adatszolgáltatás során olyan információkat is részletesen be kell mutatni az adóhatóságnak, amelyeket a társaságok üzleti szempontból általában érzékenynek minősíthetnek. Ilyenek például a konstrukcióban szereplő kapcsolt vállalkozások feltárása, a konstrukció részletes bemutatása, a tranzakció értéke, az adatszolgáltatásra okot adó ismertetőjegy részletezése. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-30 08:30:03
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS