NAV-jótanácsok: nemzetközi személyszállítás az áfa rendszerében

2019. 11. 20., 17:15

A NAV adóellenőrei nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végző adózók áfaellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy az adózók nem a megfelelő adattartalommal állítják ki számláikat, bevételeiket pedig nem az áfabevallás megfelelő soraiban szerepeltetik, és gyakran a költségek elszámolásakor sem járnak el helyesen – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

A feltárt hibák:

  • azoknál az utaknál, amelyeknél az autóbusz átlépte az országhatárt, a számlát adómentesen állították ki az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 105. §-ra hivatkozva;
  • a külföldi személyszállítási tevékenységből származó bevételeket tévesen, a tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes szolgáltatások ellenértékeként vallották be;
  • az adómentes bevételek miatt az előzetesen felszámított adóösszegeket megosztották az arányosítás szabályai szerint.

Fizetendő adó

Személy szállításakor a teljesítés helye az az útvonal, amelyet ténylegesen megtesznek (Áfa tv. 40. §).

Mentes az adó alól a személyszállítás akkor, ha nincs belföldön az indulási hely vagy az érkezési hely vagy akár mindkettő (Áfa tv. 105. §).

Ha a személyszállításkor nem a teljes útszakasz esik belföldre, akkor a szolgáltatásról kibocsátott számlában az adózónak a teljes utat meg kell bontania:

  • a szolgáltatás belföldi útszakaszra eső része az Áfa tv. területi hatálya alá tartozik és mentes az adó alól, ezért az erre jutó ellenértéket az áfabevallás 1. sorában kell szerepeltetni;
  • a szolgáltatás külföldi útszakaszra eső része az Áfa tv. területi hatályán kívül esik, ezért ezzel kapcsolatban nem merül fel belföldön áfafizetési kötelezettség, és az arra jutó ellenértéket az áfabevallás 91. részletező sorában kell feltüntetni.

Ha a személyszállítás úgynevezett körjáratos rendszerű, vagyis az utasokat az indulás helyére juttatják vissza, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy két személyszállítási szolgáltatás teljesül: egy odautaztatás és egy visszautaztatás.

Levonható adó

Az adólevonási jog keletkezését és terjedelmét az Áfa tv. VII. fejezete szabályozza.

Amilyen mértékben az adóalany a terméket, a szolgáltatást adóköteles termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás céljából használja, egyéb módon hasznosítja, abban a mértékben jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja a beszerzéshez, szolgáltatás igénybevételhez kapcsolódó előzetesen felszámított adót (Áfa tv. 120. §)..

Az Áfa tv. kimondja (Áfa tv. 121. §), hogy az előzetesen felszámított adó levonásának joga megilleti az adóalanyt akkor is, ha a terméket, szolgáltatást

  • olyan termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás céljából használja, egyéb módon hasznosítja, aminek teljesítési helye külföldi, de amelyet, ha belföldön teljesítene, adólevonásra jogosító termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának minősülne;
  • a 89. és 92. §, a 93. § (2) bekezdése valamint a 98-117. §-ok szerint adómentes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás céljából használja, egyéb módon hasznosítja.

A nemzetközi személyszállítási szolgáltatást nyújtó adóalanyt a belföldre eső útszakaszon teljesített – az Áfa tv. 105. §-a alapján – adómentes szolgáltatással, és a külföldi útszakaszon, az Áfa tv. hatályán kívül teljesített szolgáltatással összefüggésben megilleti a levonási jog.

Tehát azoknál a személyszállítási szolgáltatásoknál, amelyeknél nem belföldi az indulási hely vagy az érkezési hely vagy akár mindkettő, a felmerült költségekre jutó általános forgalmi adó – a levonási jog egyéb feltételeinek teljesülése esetén – levonható. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.