Mi az, amit még a végrehajtó sem vihet el?

2021. 02. 18., 15:15

Az adósságnak senki sem örül, sem az, akinek tartoznak, sem az, aki tartozik. Mi történik, ha az adós nem tudja rendezni a tartozását? A végrehajtó mindent elvihet a bírósági végrehajtás során? Van, ami még ilyen esetben is tabu? Mi az, amit még a végrehajtó sem vihet el? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Hogyan kerülhet sor bírósági végrehajtásra?

A tartozások jogi úton történő behajtásának megvan a menete. Erre legtöbb esetben bírósági végrehajtási eljárásban kerül sor. A végrehajtás részletes szabályait külön törvény rendezi. A jogszabály rendezi az eljárás menetét, hogyan és mi alapján kerülhet rá sor – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. A szabályok arra is kitérnek, hogy milyen módon történhet a végrehajtás, milyen vagyontárgyak vonhatók bírósági végrehajtás alá, vagyis mit foglalhat le, mit vihet el a végrehajtó.

Bírósági végrehajtásra csak akkor kerülhet sor, ha van olyan végrehajtható határozat, mely az adóst kötelezi, és a határozatban a teljesítésre megállapított határidő alatt a teljesítés nem történt meg. Ilyen végrehajtható határozat például egy jogerős ítélet vagy egy közjegyző által kibocsátott és jogerőssé vált fizetési meghagyás.

A végrehajtható határozat alapján kerülhet sor a végrehajtás elrendelésére. Ekkor lép be a képbe a bírósági végrehajtó, aki majd ténylegesen lefolytatja a végrehajtást.

A végrehajtó kezét is köti a törvény

Bár a megfelelő információk hiányában úgy tűnhet, hogy a bírósági végrehajtó „élet és halál ura”, azaz bármit megtehet a végrehajtás során, ez bizony nincs így. A végrehajtó eljárását a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza.

A végrehajtás igen nehéz élethelyzet az adós számára, mely érzelmileg is nagyon megterhelő. Ugyanakkor a végrehajtást kérő helyzete sem mindig könnyű, hiszen ő úgy gondolja, hogy már meg kellett volna kapnia, ami neki jár. Egy biztos, a két fél érdekei ellentétesek. A hitelező minél többet és minél gyorsabban szeretne megkapni, míg az adós azt szeretné, hogy a végrehajtó minél kevesebbet és minél lassabban „vegyen el tőle”. Éppen ezért fontos, hogy a végrehajtás menetét a törvény részletesen szabályozza. Meghatározza, hogy mikor, mit és hogyan tehet vagy nem tehet meg a végrehajtó.

Milyen vagyontárgyak foglalhatók le a végrehajtás során?

A végrehajtás során sok szabályt kell betartani. Most abba tekintünk bele, hogy milyen vagyontárgyakat, ingóságokat foglalhat le a végrehajtó?

A lefoglalás következménye, hogy a lefoglalt vagyontárgyakat a végrehajtás során értékesítik, és az így befolyó összeg a fennálló tartozásra megy majd.

A fő szabály, hogy lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagyontárgyat, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az nincs az adós tulajdonában.

A lényeg, hogy ami az adós lakásában van, és nem egyértelmű, hogy az valaki más tulajdona, az bizony lefoglalható. Természetesen arra van mód, hogy a valódi tulajdonos lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a lefoglalt tárgyat a részére kiadják.

Miről dönthet a végrehajtó?

Ha több lefoglalható tárgy is van az adós birtokában, tulajdonában, akkor a végrehajtó döntheti el, hogy milyen sorrendben történjen a foglalás.

A végrehajtó a foglalást addig folytatja, amíg a követelés nincs teljesen fedezve. A követelés megtérülése során nem csupán a tőke követelés és annak kamatait veszik figyelembe. A behajtással kapcsolatban felmerült költségeket is az adósnak kell majd kifizetnie, bár azt a végrehajtást kérő előlegezi meg.

Mi az, amit biztosan nem vihet el a végrehajtó?

Vannak olyan vagyontárgyak, amit fő szabály szerint még az adós beleegyezésével sem foglalhat le a végrehajtó. Ezeket a vagyontárgyakat a törvény mentesíti a végrehajtás alól.

A végrehajtási törvény pontosan felsorolja a végrehajtás alól mentesített vagyontárgyakat.

Mentes a végrehajtás alól például:

  • Az olyan eszköz, amely nélkül az adós foglalkozásának gyakorlása lehetetlenné válik. Lehet ez egy nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver. Szállítóeszköz is lehet, de a gépjármű nem tartozik ebbe a körbe, arra a kivétel nem vonatkozik.
  • A rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz sem vehető el. mint például a tankönyv, tanszer, hangszer.
  • A ruházat egy része is mindenképpen marad. Ez azonban nem korlátlan. Egyrészt szükségesnek kell lennie, így a nercbunda bizony lefoglalható. Másrészt mennyiségi korlát is van. A törvény szerint, ami mindenképpen maradhat, az 3 felsőruha, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár cipő.
  • A szükséges ágynemű sem vihető el, ami a törvény szerint személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal.
  • A szükséges bútorok is tilalom alatt állnak, de nem korlátlanul. Legfeljebb 3 asztal és 3 szekrény, személyenként 1 ágy és 1 szék maradhat.
  • Maradnak a szükséges fűtő- és világító eszközök is.
  • A konyha sem maradhat teljesen üresen. A háztartáshoz nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelés, továbbá 1 hűtőgép vagy fagyasztószekrény és 1 mosógép is mentes a végrehajtás alól.
  • A gyerekjátékok is maradhatnak.

A fenti felsorolás nem teljeskörű, a pontos szabályokat a törvényben találhatod meg.

A végrehajtó törvénysértő intézkedése vagy mulasztása ellen végrehajtási kifogás formájában lehet jogorvoslattal élni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS