Megszűnt a feltöltési kötelezettség

2019. 12. 09., 11:45

A társasági adózás rendszerében megszűnt az előleg-kiegészítési, más néven feltöltési kötelezettség – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

A feltöltésre azok a kettős könyvvitelt vezető adózók voltak kötelesek –meghatározott kivételekkel –, amelyeknek a megelőző adóévi árbevétele nagyobb volt 100 millió forintnál. A feltöltés határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja, vagyis általános esetben december 20-a volt.

2019-ben, ha a 2019-es adóév utolsó hónapjának 20. napja 2019. július 24-ét követő időpontra esik, már nem kell ezzel a kötelezettséggel számolniuk az adózóknak, vagyis

  • az adóévben már befizetett előlegeket nem kell az adóévi várható adó összegére kiegészíteniük, és
  • erről szóló bevallást sem kell beadniuk.

Az átmeneti rendelkezés azonban lehetővé teszi, hogy a korábbi szabályok alapján feltöltésre kötelezett adózók a 2019-es adóévben – a jogszabályváltozás ellenére – önként feltöltést teljesítsenek. Ha az adózó ezt a lehetőséget választja, akkor a korábban hatályos szabályok szerint jár el. Az önkéntes feltöltés választását a „Bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben” elnevezésű 1901 számú nyomtatvány főlapjának D) blokkjában lehet jelölni a „Taoelőleg-kiegészítésre vonatkozó nyilatkozat” mezőben. E mező jelölése esetén a feltöltési kötelezettség feltüntetésére szolgáló sor is kitölthető a bevallásban (vagyis az adózó egy nyomtatványon jelölheti az önkéntes feltöltést és egyben teljesítheti annak bevallását is). Az önkéntes feltöltés teljesítésekor a várható fizetendő adó 80%-ának összegéig az adózó adófelajánlást tehet a 1901 számú nyomtatvány ’RNYIL lapjain.

Az önkéntes feltöltés választására vonatkozó nyilatkozat beadásának jogvesztő határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja (általános esetben december 20-a). Ezt követően a nyilatkozatot nem lehet módosítani vagy visszavonni.

Azoknak az adózóknak nincs teendőjük, amelyek nem kívánnak élni az önkéntes feltöltés lehetőségével. Az utolsó havi, vagy negyedéves előlegüket az általános szabályok szerint kell teljesíteniük (a december havi előleget december 20-áig, az utolsó negyedéves előleget 2020. január 20-áig).

A társasági adó mellett az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója rendszerében is megszűnt a feltöltési kötelezettség. Ezekben az adónemekben nincs mód önkéntes feltöltésre sem. Így ha a társasági adóban élt is ezzel a lehetőséggel az adózó, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában akkor sem kell és nem is lehet feltöltést teljesíteni. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS