Lényeges változás az építési jog és a szerzői jog világában

2020. 07. 07., 15:55

A július 4-én hatályba lépett rendelet a 2020. január 1. óta fennálló (és elektronikusan 2021. január 1-jétől használható) Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartás működését szabályozza. A rendelet részleteiről és azok jelentőségéről dr. Fenyőházi András, a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda Construction csoportját vezető partner ad tájékoztatást.

A Nyilvántartás az építtető és a tervező önkéntes nyilatkozata alapján tartalmazza a tervdokumentációhoz, illetve az építményhez fűződő szerzői vagyoni jogokra vonatkozó adatokat. Bár a szerzői jog automatikusan, minden további regisztratív aktus nélkül megilleti a tervezőt a terve után, mégis érdemes bejegyezni az azzal kapcsolatos adatokat a Nyilvántartásba. Ilyen módon ugyanis szerzőségi vélelem illeti meg a nyilvántartásba vett szerzői jogosultat és a jövőbeni felhasználó is könnyebben tudja kérni a tervező hozzájárulását a tervek felhasználásához. Ezzel a jogsértések is nagyobb eséllyel kerülhetőek el, illetve kezelhetőek sikerrel.

Az építési jogi szakértő hangsúlyozza, hogy az építtetőt és a tervezőt 2020. január 1-je óta terheli az a kötelezettség, hogy közös nyilatkozatban az Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartás részére átadják az építészeti-műszaki dokumentációhoz, valamint az az alapján megépült építményhez fűződő szerzői vagyoni jogok tulajdonosának vagy tulajdonosainak az adatait. A most hatályba lépett 8/2020 (VI.26) MvM rendelet erre 30 napos határidőt szab az építészeti műszaki dokumentáció átadásától számítva. A nyilatkozat felvezetését akár az építtető, akár a tervező is kezdeményezheti majd a Nyilvántartás elektronikus felületén, azonban a bejegyzéshez azt a másik félnek is jóvá kell hagynia.

Szerzői jogi szempontból fontos szabály, hogy a Nyilvántartás üzemeltetője a szerzői vagyoni jogokra vonatkozóan közölt információkat a honlapján és az e-epites.hu honlapon teszi közzé. Ezzel felhívja azokat a személyeket, akiknek a szerzői jogait érintheti a nyilvántartásba vétel, hogy 15 napon belül jelentsék be esetleges vitatásukat, amit a saját szerzői jogaiknak a sérelmére hivatkozással terjeszthetnek elő. A határidő elteltével a Nyilvántartás felületén közzéteszik tervezési dokumentációt érintő szerzői jogi nyilatkozatot. Vitatás esetén a bíróság jogerős ítéletét megelőzően a szerzői jogi nyilatkozat nem hozható nyilvánosságra. Ez a 15 napos határidő nem jogvesztő jellegű abból a szempontból, hogy jogerős bírósági ítélet alapján a tényleges jogosult a későbbiekben is kérheti a korábban bejegyzett adatok módosítását.

A nyilvántartás vezetésével kapcsolatos egyéb jogsértés ellen is tehető kifogás, amit az építéshatósági ügyekért felelős miniszter bírál el a kifogás benyújtásától számított 30 napon belül.

A Nyilvántartás adatai nyilvánosak, azokhoz elektronikus azonosítást követően bárki hozzáférhet. A rendelet szerint a bejelentett adatok valódiságáért és helyességéért a nyilatkozattételre jogosult személy felel; a nyilvántartás vezetése nem minősül hatósági eljárásnak.

 

dr. Fenyőházi András ügyvéd
CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS