Lényeges változás az építési jog és a szerzői jog világában

2020. 07. 07., 15:55

A július 4-én hatályba lépett rendelet a 2020. január 1. óta fennálló (és elektronikusan 2021. január 1-jétől használható) Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartás működését szabályozza. A rendelet részleteiről és azok jelentőségéről dr. Fenyőházi András, a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda Construction csoportját vezető partner ad tájékoztatást.

A Nyilvántartás az építtető és a tervező önkéntes nyilatkozata alapján tartalmazza a tervdokumentációhoz, illetve az építményhez fűződő szerzői vagyoni jogokra vonatkozó adatokat. Bár a szerzői jog automatikusan, minden további regisztratív aktus nélkül megilleti a tervezőt a terve után, mégis érdemes bejegyezni az azzal kapcsolatos adatokat a Nyilvántartásba. Ilyen módon ugyanis szerzőségi vélelem illeti meg a nyilvántartásba vett szerzői jogosultat és a jövőbeni felhasználó is könnyebben tudja kérni a tervező hozzájárulását a tervek felhasználásához. Ezzel a jogsértések is nagyobb eséllyel kerülhetőek el, illetve kezelhetőek sikerrel.

Az építési jogi szakértő hangsúlyozza, hogy az építtetőt és a tervezőt 2020. január 1-je óta terheli az a kötelezettség, hogy közös nyilatkozatban az Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartás részére átadják az építészeti-műszaki dokumentációhoz, valamint az az alapján megépült építményhez fűződő szerzői vagyoni jogok tulajdonosának vagy tulajdonosainak az adatait. A most hatályba lépett 8/2020 (VI.26) MvM rendelet erre 30 napos határidőt szab az építészeti műszaki dokumentáció átadásától számítva. A nyilatkozat felvezetését akár az építtető, akár a tervező is kezdeményezheti majd a Nyilvántartás elektronikus felületén, azonban a bejegyzéshez azt a másik félnek is jóvá kell hagynia.

Szerzői jogi szempontból fontos szabály, hogy a Nyilvántartás üzemeltetője a szerzői vagyoni jogokra vonatkozóan közölt információkat a honlapján és az e-epites.hu honlapon teszi közzé. Ezzel felhívja azokat a személyeket, akiknek a szerzői jogait érintheti a nyilvántartásba vétel, hogy 15 napon belül jelentsék be esetleges vitatásukat, amit a saját szerzői jogaiknak a sérelmére hivatkozással terjeszthetnek elő. A határidő elteltével a Nyilvántartás felületén közzéteszik tervezési dokumentációt érintő szerzői jogi nyilatkozatot. Vitatás esetén a bíróság jogerős ítéletét megelőzően a szerzői jogi nyilatkozat nem hozható nyilvánosságra. Ez a 15 napos határidő nem jogvesztő jellegű abból a szempontból, hogy jogerős bírósági ítélet alapján a tényleges jogosult a későbbiekben is kérheti a korábban bejegyzett adatok módosítását.

A nyilvántartás vezetésével kapcsolatos egyéb jogsértés ellen is tehető kifogás, amit az építéshatósági ügyekért felelős miniszter bírál el a kifogás benyújtásától számított 30 napon belül.

A Nyilvántartás adatai nyilvánosak, azokhoz elektronikus azonosítást követően bárki hozzáférhet. A rendelet szerint a bejelentett adatok valódiságáért és helyességéért a nyilatkozattételre jogosult személy felel; a nyilvántartás vezetése nem minősül hatósági eljárásnak.

 

dr. Fenyőházi András ügyvéd
CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS