Közeleg a csoportos társasági adózás választásának határideje

2019. 10. 03., 15:31

A csoportos társasági adózás viszonylag új intézmény, de az adatokból az látszik, hogy érdeklődnek iránta a vállalatcsoportok, mivel alacsonyabb adókötelezettség érhető el és kevesebb dokumentációs kötelezettséggel jár. De kinek éri meg adócsoportot létrehozni?

Közeleg a határidő a csoportos társasági adóalanyként regisztrálni kívánó vállalatcsoportok számára. Ha egy cégcsoport 2020-tól kezdődően élni szeretne ezzel a lehetőséggel, akkor 2019. november 1-20. között kérelmeznie kell az adóhatóságtól a csoportos adóalanyként történő nyilvántartásba vételt.

„A csoportos társasági adóalanyiság új jogintézményként került bevezetésre 2019. január 1-jétől. A rendelkezésre álló rövid felkészülési idő ellenére az adóhatóság adatai alapján több mint 200 vállalatcsoport élt ezzel a lehetőséggel már 2019-től” – mondta Veszprémi István, a Deloitte adóosztályának partnere.

Kinek lehet előnyös?

A csoportos társasági adózás különösen azon vállalatcsoportok számára lehet előnyös, ahol a csoport rendelkezik negatív illetve pozitív adóalappal rendelkező társaságokkal, ugyanis bizonyos korlátok mellett az adóalapok összeszámítása révén egy adott évben alacsonyabb adókötelezettség érhető el. További előnyt jelenthet egyes adókedvezmények csoportszinten történő kihasználásának lehetősége, valamint a sokszor jelentős energiabefektetést igénylő transzferár-dokumentáció készítési kötelezettség alóli mentesülés a csoporttagok egymás közötti ügyletei tekintetében.

„A csoportos adózás előnyei ellenére első körben több vállalatcsoport nem élt ezzel a lehetőséggel, ami részben betudható annak, hogy sokan kivárták, hogy a kezdeti jogszabályértelmezési bizonytalanságok kitisztázásra kerüljenek. A legtöbb technikai kérdésre már megvan a válasz, azonban akadnak még az adóalanyok szűkebb körét érintő kérdések pl. vállalati átalakulásokhoz kapcsolódóan, amelyeket szükséges mérlegelni a választást megelőzően” – hívta fel a figyelmet Ádám Endre, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Kevésbé szigorú felelősségi szabályok

Általános forgalmi adó tekintetében régóta van lehetőség csoportos adózást választani, azonban a kapcsolódó felelősségi szabályok, miszerint nemcsak az áfa csoport tagjait, hanem a csoporton kívül maradó társaságokat is egyetemleges felelősség terheli a csoport áfa kötelezettségéért, sok vállalatcsoportot elriasztott az áfa csoport megalakításától. Ezzel szemben a csoportos társasági adózás esetében kevésbe szigorú felelősségi szabályok alkalmazandók, mivel csak a csoportban részt vevő társaságoknak áll fenn egyetemleges felelőssége a csoport társasági adó kötelezettségének teljesítéséért. Ezért különösen azon vállalatcsoportoknak érdemes mérlegelni a csoportos társasági adózás lehetőségét, amelyek már jelenleg is rendelkeznek áfa csoporttal.

„Ennek fényében meglepő tény, hogy az adóhivatal adatai szerint számos olyan vállalatcsoport van, amely az általános forgalmi adó tekintetében választotta a csoportos adózást, azonban társasági adózás vonatkozásában még nem élt a csoportos adózás lehetőségével” – tette hozzá Veszprémi István.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-05 12:25:00
Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.
2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.