K+F kedvezmények az áprilisi gazdasági csomagban

2020. 04. 21., 16:15

2020. április 15-étől alkalmazhatók a gazdaságvédelmi akcióterv kutatás-fejlesztésben foglalkoztatottak munkahelyének megőrzését támogató intézkedései. A koronavírus miatti intézkedések a munkáltatóknak nyújtott bértámogatással kívánják segíteni a munkahelyek fenntartását. A bértámogatás számos szektorban működő vállalatot, így számítástechnikai és szoftverfejlesztő cégeket, gyógyszeripari, vegyipari vállalkozásokat, pénzügyi szektorban működő társaságokat és gyártó cégeket is érinthet.

1. A kutató-fejlesztő bértámogatásra jogosultak köre

A bértámogatást azok a munkáltatók vehetik igénybe, akik az Innovációs törvényben foglaltak szerint meghatározott „kutató-fejlesztő” (K+F) tevékenységet végző munkavállalót foglalkoztatnak – kezdi bejegyzését dr. Kiss Helga, az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója. A támogatás számos feltételhez kötött, a részletszabályokat a 103/2020. (IV.10.) kormányrendelet („rendelet”) tartalmazza. A bértámogatást a munkáltatónak minden esetben kérelmeznie kell, az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnál.

2. A kutató-fejlesztő bértámogatás feltételei

A kormányhivatal akkor engedélyezi a bértámogatás igénybevételét, ha a munkavállaló és a munkáltató vonatkozásában az alábbi feltételek együttesen fennállnak:

A munkavállaló:

 • ugyanazon munkaviszonya kapcsán nem részesül egyéb foglalkoztatást elősegítő támogatásban,
 • a munkáltatóval legalább a veszélyhelyzet kihirdetésének napjától, azaz március 11-től kutató-fejlesztőként munkaviszonyban áll, és
 • nem tölti a felmondási idejét.

A munkáltató:

 • a támogatás iránti kérelmében bemutatja a kérelmét megalapozó gazdasági körülményeit, ezeknek a veszélyhelyzettel való közvetlen és szoros összefüggését, a gazdasági nehézségek áthidalására vonatkozó eddig megtett és várható intézkedését,
 • a kérelemben nevesített munkavállalója ugyanazon munkaviszonya kapcsán nem részesül a kérelem benyújtásakor csökkentett munkaidős foglalkoztatási, valamint munkahelyteremtő vagy munkahely-megőrzési támogatásban,
 • a kérelem benyújtásakor legalább hat hónapja működik,
 • nem áll végelszámolás, felszámolás, csődeljárás alatt,
 • a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek való megfelelést igazolja,
 • nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak.

A kérelmet a munkáltatónak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétettek szerint kell benyújtania.

3. A kutató-fejlesztő bértámogatás összege, folyósítása

A bértámogatás határozott időre szól, legfeljebb a kérelem benyújtását követően  

A támogatás havi összege munkavállalónként legfeljebb 318 920 forint. Erre az összegre azon munkavállalók után lesz jogosult a munkáltató, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti bruttó munkabére eléri, vagy meghaladja a 670 000 forintot. Ennél alacsonyabb bruttó munkabér esetén is igénybe vehető a bértámogatás, annak összegét azonban arányosítani kell.

A K+F bértámogatás főszabályként a munkaszerződés alapján, munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók tekintetében vehető igénybe. Az Mt. szerinti, munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál történő foglalkoztatás nem jogosít a támogatásra, és nem lehet bértámogatást igénybe venni az Mt. szerinti állásidő, munkavégzés alóli mentesülés, valamint munkaerő-kölcsönzés időtartamára.

A támogatás havonta utólag kerül a munkáltató részére folyósításra.

4. A munkáltató támogatáshoz kapcsolódó kötelezettségei

A munkáltatónak a támogatás igénybevételével egyidejűleg több kötelezettségvállalást kell tennie, ezek hiányában a támogatás nem folyósítható. A munkáltatónak vállalnia kell, hogy:

 • megtartja a kérelem benyújtását megelőző hónapban meglévő átlagos statisztikai állományi létszámát,
 • a támogatás időtartamával megegyező időtartamig továbbfoglalkoztatja a munkavállalót,
 • a támogatás folyósítása és a továbbfoglalkoztatás időtartama alatt nem csökkenti a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti munkabérét, és
 • a támogatás feltételeit érintő változást két munkanapon belül bejelenti a kormányhivatalnak.

5. Eljárási szabályok

A bértámogatáshoz hasonlóan a kutató-fejlesztő támogatásra irányuló kérelmet a veszélyhelyzet alatt vagy annak megszűnését követő egy hónapon belül lehet benyújtani az illetékes kormányhivatalhoz. A támogatás nyújtásáról legkésőbb 2020. december 31-ig hozható döntés. Az elbírálás határideje nyolc munkanap. Lényeges eljárási korlát, hogy azonos telephely és munkavállalók vonatkozásában csak egy alkalommal nyújtható be kérelem, illetve elutasítás esetén legfeljebb egy alkalommal nyújtható be ismételt kérelem. Egy telephely munkavállalói kapcsán egy időben kell a kérelmet beadni.

Amennyiben a kérelem megfelel a jogszabályi feltételeknek, a kormányhivatal támogatást nyújt a munkáltató részére, szerződéskötést követően. A támogatás az Európai Uniós szabályok értelmében állami támogatásnak minősül.

6. A kutató-fejlesztői támogatás megszűnése, ellenőrzése és visszafizetése

A támogatást meg kell szüntetni, ha a munkáltató kéri, illetve a támogatás nyújtásának fenti feltételei nem állnak fent. Úgyszintén meg kell szüntetni a támogatást, ha a munkáltató nem teljesíti a támogatás feltételeként szabott, statisztikai létszám fenntartására, továbbfoglalkoztatásra stb. vonatkozó kötelezettségvállalásokat.

A továbbfoglalkoztatási kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére utólag kerül sor, a továbbfoglalkoztatási időszak leteltét követően.

Ha a támogatás a rendeletben meghatározott feltételek hiányában már eleve nem lett volna megállapítható, a munkáltató köteles a támogatást egészben visszafizetni. Ha továbbfoglalkoztatási kötelezettségét a munkáltató megszegi, a támogatás arányos részét köteles visszafizetni, ez alól csak szűk körben mentesülhet. Ilyen például a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntetése, a munkáltató azonnali hatályú felmondása, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, vagy a munkavállaló felmondása.

A koronavírus járvánnyal összefüggő, a bértámogatásokat is tartalmazó április gazdasági csomagról és a márciusi kata- és járulékkedvezményeket tartalmazó rendeletek részleteiről az RSM Hungary korábbi blogjaiban olvashat. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS