Kapcsolt vállalkozások: négy NAV-vizsgálatból három elmarasztalással zárult

2020. 07. 06., 21:20

Jelentősen megnövekedett a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletekhez kapcsolódó adóhatósági elmarasztalások száma. Az adóhatóság által közzétett adatok szerint négyből három vállalkozás számíthat elmarasztalásra.

2019-ben 255 ilyen vizsgálat indult, amelyek háromnegyedénél marasztalt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és összesen 10,2 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg.

A kapcsolt vállalkozások közötti, jellemzően cégcsoportokon belüli ügyleteknél az adóhatóság elsősorban azt vizsgálja, hogy az ügyletet a szokásos piaci árnak megfelelő áron bonyolították-e a felek. Az alkalmas lehet ugyanis az adókötelezettségek minimalizálására, ha a felek eltértek a szokásos piaci ártól. Ilyen esetben a vállalkozásoknak úgy kell elkészíteni az adóbevallásokat, hogy a piaci ártól való eltérés az adókötelezettséget ne torzítsa.

A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek az elmúlt években egyre jobban az adóhatósági ellenőrzések fókuszába kerültek. Mivel ezen a területen egyelőre még nincs kialakult jogalkalmazási gyakorlat, ezért a legtöbb esetben nincs fehér vagy fekete válasz az adóhatóság és a vállalkozások között vitás kérdésekre. Így ezek az ügyek gyakran a bíróságon kötnek ki” – mondta dr. Harcos Mihály, a Deloitte Legal adóperes szakértője.

Az adóhatóság által közzétett adatok szerint négyből három vállalkozás számíthat elmarasztalásra az adóellenőrzés végén. Az elmarasztalás mértéke tavaly vállalkozásonként átlagosan meghaladta az 50 millió forintot.

A NAV 2019-es ellenőrzési adatai itt érhetők el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS