Hogyan változtatható meg a munkakör?

2023. 07. 25., 10:17

A munkaszerződés egyik alapvető eleme a munkavállaló munkakörének meghatározása. A munkaviszony folyamán felmerülhet annak szükségessége, hogy a munkakört módosítsák. Szükséges-e a munkakör módosításához a munkavállaló hozzájárulása? Mi a különbség a munkaköri leírás és a munkakör módosítása között? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkakör és a munkaköri leírás

A munkaszerződés létrejöttének feltétele a munkavállaló munkakörében való megállapodás. Amennyiben a felek nem egyeznek meg a munkakörben, a munkaszerződés érvényesen nem jöhet létre.

A munkaszerződésben tehát kötelező megjelölni a munkavállaló munkakörét. Ez történhet például a munkakör megnevezésével vagy foglalkozásra utalással, illetve a feladatok általános jellegű meghatározásával.

A munkaköri leírás ellenben nem kötelező eleme a munkaszerződésnek. A Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkáltató legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított 7 napos határidőn belül köteles írásban tájékoztatni a munkavállalót a munkakörébe tartozó feladatokról. Ez a határidő 2023. előtt 15 nap volt. A törvény nem említi kifejezetten a munkaköri leírás fogalmát, de a gyakorlatban a munkaköri feladatokról való kötelező tájékoztatás rendszerint munkaköri leírás formájában szokott történni.

A munkakör megváltoztatása

Tekintettel arra, hogy a munkavállaló munkaköre a munkaviszony alapvető eleme és a munkaszerződés kötelező eleme, így a munkakör módosítására csak a felek megállapodása esetén van lehetőség.

A munkakör módosítása egyben a munkaszerződés módosítását is jelenti. Ezért az ilyen megállapodást a felek kötelesek írásba foglalni.

Előfordulhat, hogy a felek szóban megegyeztek arról, hogy a dolgozó állandó jelleggel másik munkakörben folytatja a munkáját, de ezt elmulasztják írásba foglalni. Ebben az esetben az ilyen módosítás érvénytelen. Fontos viszont, hogy nem alkalmazhatók az érvénytelenség következményei, ha a felek egyező akaratukból a munkaszerződés módosítását teljesítették. Amennyiben a munkavállaló a szóbeli megállapodást követően hosszabb ideig az új munkakörben végez munkát és ezt a munkáltató sem kifogásolja, akkor a munkaszerződés módosítást a felek egyező akaratából teljesítettnek kell tekinteni.

A munkavállaló nem kötelezhető arra, hogy a munkáltató által ajánlott munkakör módosítást elfogadja. Önmagában a módosítási ajánlat elutasítása miatt a dolgozóval szemben hátrányos jogkövetkezményeket nem lehet alkalmazni. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érheti jogszerű hátrány a munkavállalót annak következtében, hogy nem ment bele a munkakörének módosításába.

Például, ha egy adott munkakör a munkáltatónál megszűnik, a munkáltató felajánlhatja a dolgozónak, hogy másik munkakörben foglalkoztatja tovább. Ha az ajánlatot a munkavállaló elutasítja, a munkáltató felmondással élhet. A felmondás indoklása lehet ilyen esetben, hogy a dolgozó munkaköre megszűnt, így tovább nem tudják foglalkoztatni.

A munkaköri leírás módosítása

Fontos, hogy a munkakör módosítását ne tévesszük össze a munkaköri leírás módosításával. Ugyanis a munkakör módosításával szemben a munkaköri leírást a munkáltató főszabály szerint egyoldalúan is módosíthatja.

A munkaköri leírás rendszerint nem része a munkaszerződésnek. Így a munkáltató jogosult arra, hogy a munkakör jellegének megváltoztatása nélkül, a munkakörbe tartozó feladatokat változassa, a munkakörhöz új feladatokat adjon, vagy onnan feladatokat vegyen ki.

A munkaköri leírás sem módosítható azonban korlátlanul. A munkaköri leírás egyoldalú módosítása nem lehet olyan mértékű, hogy a munkakör alapvető jellegének megváltozásához vezessen. Utóbbi esetben már nem a munkaköri leírásnak, hanem magának a munkakörnek a módosításáról lenne szó, amelyhez a munkavállaló hozzájárulása is szükséges.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS