Hipa-könnyítés kkv-knak: a legfontosabb tudnivalók

2021. 02. 03., 17:55

A 2021-es adóévre helyi iparűzési adókönnyítést kapnak a 4 milliárd forint árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatti kkv-k. Várhatóan a 3000 legnagyobb magyar cégen kívül minden társaságot érinthet a hipa-fizetési könnyítés, február 25-ig kell a hipa-kedvezményre az igénylést benyújtani – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A 2020. december 22-én megjelent kormányrendelet alapján két hipa könnyítés bevezetésére került sor a 2021-ben végződő adóéveket illetően:

  • A hipa-mérték 1 százalékra csökken abban az esetben, ha a helyi iparűzési adó kulcsa 1 százaléknál magasabb mértékű egy településen.
  • A 2021-ben esedékes hipa adóelőlegek megfeleződnek.

A hipa-kedvezmény a már évek óta működő cégeken, vállalkozásokon túl a tevékenységüket 2021. január 1-jét követően megkezdő, eltérő üzleti éves kkv-kra is kiterjed. A helyi iparűzési adó könnyítés nem automatikus, ezt a társaságoknak igényelniük kell! – hangsúlyozza friss bejegyzésében Varga Diána, az RSM Hungary adóüzletágának vezető menedzsere.

Kik vehetik igénybe a hipa-kedvezményt?

A kormányrendelet részben saját feltételrendszert szab meg arra vonatkozóan, hogy mely cégek vehetik igénybe a hipa-kedvezményt, részben pedig visszautal a KKV törvényre. Így a hipa-kedvezmény nem valamennyi kkv-ra (mikro-, kis – és középvállalkozásra) vonatkozik, hanem a szabályozás által meghatározott kkv-körre.

A kedvezményre az a vállalkozó jogosult, aki kkv-nak minősül és az árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Azaz a kormányrendelet jelentősen csökkenti az árbevétel és mérlegfőösszeg limitet (ami a kkv-törvény szerint 50 millió euró árbevételt és 43 millió mérlegfőösszeget jelent), ezzel azonban csak a 3000 legnagyobb hazai adózót zárja ki a hipa-kedvezményezetti körből. Vagyis a kkv-szektor túlnyomó része jogosult lesz a 2021 évi hipa-kedvezményre.

A létszámfeltétel tekintetében a rendelet nem tartalmaz szűkítést, így e tekintetben a KKV törvény szerinti 250 fős limitnek kell megfelelni a hipa-kedvezményhez.

Azon vállalkozásoknak, amelyeknek kapcsolódó és/vagy partnervállalkozásai vannak, a fenti számadatokat a KKV törvény összeszámítási szabálya alapján konszolidáltan kell figyelembe venniük a hipa-kedvezmény szempontjából.

Melyik adóéveket érinti a hipa-könnyítés?

Az éves helyi iparűzési adófizetési kötelezettség tekintetében a 2021-ben végződő adóéveket kell figyelembe venni az évek óta működő cégeknél. Ez lehet 2021-ben végződő eltérő üzleti év, illetve 2021. december 31-én végződő normál üzleti év. Azaz, a hipa-könnyítés kedvező szabálya nem vonatkozik a 2020. december 31-én záródó normál üzleti évre, valamint a tavaly véget ért eltérő üzleti évekre sem.

A hipa-kedvezmény vonatkozik továbbá a 2019-ces adókötelezettség alapján fizetendő, de 2021-ben esedékessé váló hipa adóelőlegekre, valamint a 2020-as kötelezettség alapján számolt második hipa-előlegre is. Ezek a hipa fizetési kötelezettségek a Kormányrendelet értelmében megfeleződnek.

A tevékenységüket idén megkezdő, eltérő üzleti éves cégek a hipa-kedvezményt a 2021-ben kezdődő adóévben vehetik igénybe.

Hogyan számoljunk a hipa kedvezmény szempontjából?

A nettó árbevételre, mérlegfőösszegre és létszámra vonatkozó értékeket a 2021. január 1-jén rendelkezésre álló utolsó elfogadott beszámoló/konszolidált beszámoló alapján (ez alapesetben a 2019-ces üzleti év beszámolója), elfogadott beszámoló hiányában a becsült adatok alapján kell vizsgálni.

Az éves beszámolóval/konszolidált beszámolóval nem rendelkező, újonnan, vagy 2019 után alapított vállalkozások esetében a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet/nyilvántartásokat illetve becsült adatokat kell figyelembe venni.

Hogyan lehet igényelni a hipa-kedvezményt?

Figyelem! Az előző feltételeken túl bonyolult támogatáshalmozódási és egyéb elvárásoknak is meg kell felelniük a kedvezményt igénybe venni szándékozó vállalkozásoknak. A hipa-kedvezmény azonban a fentiekben részletezett komplex feltételrendszernek való megfelelés esetén sem jár automatikusan!

A hipa-kedvezmény igénybevételének szándékát 2021. február 25-ig jelezni kell az önkormányzati adóhatóság felé a 21NYHIPA nyomtatványon.

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS