Figyelmeztet a NAV: az élelmiszer-automaták felügyeleti egységét minden évben felül kell vizsgálni

2020. 02. 12., 17:30

Az élelmiszer-automatát üzemeltetőknek évente felül kell vizsgáltatniuk valamennyi berendezésük automata felügyeleti egységét – hívja fel a figyelmet a NAV.

Két egymást követő felülvizsgálat között nem telhet el 13 hónapnál hosszabb idő. Az üzemeltető felelőssége, hogy minden évben határidőben sor kerüljön a felülvizsgálatra, amihez elengedhetetlen, hogy együttműködjön a felügyeleti szolgáltatóval és biztosítsa a felülvizsgálat elvégzésének feltételeit (pl. hozzáférés biztosítása az automatához).

A felülvizsgálaton a felügyeleti szolgáltató ellenőrzi:

  • az automata felügyeleti egység és csatlakozásainak sértetlenségét, valamint
  • az áramellátó rendszer, beleértve az akkumulátor – ha rendelkezik ilyennel az egység – állapotát és működőképességét.

A felülvizsgálatról a felügyeleti szolgáltató jegyzőkönyvet vesz fel. Az üzemeltető a jegyzőkönyvvel igazolhatja a NAV felé, hogy a felülvizsgálat megtörtént. Ha a felülvizsgálat valamilyen rendellenességet tár fel, azt a felügyeleti szolgáltató jelzi a NAV-nak.

Az automata berendezések üzemeltetésével és az automata felügyeleti egységgel kapcsolatos kötelezettségeket a NAV ellenőrzi. Ha egy üzemeltető megszegi az éves felülvizsgálatra vonatkozó előírásokat, természetes személyként 500 ezer forintig, nem természetes személyként akár 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS