Év végi adóoptimalizálási lehetőségek

2023. 11. 15., 16:10

Az év vége közeledtével a társaságoknak több adózási területen érdemes körülnézniük, hogy felmérjék, hol tudják működésüket optimalizálni, illetve felkészülni az őket érintő aktuális változásokra. Az RSM Hungary összegyűjtött néhány olyan adónemet (tao, áfa, kiva), illetve munkavállalói juttatást, amelyet érdemes a következendő hetekben megvizsgálni adózás szempontjából.

A csoportos társasági adózás választási határideje november 20.

Talán az egyik legégetőbb, és egyben a jövő évi adóoptimalizálás kapcsán legfontosabb határidő a csoportos társasági adó (tao) alanyiság választására nyitva álló november 1–20. közötti időszak – kezdi friss bejegyzését dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

A csoportos társasági adózás választását minden olyan vállalatnak érdemes megfontolnia, amely megosztaná a veszteségeit, vagy kapcsolt ügyletei miatt mentesülni szeretne a transzferár-szabályok alkalmazása alól tao szempontból.

Tao csoportot azok a belföldi illetőségű adózók alapíthatnak, amelyeknek azonos a mérlegfordulónapjuk, beszámolójukat azonos számviteli sztenderdek alapján állítják össze, a csoporttagok között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolat áll fenn, illetve a csoporttag még nem tagja másik csoportos társasági adóalanynak.

A 2023. november 20-ig benyújtott kérelmek esetében, amennyiben a NAV a kérelemnek helyt ad, a tao-csoport 2024. január 1-jétől jön létre. Ebben az esetben a 2024-es adóévtől kezdődően alkalmazható a transzferár-mentesség (a csoporttagok az egymással folytatott ügyleteik tekintetében nemcsak a transzferár dokumentációs kötelezettség, hanem a szokásos piaci ár alkalmazására vonatkozó rendelkezések alól is mentesülhetnek), illetve valamely csoporttagnál a tao-csoport ideje alatt keletkezett elhatárolt veszteség már a keletkezése adóévében is felhasználható az adóalap csökkentéseként, vagyis abból arányosan a nyereséges csoporttagok is részesülhetnek.

A csoportos tao-alanyiság előnyeiről, gyakorlati tapasztalatairól ebben a bejegyzésben olvashat.

Kiva-áttérés

A kisebb vállalkozásoknak és vége közeledtével érdemes megvizsgálni, hogy a társasági adózás, vagy a kisvállalati adózás, azaz a kiva lehet-e a kedvezőbb adózási forma.

A kivaalanyiság meghatározott tásasági forma esetén választható, amennyiben a létszám nem haladja meg az 50 főt, illetve a mérlegfőösszeg, és bevételek összege nem haladja meg a 3 milliárd forintot, mely értékhatárokat cégcsoport szinten szükséges teljesíteni.

A kiva különösen a személyi jellegű ráfordítás hangsúlyos ágazatok esetén lehet kedvező adózási forma, mivel a 10 százalék mértékű kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adó mellett a munkabért terhelő 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is. Az adó alapja nem az adott évi eredményen alapul, hanem az adott évi személyi jellegű ráfordítások összege lesz, amit meghatározott tételekkel kell korrigálni. Fontos, hogy növeli a kiva alapját az adott társaság által fizetett osztalék is.

Kiva estén választható egy egyszerűsített iparűzési adóalap megállapítási mód is, ami akár lényegesen kedvezőbb iparűzési adókötelezettséget eredményezhet. 

A kiva választására évközben is van lehetőség, ez azonban egy évközi zárást von maga után, ami jelentős pluszmunkát jelenthet és többletköltségeket is eredményez. Emiatt javasolt az új adózási formát az üzleti év kezdetével, azaz 2024. január 1-től választani.

A jelenleg kivaalanyként működő társaságok szintjén is fontos időről időre megvizsgálni, hogy továbbra is érdemes-e a kivaalanyiságot megtartani akkor is, ha egyébként még a kiesési értékhatárokat nem érték el. Ilyen eset lehet például a tevékenységi kör módosulása, a költségelemek eltolódása – személyi jellegű ráfordítások csökkenés, anyagjellegű ráfordítások növekedése.

Amennyiben a körülmények azt mutatják, hogy a kiva adózási forma már nem előnyös, úgy a társasági adó alá történő visszatérésről az adózók december 1-e és 20-a között tudnak nyilatkozni.

Áfával kapcsolatos adóoptimalizálási lehetőségek 2023

Minden vállalkozást érinthet a 2023. évi beszerzési számlák áttekintése annak érdekében, hogy az ún. kétéves levonási szabály kapcsán az áfalevonási jog a 2024. év utolsó áfa bevallásában önellenőrzés nélkül még szerepeltethető legyen. Ezzel akár jelentős adminisztrációs teher is megspórolható.

Ne feledkezzünk meg továbbá azokról az adóoptimalizálási, likviditási előnnyel járó választási lehetőségről sem, amelyek – az adott feltételeknek történő megfelelés esetén – bejelentési határideje 2023. december 31. (A teljesség igénye nélkül ilyen lehet az ingatlanhasznosítási tevékenységgel kapcsolatban adókötelezettség/adómentesség, árrés adózás, pénzforgalmi elszámolás, alanyi adómentesség választása stb.)

Az új adóváltozásokra való felkészülés is a mostani időszak feladata, ugyanis az elkövetkező évek számos újdonságot is hozhatnak a vállalkozások érdekében. Ilyen többek között a kötelező visszaváltási díj (DRS) bevezetése, az ún. eNyugta koncepció kapcsán a papíralapú nyugtákról az e-nyugtákra történő fokozatos átállás, de akár a haladéktalan számlakibocsátási kötelezettség kapcsán történt módosítások számbevétele is (függetlenül a fizetés módjától), amennyiben a vevő az ellenértéket a teljesítésig maradéktalanul megfizette.

Mindig érdemes továbbá a NAV törzsadatokat is ellenőrizni, illetve, hogy a vállalkozás szerepel-e, szerepelhet-e a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), amely további számos előnnyel is járhat.

Munkavállalói juttatások

A munkáltatókban időről időre felmerül a kérdés, hogy kedvező adózás mellett milyen juttatásban részesíthetik munkavállalóikat.

Általában elsőként mindenkinek a SZÉP kártya jut eszébe, amely kedvező (28 százalékos) adóteherrel juttatható, és a zsebek megszűnésével rugalmasan felhasználható. 2023. december 31-ig még hideg élelmiszert is vásárolhatnak vele a munkavállalók. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy az idei év végéig a munkáltatók egyszeri alkalommal, a 450 000 forintos keretösszegen felül további 200 000 forintos támogatást adhatnak 28 százalékos adóteher mellett. Összehasonlításképpen: amennyiben egy munkáltató 200.000 Ft nettó juttatásban szeretné részesíteni munkavállalóját, akkor a munkáltató összes költsége SZÉP kártya esetén a meghatározott keretösszegig 256 000 forint, míg munkabérként, bónuszként történő kifizetés esetén 339 850 forint lenne.

Év végén azonban célszerű elgondolkodni, hogy a következő évben milyen juttatási rendszert érdemes kidolgozni. Nagy segítség lehet például kamatmentes dolgozói lakáshitel, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén 10 millió forintig adómentesen adható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 09:10:00
2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS