Érvényes a végrendelet, ha a tanú neve nem olvasható?

Érvényes a végrendelet, ha a tanú neve nem olvasható?
2023. 10. 02., 15:08

A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Az írásbeli magánvégrendelet

Többféle formában is tehető írásbeli magánvégrendelet. Ilyen végrendeletről beszélünk, ha a végrendeletet a végrendelkező elejétől a végéig saját kezűleg írja és aláírja.

Az írásbeli magánvégrendelet másik formája, ha a végrendeletet más írja, és a végrendelkező azt két tanú együttes jelenlétében aláírja. Ha pedig már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el. További feltétel, hogy a végrendeletet a tanúk is – e minőségük feltüntetésével – írják alá.

Érvényes írásbeli magánvégrendelet tenni úgy is lehet, hogy a végrendelkező a saját kezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként közjegyzőnél, végrendeletként feltüntetve, személyesen letétbe helyezi. Ebben az esetben tanúk alkalmazása nem szükséges.

Az írásbeli magánvégrendelet mindegyik típusánál elengedhetetlen, hogy a készítésének ideje az okiratból kitűnjön.

A több különálló lapból álló írásbeli magánvégrendelet érvényességének feltétele, hogy minden lapját folyamatos sorszámozással lássák el. Ha pedig más által írt írásbeli magánvégrendeletről van szó, akkor a különálló lapok folyamatos sorszámozásán túl szükséges, hogy a végrendelkező és mindkét tanú minden lapot aláírjon.

Ki lehet tanú a végrendelet készítésekor?

Írásbeli magánvégrendelet tanúja lényegében minden nagykorú személy lehet, aki nem cselekvőképtelen, illetve akinek a cselekvőképessége nem korlátozott a tanúkénti közreműködés tekintetében.

Nem lehet a végrendelet tanúja olyan személy, aki a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes. A kiskorú vagy írástudatlan személy sem lehet tanú. Nem lehet tanú a nagykorú személy, ha cselekvőképtelen vagy cselekvőképességében részlegesen úgy korlátozott, hogy az kizárja tanúkénti közreműködését.

Fontos, hogy az írásbeli magánvégrendelet érvényességének nem feltétele, hogy a tanú a végrendelet tartalmát ismerje vagy tudjon arról, hogy végrendelet tételénél működött közre.

A tanú személyének azonosíthatósága végrendelet esetén

Időről-időre előkerülnek olyan végrendeletek, amelyeken a tanúk aláírása szerepel, de a tanú neve az aláírás alapján nem olvasható és a név olvasható módon nem került feltüntetésre a végrendeletben, például a tanú aláírása alatt. Ilyenkor gyakran felmerül, hogy érvényes vagy érvénytelen a végrendelet, ha a tanú személye az okiratból nem állapítható meg.

A más által írt írásbeli magánvégrendelet esetén a tanúk alkalmazását azért írja elő a jogszabály, hogy megállapítható legyen, hogy a végrendelet valóban az örökhagyótól származik-e. A végrendeleti tanúk fontos szerepe, hogy a végrendelkező személyét és az általa való aláírást azonosítani tudják. Tehát vita esetén ők tudják tanúsítani, hogy a végrendelkező a végrendeletet előttük írta alá vagy a korábban aláírt végrendeleten található aláírást saját magáénak elismerte.

A törvény ugyanakkor nem támaszt semmilyen feltételt a tanú aláírásának formájával kapcsolatban. Így nincs előírás arra vonatkozóan, hogy a tanúnak olvashatóan kell aláírnia a végrendeltet vagy a tanú nevét a végrendeletben azonosítható módon is fel kell tüntetni. A végrendeleti tanú aláírásával kapcsolatban mindössze annyi az elvárás, hogy a rá jellemző, általa kialakított egyedi írásformát és írásképet tükröző módon írja alá az okiratot. Ez azonban lehet olvasható vagy nem olvasható aláírás is.

A bírósági gyakorlat szerint nem befolyásolja a végrendelet alaki érvényességét, ha a tanú személye a végrendeletből nem tűnik ki, azaz aláírása nem olvasható és a neve olvashatóan az okirat más részében sem szerepel. Ilyen esetben a bíróság bizonyítást folytathat le a tanú személyére vonatkozóan. Amennyiben a bizonyítás eredménytelen, abban az esetben már lehet szó a végrendelet érvénytelenségéről.

A végrendeleti tanú nevének azonosítható módon való feltüntetése azért fontos, hogy a tanúk személye ne lehessen vitás. Így jogvita esetén elkerülhető az erre vonatkozó bizonyítás.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS