Érvényes a végrendelet, ha a tanú neve nem olvasható?

Érvényes a végrendelet, ha a tanú neve nem olvasható?
2023. 10. 02., 15:08

A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Az írásbeli magánvégrendelet

Többféle formában is tehető írásbeli magánvégrendelet. Ilyen végrendeletről beszélünk, ha a végrendeletet a végrendelkező elejétől a végéig saját kezűleg írja és aláírja.

Az írásbeli magánvégrendelet másik formája, ha a végrendeletet más írja, és a végrendelkező azt két tanú együttes jelenlétében aláírja. Ha pedig már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el. További feltétel, hogy a végrendeletet a tanúk is – e minőségük feltüntetésével – írják alá.

Érvényes írásbeli magánvégrendelet tenni úgy is lehet, hogy a végrendelkező a saját kezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként közjegyzőnél, végrendeletként feltüntetve, személyesen letétbe helyezi. Ebben az esetben tanúk alkalmazása nem szükséges.

Az írásbeli magánvégrendelet mindegyik típusánál elengedhetetlen, hogy a készítésének ideje az okiratból kitűnjön.

A több különálló lapból álló írásbeli magánvégrendelet érvényességének feltétele, hogy minden lapját folyamatos sorszámozással lássák el. Ha pedig más által írt írásbeli magánvégrendeletről van szó, akkor a különálló lapok folyamatos sorszámozásán túl szükséges, hogy a végrendelkező és mindkét tanú minden lapot aláírjon.

Ki lehet tanú a végrendelet készítésekor?

Írásbeli magánvégrendelet tanúja lényegében minden nagykorú személy lehet, aki nem cselekvőképtelen, illetve akinek a cselekvőképessége nem korlátozott a tanúkénti közreműködés tekintetében.

Nem lehet a végrendelet tanúja olyan személy, aki a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes. A kiskorú vagy írástudatlan személy sem lehet tanú. Nem lehet tanú a nagykorú személy, ha cselekvőképtelen vagy cselekvőképességében részlegesen úgy korlátozott, hogy az kizárja tanúkénti közreműködését.

Fontos, hogy az írásbeli magánvégrendelet érvényességének nem feltétele, hogy a tanú a végrendelet tartalmát ismerje vagy tudjon arról, hogy végrendelet tételénél működött közre.

A tanú személyének azonosíthatósága végrendelet esetén

Időről-időre előkerülnek olyan végrendeletek, amelyeken a tanúk aláírása szerepel, de a tanú neve az aláírás alapján nem olvasható és a név olvasható módon nem került feltüntetésre a végrendeletben, például a tanú aláírása alatt. Ilyenkor gyakran felmerül, hogy érvényes vagy érvénytelen a végrendelet, ha a tanú személye az okiratból nem állapítható meg.

A más által írt írásbeli magánvégrendelet esetén a tanúk alkalmazását azért írja elő a jogszabály, hogy megállapítható legyen, hogy a végrendelet valóban az örökhagyótól származik-e. A végrendeleti tanúk fontos szerepe, hogy a végrendelkező személyét és az általa való aláírást azonosítani tudják. Tehát vita esetén ők tudják tanúsítani, hogy a végrendelkező a végrendeletet előttük írta alá vagy a korábban aláírt végrendeleten található aláírást saját magáénak elismerte.

A törvény ugyanakkor nem támaszt semmilyen feltételt a tanú aláírásának formájával kapcsolatban. Így nincs előírás arra vonatkozóan, hogy a tanúnak olvashatóan kell aláírnia a végrendeltet vagy a tanú nevét a végrendeletben azonosítható módon is fel kell tüntetni. A végrendeleti tanú aláírásával kapcsolatban mindössze annyi az elvárás, hogy a rá jellemző, általa kialakított egyedi írásformát és írásképet tükröző módon írja alá az okiratot. Ez azonban lehet olvasható vagy nem olvasható aláírás is.

A bírósági gyakorlat szerint nem befolyásolja a végrendelet alaki érvényességét, ha a tanú személye a végrendeletből nem tűnik ki, azaz aláírása nem olvasható és a neve olvashatóan az okirat más részében sem szerepel. Ilyen esetben a bíróság bizonyítást folytathat le a tanú személyére vonatkozóan. Amennyiben a bizonyítás eredménytelen, abban az esetben már lehet szó a végrendelet érvénytelenségéről.

A végrendeleti tanú nevének azonosítható módon való feltüntetése azért fontos, hogy a tanúk személye ne lehessen vitás. Így jogvita esetén elkerülhető az erre vonatkozó bizonyítás.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS