Egyszerűsödik a cégcsoportokon belüli kölcsönnyújtási tevékenység

2020. 03. 04., 13:00

Egy törvénymódosítás növeli a cégcsoportok mozgásterét, lehetővé teszi a felhalmozott tőke cégcsoporton belüli hatékonyabb elosztását, ez által a jövedelmezőség növelését.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) alapján a kölcsönnyújtási, finanszírozási tevékenység alapvetően bankok, pénzügyi vállalkozások által végezhető engedélyköteles tevékenység. A törvény azonban kivételként megengedi, hogy egyéb társaságok a saját forrásaikból ún. csoportfinanszírozási tevékenységet banki vagy pénzügyi vállalkozási engedély nélkül végezzenek.

Így a cégcsoporton belüli társaságok jelentősebb kötöttségek nélkül, a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá nem tartozva nyújthatnak több, akár nagyobb összegű, hosszabb lejáratú kölcsönt egymásnak.

2019. végéig – amennyiben a finanszírozási tevékenység üzletszerűnek minősült – ez a könnyítés a Hpt. szerint a „likviditás biztosítása érdekében" nyújtott kölcsönökre vonatkozott. „Ezt a gyakorlatban mind a kölcsönnyújtó társaságok, mind a hatóságok tágabban értelmezték, azaz nem csak a szűken vett likviditási célú kölcsönnyújtást tekintették engedélyhez nem kötött tevékenységnek”  – hangsúlyozta Póczak Ferenc, a Deloitte adópartnere.

A jogalkotó a gyakorlatnak és a társaságok igényeinek megfelelően 2019. végétől úgy bővítette ki a törvényi definíciót, hogy az jelenleg már a likviditási célú kölcsönökön túl magában foglalja az úgynevezett allokációs célú” kölcsönöket is. E módosítás növeli a cégcsoportok mozgásterét, lehetővé teszi a felhalmozott tőke cégcsoporton belüli hatékonyabb elosztását, ez által a jövedelmezőség növelését.

A Magyarországról végzett csoportfinanszírozás a kedvező szabályozási környezet miatt eddig is népszerű volt a multinacionális és magyarországi cégcsoportok körében. A fenti törvénymódosítás pedig elősegítheti, hogy e tevékenység még szélesebb vállalati körben elterjedjen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.