Egyszerűsödik a cégcsoportokon belüli kölcsönnyújtási tevékenység

2020. 03. 04., 13:00

Egy törvénymódosítás növeli a cégcsoportok mozgásterét, lehetővé teszi a felhalmozott tőke cégcsoporton belüli hatékonyabb elosztását, ez által a jövedelmezőség növelését.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) alapján a kölcsönnyújtási, finanszírozási tevékenység alapvetően bankok, pénzügyi vállalkozások által végezhető engedélyköteles tevékenység. A törvény azonban kivételként megengedi, hogy egyéb társaságok a saját forrásaikból ún. csoportfinanszírozási tevékenységet banki vagy pénzügyi vállalkozási engedély nélkül végezzenek.

Így a cégcsoporton belüli társaságok jelentősebb kötöttségek nélkül, a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá nem tartozva nyújthatnak több, akár nagyobb összegű, hosszabb lejáratú kölcsönt egymásnak.

2019. végéig – amennyiben a finanszírozási tevékenység üzletszerűnek minősült – ez a könnyítés a Hpt. szerint a „likviditás biztosítása érdekében" nyújtott kölcsönökre vonatkozott. „Ezt a gyakorlatban mind a kölcsönnyújtó társaságok, mind a hatóságok tágabban értelmezték, azaz nem csak a szűken vett likviditási célú kölcsönnyújtást tekintették engedélyhez nem kötött tevékenységnek”  – hangsúlyozta Póczak Ferenc, a Deloitte adópartnere.

A jogalkotó a gyakorlatnak és a társaságok igényeinek megfelelően 2019. végétől úgy bővítette ki a törvényi definíciót, hogy az jelenleg már a likviditási célú kölcsönökön túl magában foglalja az úgynevezett allokációs célú” kölcsönöket is. E módosítás növeli a cégcsoportok mozgásterét, lehetővé teszi a felhalmozott tőke cégcsoporton belüli hatékonyabb elosztását, ez által a jövedelmezőség növelését.

A Magyarországról végzett csoportfinanszírozás a kedvező szabályozási környezet miatt eddig is népszerű volt a multinacionális és magyarországi cégcsoportok körében. A fenti törvénymódosítás pedig elősegítheti, hogy e tevékenység még szélesebb vállalati körben elterjedjen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-06 14:22:07
A Növekedési Hitelprogram keretében folyósított zöld hitelek igénylésének lehetősége egy éve véget ért, de bizonyos bankok továbbra is fenntartanak kedvező feltételek mellett kínált „piaci zöld hiteleket” már használt ingatlan felújítása esetén is. A Credipass pénzügyi szakértői összeszedték a legfontosabb előnyöket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS